PLUSZOWY MIŚ

poniedziałek, 19 maja 2014

jadłospis 10.05.-23.05.

II dekada, II tydzieńPONIEDZIAŁEKŚniadanie:                                   płatki kukurydziane                                                      na mleku                                                      Pieczywo mieszane ,masło                                                      Wędlina ,serek topiony                                                     ogórek zielony ,papryka czerwona ,sałata                                                     herbata zielona z goździkiem i z cytryną       
OBIAD:                                         Zupa barszcz biały z jajkiem                                                      pierś z kurczaka duszona w warzywach(potrawka)                                                      kasza jęczmienna                                                      surówka marchewki i kukurydzy                                                      kompot jabłkowyPodwieczorek:                        gruszka Kolacja:                                 pieczywo mieszane , masło                                                Pasta z łososia , wędlina                                             Ogórek zielony , rzodkiewka                                              Herbata rumiankowa     WTOREKŚniadanie:                                  Płatki musli  na mleku                                                     Bułka maślana , grahamka                                                      twarożek z brzoskwinią                                                      dżem truskawkowy, herbata owocowaOBIAD:                                   Zupa ogórkowa z ryżem i natką pietruszki                                                        Placki z ziemniaków z czosnkiem i cebulką                                                                       Surówka : sałata lodowa z ziołami i olejem z wiesiołka                                                      Kompot owocowy                                                       Podwieczorek:                            pestki słonecznika Kolacja:                                         Pieczywo mieszane ,masło                                                        parówki "berlinki" na ciepło                                                        sos pomidorowy ,herbata z cytryną                                                       jabłko       ŚRODAŚniadanie:                                   Płatki zbożowe z mlekiem
                                                      pieczywo mieszane ,masło                                                      salami ,kabanosy                                                      ogórek zielony , sałata                                                      herbata melisowa                                                       jabłkoOBIAD:                                         Zupa ryżanka z pomidorami , bazylią i natką                                                      spaghetti z sosem ziołowo-warzywnym                                                      kompot owocowyPodwieczorek:                             jabłko Kolacja:                                       pieczywo mieszane ,masło                                                    (  brokuł ,kalafior , brukselka ,marchew,                                                       groszek zielony)gotowane na parze
                                                       z masełkiem
                                                      herbata miętowa       Czwartek   Śniadanie:                                   pieczywo mieszane ,masło                                                      pasta z zielonej soczewicy                                                      szynka wieprzowa , pomidor                                                      sałata                                                      herbata miętowa
OBIAD:                                        Zupa krupnik  z kaszą jaglaną i jęczmienną z natką pietruszki                                                     Risotto z warzywami (papryka kolorowa ,cebulka ,pomidory,                                                       bazylia)                                 
                                                      kompot owocowyPodwieczorek:                           Brzoskwinia Kolacja:                                        sałatka z ananasem ,kukurydzą                                                      i wędzonym kurczakiem z olejem lnianym                                                     chleb graham ,masło                                                     herbata z mięty świeżej i cytryny        
      PIĄTEKŚniadanie:                                Płatki kukurydziane z mlekiem sojowym                                                      pieczywo mieszane ,masło                                                     ser gouda ,pomidor                                                     wędlina ,ogórek zielony                                                    herbata rumiankowa                                                    bananOBIAD:                                       Zupa ze szpinakiem i jajkiem                                                  Naleśniki razowe z białym serem lub jabłkiem prażonym                                                  kompot z soku czarnego bzu własnej spiżarni
                                                                          Podwieczorek:                     jabłko , gruszka Kolacja:                                     pieczywo mieszane ,masło                                                    pasta z jajeczna , pomidor , sałata                                                    ser topiony ziołowy                                                    herbata z cytryną                                                    jabłko

                                       



W naszym jadłospisie pasta z soczewicy



Wartość odżywcza soczewicy jest bardzo duża. Zawiera ona około 25% białka, tylko 1% tłuszczu, dużą ilość witamin z grupy B oraz duże ilości makro- i mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Jest kwasotwórcza (-18), toteż dla równowagi trzeba jednocześnie spożywać produkty zasadotwórcze. Warto również wiedzieć, że soczewica ma działanie lecznicze, zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chorobami serca i udarem mózgu.
Soczewica zielona stanowi źródło białka, węglowodanów złożonych, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest cennym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Po skiełkowaniu wspaniałe źródło enzymów i witaminy C.

Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - wzmianki o tej roślinie można znaleźć już w zapiskach z czasów chaldejskich i egipskich. Ceniona była również w starożytnym Rzymie oraz Grecji, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich. Obraną soczewicę podawano z olejem i przyprawami korzennymi, zaś w czasach głodu zmieloną albo przysmażoną dodawano do ciasta chlebowego, aby je rozciągnąć. Jak każda roślina ze strączkowych zawiera znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów, jest też cennym źródłem błonnika, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego.




i sok z bzu czarnego




28.Kwiat bzu czarnego - 
Sambucus nigra Linne flos Kalina i wiciokrzew to jego kuzynki. Jest bogatym źródłem flawonoidów i składników o nazwach trudnych do wypowiedzenia. A co to znaczy?
To znaczy że: napary uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, rozszerzają naczynia wieńcowe, poprawiając krążenie krwi w obrębie serca. Ułatwiają odkrztuszanie, obniżają gorączkę, działają napotnie. Wzmagają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. 
Zrób sobie "zioło mate"(zalej kwiatki wrzątkiem) gdy męczy cię:
kaszel, nieżyt oskrzeli, katar, przeziębienie, choroby zakaźne, gorączka, kruchość naczyń krwionośnych (pajączki na udach i policzkach), nie domagają drogi moczowe lub gdy chcesz spróbować coś wyjątkowego :)

Kiedy worki lub cienie pod oczami - kompres bzowy przywróci Ci urodę :)
Piasek w oczach, piecze i szczypie - kompres bzowy przywróci im zdrowie :)
Młoda matka cierpi przy karmieniu - kompres bzowy przyniesie jej ulgę :)
Nastolatka uziemiona przez trądzik - kompres bzowy uwolni ją z opresji :)
Niechciane przebarwienia na skórze - kompres bzowy poradzi sobie z nimi :)

Żal Ci, że tak krótko, tak mało i że w zimie nie kwitnie? Dr Różański ma na to sposób:

"Syrop z kwiatów bzu czarnego: zebrać 2 wiaderka 8 l kwiatów bzu, przemielić przez maszynkę do mięsa, zalać 10-12 l wody i zasypać 4-5 paczkami kwasku cytrynowego, zagotować i odstawić na noc. Następnie przecedzić. Podgrzać, dodać 5-6 kg cukru, wymieszać. Wlewać do butelek lub słoików umytych i wypłukanych w gorącej wodzie, zakręcać na gorąco pokrywkami z uszczelką. Odczekać aż pokrywki zaciągnie. przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Syropek doskonały do picia i jako dodatek do herbaty, rozcieńczania wodą zdrojową. Środek wzmacniający, bogaty we flawonoidy, witaminy, potas i fitosterole, znakomity na kaszel, osłabienie i jako środek regulujący przemianę materii."

I ja tak zrobiłam, całą zimę piłam i zdrowa tu przybyłam :)

A kiedy głód zajrzy Ci do oczu to kwiat bzu nakarmi Twoją rodzinę a Aga ma na to przepis:http://agakrok.blogspot.com/2012/05/smazone-kwiaty-bzu-czarnego.html

UWAGA! Choć piękny, pachnący i kuszący: nie zjadaj go nigdy na surowo !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz