PLUSZOWY MIŚ

poniedziałek, 29 lutego 2016

jadłospis 29.02. - 4.03.

                                 Dekada I, pierwszy tydzień   ( Jesienno-zimowy )
 Poniedziałek   
                                                                                                                                                                                                Śniadanie:     owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną
                        pieczywo mieszane ,masło
                        ser żółty ,kabanosy ,papryka czerwona
                        herbata koperkowa
OBIAD:           Zupa jarzynowa zabielana wiejską śmietaną
                      Pierogi z mięsem
                           surówka z kapusty kiszonej
Podwieczorek:  Gruszka

kolacja:            bułka z dynią/grahamka ,masło
                          pasta z makreli, szynka gotowana
                          papryka żółta , papryka czerwona
                          herbata zielona
                                 
Wtorek
Śniadanie:            Ryż brązowy na mleku 1,5%
                               bułka grahamka, masło
                               ser Bieluch , szynka gotowana
                              pasta z awokado do kanapek
                               herbata  zielona z imbirem
Obiad:            Zupa ogórkowa zabielana jogurtem naturalnym
                                           Z natką pietruszki
                        Makaron z białym serem i brzoskwinią
                      lub jabłkiem prażonym
                               
                                                                                                                                                                              Podwieczorek:     Pestki słonecznika

Kolacja:          pieczywo mieszane , masło
                         Twarożek ze szczypiorkiem
                       Kiełbasa żywiecka podsuszana , ogórek kiszony
                      herbata rumiankowa

                                                                                                                                        Środa

Śniadanie:              kawa zbożowa z mlekiem
                                 Jajecznica z wiejskich jaj ze szczypiorkiem
                                bułka grahamka , masło
                                herbata rumiankowa
                              
OBIAD:                   Zupa zalewajka
                              Spaghetti  Carbonare
                             Kompot owocowy
                
Podwieczorek:     Jabłko

Kolacja:                  chleb razowy pełnoziarnisty , masło
                                 pasztecik drobiowy
                                 ogórek kiszony
                                  herbata zielona
                
Czwartek
Śniadanie:            płatki owsiane z mlekiem 2% i bananem                         
                              Pieczywo mieszane , masło
                              Ser gouda , szynka z indyka
                              szczypior , papryka
                             Herbata rumiankowa          
                                      
Obiad:                   Zupa Rosół z makaronem i lubczykiem
                                 Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem
                                 Ryż jaśminowy
                                 Marchew gotowana
                                  Kompot truskawkowy                                                                                                                                          Podwieczorek:  Placek drożdżowy   
Kolacja:                Pieczywo  mieszane ,masło
                              Pasta jajeczna , polędwica sopocka
                             Ogórek kiszony , papryka żółta
                         
Piątek
Śniadanie:        Mleko sojowe do picia
                           jajko na twardo , szczypior
                           polędwica sopocka  , ogórek kiszony ,
                           kiełki brokuły
                           herbata miętowa z cytryną
                           
OBIAD:              Zupa krupnik z kaszą jęczmienną i natka pietruszki
                           Pierogi Ruskie
                            surówka z marchewki i pora z jogurtem naturalnym
                           Kompot z jabłek
                               
Podwieczorek: wafle ryżowe

Kolacja:           Pieczywo mieszane , masło
                         Twarożek na słodko ( posypany gorzką czekoladą )
                          Powidła śliwkowe
                         Herbata zielona




Pasta z awokado na naszych stołach



Wartości odżywcze awokado: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna

Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.
W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz