PLUSZOWY MIŚ

poniedziałek, 30 września 2013

II tydzień I dekady
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:kluski lane na mleku
                 kanapka;bułka grahamka,masło,
                 sałatka:(sałata,ogórek kiszony ,pomidor,jajko,szczypiorek, olej z pestek dyni)
                herbata zielona
               jabłko
        Obiad:  Zupa z pomidorami ,czerwoną fasolką i bazylią
             bułki na parze,z sosem jogurtowo-owocowym
           marchew z jabłkiem
          kompot wieloowocowy
            Podwieczorek:paluszki z sezamem
Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
               pasta jajeczna,szynka z indyka
              ogórek kiszony
              herbata miętowa
              jabłko
WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem
                   bułka grahamka,masło
                   ser żółty,
                  
                    ananas
Obiad:       Zupa ogórkowa
            Naleśniki (z mąki pełnoziarnistej)
            z owocami (lub) białym serem
             kompot jabłkowy
Podwieczorek:krakersy, pestki słonecznika

Kolacja:sałatka jarzynowa
             bułka ziarnista,masło
             herbata rumiankowa
             śliwki


ŚRODA
Śniadanie:kakao
                  jajcznica na szynce
                  chleb razowy,masło
                 herbata rumiankowa
         
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem wzbogaconym w kwasy omega-3
          Leczo z kiełbaską, cukinią, papryką i świeżymi pomidorami
           kompot ze świeżego soku z aroni z własnego ogrodu
          
Podwieczorek:gruszka,ananas

Kolacja:pieczywo mieszane,masło
              serek topiony,polędwica sopocka
              papryka
              herbata miętowa
                   jabłko

CZWARTEK
Śniadanie:Płatki owsiane na mleku
                   rogal drożdżowy,masło
                   miód,powidła śliwkowe
                   herbata z cytryną
OBIAD: Barszcz ukraiński
              makaron żytni ze szpinakiem, czosnkiem pomidorem  koktajlowym          i prawdziwą śmietaną
             
              kompot jabłkowy
Podwieczorek:babka piaskowa

Kolacja: sałatka grecka z oliwą z oliwek, ziołami i sokiem z cytryny
               pieczywo mieszane,masło
               herbata  koperkowa
                jabłko

PIĄTEK
Śniadanie:mleko do picia(sojowe)
                  pieczywo mieszane,masło
                 pasztet drobiowy,ogórek kwaszony
                 wędlina,
                 herbata z cytryną
OBIAD:   Zupa z soczewicą czerwoną
              placki ziemniaczane z mąki żytnio – orkiszowej z czosnkiem
               sałatka : brokuł,kalafior,seler naciowy,
               marchew z olejem lnianym i ziołami
             kompot jabłkowy
Podwieczorek:śliwki węgierki

Kolacja;bułka z ziarnem,masło
              pasta z makreli,ser pleśniowy

                           


Właściwości Aroni i jej wpływ na organizm


Nie wszyscy wiedzą , że Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie – tzw. bombę witaminową… Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje glukozy, sprawia , że Aronia polecana jest dla diabetyków.
Żyjemy w ciągłym stresie i pośpiechu a stąd krok do wielu chorób serca, nadciśnienia, zawałów… W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z Aronii pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się, że Aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z Aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Wiele leków syntetycznych można by, więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać Aronię i … zwracać więcej uwagi na swoją dietę.
Aronia jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno ale jej właściwości lecznicze potwierdzone są wieloma badaniami. Wszyscy, którzy lubią czerwone wino typu Cabernet powinni wiedzieć , że Aronia ma podobne właściwości do wspomnianego wina. Tyle, że możemy ją pić bez ograniczeń..!I co najważniejsze chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami…
Każdy kto żyje w pośpiechu, nie dba o właściwą dietę powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka jakie jego styl życia niesie za sobą… Może warto zamiast kolejnego hot-doga czy hamburgera zastanowić się nad zjedzeniem konfitury z Aronii albo wypiciu soku z tego owocu, który łagodzi stany stresowe, uspokaja i wzmacnia organizm.
Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok. Najlepiej jest go zrobić samemu…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz