II tydzień
I dekady
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:kluski
lane na mleku
kanapka;bułka grahamka,masło,
sałatka:(sałata,ogórek kiszony ,pomidor,jajko,szczypiorek, olej z pestek
dyni)
herbata zielona
jabłko
Obiad:
Zupa z pomidorami ,czerwoną fasolką i bazylią
bułki na parze,z sosem
jogurtowo-owocowym
marchew z jabłkiem
kompot wieloowocowy
Podwieczorek:paluszki z sezamem
Kolacja:Pieczywo
mieszane,masło
pasta jajeczna,szynka z indyka
ogórek kiszony
herbata miętowa
jabłko
WTOREK
Śniadanie:Płatki
kukurydziane z mlekiem
bułka grahamka,masło
ser żółty,
ananas
Obiad: Zupa ogórkowa
Naleśniki (z mąki pełnoziarnistej)
z owocami (lub) białym serem
kompot jabłkowy
Podwieczorek:krakersy,
pestki słonecznika
Kolacja:sałatka
jarzynowa
bułka ziarnista,masło
herbata rumiankowa
śliwki
ŚRODA
Śniadanie:kakao
jajcznica na szynce
chleb razowy,masło
herbata rumiankowa
Obiad: Zupa
pieczarkowa z makaronem wzbogaconym w kwasy omega-3
Leczo z kiełbaską, cukinią, papryką i
świeżymi pomidorami
kompot ze świeżego soku z aroni z własnego ogrodu
Podwieczorek:gruszka,ananas
Kolacja:pieczywo
mieszane,masło
serek topiony,polędwica sopocka
papryka
herbata miętowa
jabłko
CZWARTEK
Śniadanie:Płatki
owsiane na mleku
rogal drożdżowy,masło
miód,powidła śliwkowe
herbata z cytryną
OBIAD: Barszcz
ukraiński
makaron żytni ze szpinakiem,
czosnkiem pomidorem koktajlowym i prawdziwą śmietaną
kompot jabłkowy
Podwieczorek:babka
piaskowa
Kolacja:
sałatka grecka z oliwą z oliwek, ziołami i sokiem z cytryny
pieczywo mieszane,masło
herbata koperkowa
jabłko
PIĄTEK
Śniadanie:mleko
do picia(sojowe)
pieczywo mieszane,masło
pasztet drobiowy,ogórek kwaszony
wędlina,
herbata z cytryną
OBIAD: Zupa z soczewicą czerwoną
placki ziemniaczane z mąki żytnio
– orkiszowej z czosnkiem
sałatka : brokuł,kalafior,seler
naciowy,
marchew z olejem lnianym i
ziołami
kompot jabłkowy
Podwieczorek:śliwki
węgierki
Kolacja;bułka
z ziarnem,masło
pasta z makreli,ser pleśniowy
Właściwości Aroni i jej wpływ na organizm
Nie wszyscy wiedzą , że Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie – tzw. bombę witaminową… Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje glukozy, sprawia , że Aronia polecana jest dla diabetyków.
Żyjemy w ciągłym stresie i pośpiechu a stąd krok do wielu chorób serca, nadciśnienia, zawałów… W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z Aronii pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się, że Aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z Aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Wiele leków syntetycznych można by, więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać Aronię i … zwracać więcej uwagi na swoją dietę.
Aronia jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno ale jej właściwości lecznicze potwierdzone są wieloma badaniami. Wszyscy, którzy lubią czerwone wino typu Cabernet powinni wiedzieć , że Aronia ma podobne właściwości do wspomnianego wina. Tyle, że możemy ją pić bez ograniczeń..!I co najważniejsze chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami…
Każdy kto żyje w pośpiechu, nie dba o właściwą dietę powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka jakie jego styl życia niesie za sobą… Może warto zamiast kolejnego hot-doga czy hamburgera zastanowić się nad zjedzeniem konfitury z Aronii albo wypiciu soku z tego owocu, który łagodzi stany stresowe, uspokaja i wzmacnia organizm.
Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok. Najlepiej jest go zrobić samemu…
Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok. Najlepiej jest go zrobić samemu…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz