PLUSZOWY MIŚ

wtorek, 12 listopada 2013

jadłospis druga dekada drugi tydzień


PONIEDZIAŁEK
Śniadanie;Płatki jęczmienne z kokosem
                   na mleku
                  Pieczywo mieszane,masło
                  wędlina,serek topiony
                  ogórek małosolny,papryka czerwona
                 herbata z cytryną
           
OBIAD:Zupa ze szpinakiem
             pierś z kurczaka duszona w warzywach(potrawka)
             kasza jęczmienna
            surówka z pora i jabłka
            kompot owocowy
Podwieczorek: śliwka
Kolacja:Kluski na parze   z musem jagodowym
              sok marchewkowy
WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane na mleku
                   Bułka maślana (lub) grahamka
                   twarożek z ananasem
                   Miód prawdziwy, herbata owocowa
OBIAD: zupa z porów z własnego ogrodu
              Placki z ziemniaków z czosnkiem w sosie pieczarkowym
Surówka z pora z jabłkiem
               kompot owocowy
Podwieczorek: prażone pestki dyni

Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
              parówki "berlinki" na ciepło
              sos pomidorowy,herbata miętowa
         winogrono białe


ŚRODA
Śniadanie:Płatki musli z mlekiem lub owsianka na wodzie z żurawiną
                  pieczywo mieszane,masło
                  salami,kabanosy
                ogórek kiszony
                herbata melisowa
                    śliwka węgierka
OBIAD:Zupa z fasolką białą
            spaghetti z sosem bolognese
             sałatka z porów i kukurydzy z olejem z wiesiołka
        kompot owocowy
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: pieczywo mieszane,masło
            (  brokuł,kalafior, brukselka,marchew,
              groszek zielony)gotowane na parze    z masełkiem            
CZWARTEK
Śniadanie:pieczywo mieszane,masło
                   pasta z zielonej soczewicy
                   szynka wieprzowa,pomidor
                   sałata
               herbatka BIO na odporność dla dzieci
   
OBIAD:Zupa z marchwią , ziemniakami, zacierkami i  kminkiem
              Rizotto z warzywami (papryka kolorowa,cebulka,pomidory, bazylia)
            kompot owocowy
Podwieczorek: pestki słonecznika
Kolacja:sałatka z ananasem,kukurydzą
             i wędzonym kurczakiem z olejem lnianym
           chleb graham,masło
          herbata z mięty świeżej i cytryny
      
PIĄTEK
Śniadanie:makaron kolorowy bezglutenowy z mlekiem lub z oliwą z oliwek
                 pieczywo mieszane,masło
                ser gouda,pomidor
               wędlina, papryka
               herbata rumiankowa
                  marchew
OBIAD:Zupa krupnik z kaszy jaglanej z natką pietruszki
            Knedle ze śliwkami z masełkiem
Podwieczorek:Kisiel z owocowego kompotu do picia

Kolacja: pieczywo mieszane,masło
               pasta z łososia,pomidor
              ser topiony ziołowy, ogórek kiszony
              herbata zielona, jabłko
                                       



W tym tygodniu na naszych stołach por w różnej postaci.
33Pory rozpowszechnione są w całej Europie a także w Stanach Zjednoczonych oraz w Kanadzie. Warzywo to dorasta do wysokości od czterdziestu do dziewięćdziesięciu centymetrów. Liście pora mają kolor od jasnozielonego do ciemnozielonego które są uformowane u nasady w tak zwaną cebulę. Pory należą do warzyw o dużej wartości smakowej oraz odżywczej i z tego powodu są zalecane szczególnie dla dzieci i młodzieży, osób prowadzących siedzący tryb życia, osób starszych i rekonwalescentów. Mają również właściwości zasadotwórcze. Do przygotowywania potraw używa się prawie całej rośliny z wyjątkiem piętki oraz górnych odcinków liści. Najbardziej delikatne są białe części pora a najbardziej aromatyczne części zielone. W częściach zielonych znajduje się dość dużo olejków aromatycznych dzięki którym te części są bardziej wonne. Por znalazł również uznanie w medycynie naturalnej gdyż ma właściwości moczopędne, wzmaga laktację oraz jest pomocny w leczenie reumatyzmu. W porze znajdują się takie składniki mineralne jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy E, B jeden, B dwa. Por bardzo często używany jest jako jeden z elementów włoszczyzny i dodawany jest do zup lub do surówek. Jednakże por ma ogromną wartość odżywczą gdyż zawiera duże ilości soli mineralnych a w szczególności wapń i fosfor. Dzięki zawartości takich witamin jak A, E, B jeden i B dwa, węglowodanów i białka zalecany jest w dietach stosowanych przy schorzeniach takich jak artretyzm, reumatyzm, niestrawność, zaparcia, otyłość i wielu innych. Właściwości pora są podobne do cebuli jest on warzywem o łagodniejszym smaku i niskokalorycznym. Doskonale nadaje się jako składnik diety odchudzającej. Znalazł również swoje miejsce w oczyszczaniu organizmu w momencie jego zatrucia na przykład grzybami, nieświeżym pokarmem. Por jest pomocny również przy przeziębieniach. Stosowany jest wówczas w postaci syropu. Jako okład na trudno gojące się rany można stosować okład antyseptyczny z pora. Sposób jest bardzo prosty białą część pora dokładnie myjemy, dzielimy na poszczególne listki i okładamy wszelkie uszkodzenia skóry zawijając okład bandażem. Warzywa które są przetwarzane maja prawie takie same właściwości zdrowotne jak warzywa świeże pod warunkiem że będą w odpowiedni sposób przetwarzane. Większość warzyw w tym ziemniaki wymagają zalania wodą wrzącą w garnku aby w ten sposób pozbyć się askorbinazy czyli enzymu który niszczy witaminę C. Dzięki takiemu prostemu zabiegowi warzywa stają bardziej zdrowe. Do gotowania warzyw najlepiej używać szybkowaru gdyż dzięki temu znacznie skraca się czas przygotowywania potraw bo im krótszy czas gotowania tym więcej witamin pozostaje w gotowanej potrawie. Innym sposobem na zapewnienie sobie zdrowego jedzenia jest gotowanie jarzyn na parze lub w małej ilości wody. Tak przygotowane warzywa nie tracą witamin i składników mineralnych w wyniku ich wypłukiwania tak jak to się dzieje w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie. Jeśli gotujemy warzywa w wodzie należy garnek zawsze przykrywać pokrywką dzięki czemu jarzyny się szybciej gotują. Jedynie takie warzywa jak kalafior, por, cebula oraz brukselka wymagają początkowego gotowania w odkrytym garnku gdyż wtedy uwalniają się ostre olejki eteryczne oraz kwasy organiczne a potrawa nabiera delikatnego smaku i zapachu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz