Poniedziałek
Sniadanie:
Kasza manna na mleku
Bułka maślana(lub) z
ziarnem
twarożek z daktylami
herbata owocowa,
gruszka
Obiad: Zupa
jarzynowa z kluseczkami drobiowymi
Ryż z jabłkami i cynamonem, ze śmietaną
Kompot jabłkowy
Podwieczorek:
śliwka
Kolacja:Pieczywo
mieszane,masło
wędlina,sery,pasty,warzywa (do
wyboru)
herbata ze świeżej mięty
Jabłko
WTOREK
Sniadanie:Płatki
zbożowe z mlekiem
bułka grahamka, masło
ser biały,papryka, szynka
gotowana,
herbata zielona
Obiad: Zupa
kapuśniak z kiszonej kapusty z kminkiem
Pulpety w sosie z pomidorów
kasza gryczana niepalona
sałatka z buraczków, kompot śliwkowy
Podwieczorek:Strucla
śliwkowa
Kolacja:Sałatka,ananas,kukurydza,szynka
gotowana, avokado, z oliwą z oliwek
ŚRODA:
Śniadanie:kakao
Jajecznica ze szczypiorkiem
bułka grahamka,masło
herbata z cytryną
marchew do gryzienia, jabłko
OBIAD; Zupa
brokułowa (krem)
z grzankami razowymi na maśle
czosnkowo - ziołowym
kotlety ziemniaczane z czosnkiem i ze szczypiorkiem, z sosem pieczarkowym, z dodatkiem oleju
lnianego
surówka z
porów i jabłek
kompot jabłkowy
Podwieczorek:Winogrono jasne, pestki
dyni
Kolacja:chleb razowy pełnoziarnisty
pasztecik drobiowy
ogórek kwaszony, herbata zielona, jabłko
CZWARTEK
Śniadanie:
owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną
pieczywo mieszane,masło
ser żółty,kabanosy, ogórek
kiszony
herbata rumiankowa
OBIAD:Zupa z czerwonej soczewicy
kluski śląskie z masełkiem
marchew z groszkiem
kompot owocowy
Podwieczorek:kasza
manna na gęsto z daktylami i sokiem malinowym
kolacja:parówki
na ciepło,ketchup
chleb razowy(pełnoziarnisty),masło
herbata miętowa
jabłko
PIĄTEK
Śniadanie:Mleko
sojowe do picia
jajko na twardo,szczypior
polędwica sopocka,ogórek
zielony
herbata koperkowa
jabłko
OBIAD:Zupa
z ryżem , z pomidorami i natką pietruszki
Paluszki rybne w panierce
Ziemniaki pieczone
Surówka z
pora i marchewki
kompot owocowy
Podwieczorek:ciasteczka
owsiane( własny wypiek)
Kolacja:bułka
kajzerka/grahamka,masło
pasta z łososia,twarożek ze
szczypiorem
herbata koperkowa
jabłko
Na naszych stołach pojawiają się najczęściej
por i jabłko
jako rodzime warzywa i owoce polecane szczególnie w każdej postaci przez dietetyków i autorytety w dziedzinie żywienia ( w przeciwieństwie do np. cytrusów, gdzie zdania są skrajnie podzielone )
jabłka na naszych stołach pochodzą z gospodarstwa ekologicznego
jako rodzime warzywa i owoce polecane szczególnie w każdej postaci przez dietetyków i autorytety w dziedzinie żywienia ( w przeciwieństwie do np. cytrusów, gdzie zdania są skrajnie podzielone )
jabłka na naszych stołach pochodzą z gospodarstwa ekologicznego
Jabłko nazywane jest królem owoców – głównie za sprawą swoich właściwości – wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych. Także ze względu na wszechstronne zastosowanie jabłka są cenionym owocem w kuchni, w domu i w ogrodzie.
Właściwości prozdrowotne jabłek
Na właściwości prozdrowotne jabłek wpływają zwłaszcza niżej wyszczególnione substancje:
przeciwutleniacze – polifenole (kwercetyna) – o działaniu antykancerogennym (przeciw nowotworom jelita grubego i wątroby) oraz chroniące system nerwowy przed stresem oksydacyjnym (zapobieganie chorobie Alzheimera i Parkinsona).
pektyny – związki o działaniu przeczyszczającym i wpływającym na florę bakteryjną w jelicie grubym, a tym samym regulujące perystaltykę jelit. Dzięki pektynom jabłka stanowić mogą lek zarówno przeciwbiegunkowy, jak i przeciwzaparciowy. Dodatkowo pektyny neutralizują substancje toksyczne w organizmie – wiążąc pierwiastki radioaktywne (stront i kobalt) i usuwając je z organizmu oraz obniżając stężenie we krwi cholesterolu LDL i trójglicerydów poprzez wiązanie ich w przewodzie pokarmowym i zapobieganiu przedostawaniu się ich do krwioobiegu.
potas – zawarty w jabłkach w dużej ilości (134 mg K/100 g św. m.) wpływa dodatnio na pracę serca i układu nerwowego, jak również wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
krzem – “pierwiastek urody” mający wpływ na zdrowy wygląd włosów i paznokci.
- Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E.
- Bardzo dobrze regulują przemianę materii.
- Są stosowane w różnych dietach odchudzających (są niskokaloryczne oraz zawierają błonnik pęczniejący w żołądku i osłabiający uczucie głodu). Wzmacniają system immunologiczny, polecane są więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących – również dlatego, że są lekkostrawne.
Na właściwości prozdrowotne jabłek wpływają zwłaszcza niżej wyszczególnione substancje:
przeciwutleniacze – polifenole (kwercetyna) – o działaniu antykancerogennym (przeciw nowotworom jelita grubego i wątroby) oraz chroniące system nerwowy przed stresem oksydacyjnym (zapobieganie chorobie Alzheimera i Parkinsona).
pektyny – związki o działaniu przeczyszczającym i wpływającym na florę bakteryjną w jelicie grubym, a tym samym regulujące perystaltykę jelit. Dzięki pektynom jabłka stanowić mogą lek zarówno przeciwbiegunkowy, jak i przeciwzaparciowy. Dodatkowo pektyny neutralizują substancje toksyczne w organizmie – wiążąc pierwiastki radioaktywne (stront i kobalt) i usuwając je z organizmu oraz obniżając stężenie we krwi cholesterolu LDL i trójglicerydów poprzez wiązanie ich w przewodzie pokarmowym i zapobieganiu przedostawaniu się ich do krwioobiegu.
potas – zawarty w jabłkach w dużej ilości (134 mg K/100 g św. m.) wpływa dodatnio na pracę serca i układu nerwowego, jak również wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
krzem – “pierwiastek urody” mający wpływ na zdrowy wygląd włosów i paznokci.
Wszechstronne zastosowanie
W Polsce uprawianych jest kilka tysięcy odmian jabłek, z czego w rejestrze odmian do uprawy towarowej znajduje się ich aż 71. Mając tak szeroki wybór odmian o różnej przydatności, można znaleźć dla jabłoni i jabłek następujące zastosowania:
W kuchni – jako deserowe preferowane są jabłka słodkie i twarde ('Gala', 'Rubin'). Do wypieków i jako dodatek do mięs jabłka o wyraźnym kwaśnym posmaku (niezastapiona 'Boskoop', czyli tzw. Szara Reneta). Z jabłek można przyrządzać rozmaite przetwory: kompoty, przeciery, ocet, sok ('Witos'), cydr ('James Grieve'), susz – zarówno jako dietetyczna przekąska, jak i herbatka z suszonych skórek jabłek.
Niektóre odmiany świetnie się przechowują nawet w warunkach domowych ('Idared'), jeśli od razu po zerwaniu zdrowe owoce umieści się w płytkich drewnianych skrzynkach (szypułką do dołu) i przetrzymuje w chłodnym i wentylowanym pomieszczeniu, co jakiś czas sprawdzając stan owoców. W takich warunkach jabłka mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy.
W szeroko rozumianym gospodarstwie domowym:
- aspekt ekonomiczny – ze względu na powszechność upraw w naszym kraju, można nabyć jabłka stosunkowo tanio względem innych owoców;
- aspekt utylitarny – jabłko (zwłaszcza niewielkich rozmiarów) stanowi świetny “owoc do szkoły” lub element prowiantu na wycieczkę – nie niszczy się w transporcie oraz łatwo je zjeść, nie brudząc się.
W ekologicznych kosmetykach – zmielone pestki jabłek, po zmieszaniu z oliwą z oliwek, wykorzystuje się do przyrządzania domowych peelingów. Bogaty w kwasy owocowe (AHA- Alfahydroksykwasy) sok i miąższ jabłkowy można używać do pielęgnacji twarzy i ciała. Stosowane jako maseczki i do przemywania skóry mają działanie przeciwzmarszczkowe, rozświetlające skórę i złuszczające naskórek.
W ekologicznych środkach czystości – ocet jabłkowy doskonale nadaje się do przyjaznego środowisku oczyszczania z kamienia domowego sprzętu AGD oraz baterii łazienkowych i ceramiki sanitarnej.
W ogrodzie – użytkowo – jabłoń jest świetnie przystosowana do naszego klimatu; dokonując odpowiedniego wyboru odmian i podkładek można uprawiać jabłonie w całej Polsce i praktycznie na każdej glebie. Również dzięki odpowiednio dokonanemu doborowi odmian możliwe jest prowadzenie przydomowych upraw w sposób ekologiczny, bez konieczności chemicznej ochrony drzew – m. in. dzięki nasadzeniom odmian odpornych lub mało wrażliwych na parcha i mączniaka ('Melfree', 'Medea', 'Sawa').
W ogrodzie – dekoracyjnie – jabłonie wprowadzają wspaniały akcent ozdobny do ogrodu – oczywiście w czasie kwitnienia, jak również akcent kolorystyczny w okresie dojrzewania, dzięki zastosowaniu odmian o różnej barwie owoców (zielone, żółte, różowe, pomarańczowe, czerwone, malinowe). Ponadto ozdobne formowanie koron jabłoni daje ciekawy efekt dekoracyjny – zwłaszcza w okresie bezlistnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz