PLUSZOWY MIŚ

wtorek, 19 listopada 2013

jadłospis I dekada I tydzień

 Poniedziałek                                                             
Sniadanie: Kasza manna na mleku                               
                    Bułka maślana(lub) z ziarnem
                     twarożek z daktylami              
                   herbata owocowa, gruszka         
Obiad: Zupa jarzynowa z kluseczkami drobiowymi    
                     Ryż z jabłkami i cynamonem,  ze                  śmietaną         
              Kompot jabłkowy
Podwieczorek: śliwka
Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
              wędlina,sery,pasty,warzywa (do wyboru)
              herbata ze świeżej mięty
              Jabłko 




 WTOREK
Sniadanie:Płatki zbożowe z mlekiem
                   bułka grahamka, masło
                   ser biały,papryka, szynka gotowana,
                  herbata  zielona
Obiad: Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z  kminkiem
             Pulpety w sosie z pomidorów
             kasza gryczana niepalona
             sałatka z buraczków, kompot śliwkowy
Podwieczorek:Strucla śliwkowa

Kolacja:Sałatka,ananas,kukurydza,szynka gotowana, avokado,  z oliwą z oliwek
             






ŚRODA:
Śniadanie:kakao
                 Jajecznica ze szczypiorkiem
                 bułka grahamka,masło
                 herbata z cytryną
               marchew do gryzienia, jabłko
OBIAD; Zupa brokułowa (krem)
               z grzankami razowymi na maśle czosnkowo - ziołowym
   kotlety ziemniaczane z czosnkiem i ze szczypiorkiem,  z sosem pieczarkowym, z dodatkiem oleju lnianego
surówka z porów i jabłek
             kompot jabłkowy
          Podwieczorek:Winogrono jasne, pestki dyni
 Kolacja:chleb razowy pełnoziarnisty
              pasztecik drobiowy
              ogórek kwaszony,              herbata zielona,  jabłko

CZWARTEK
Śniadanie: owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną
                  pieczywo mieszane,masło
                  ser żółty,kabanosy, ogórek kiszony
                  herbata rumiankowa
OBIAD:Zupa  z czerwonej soczewicy
             kluski śląskie z masełkiem
             marchew z groszkiem
             kompot owocowy
Podwieczorek:kasza manna na gęsto z daktylami i sokiem malinowym

kolacja:parówki na ciepło,ketchup
              chleb razowy(pełnoziarnisty),masło
             herbata miętowa
jabłko



PIĄTEK
Śniadanie:Mleko sojowe do picia
                  jajko na twardo,szczypior
                  polędwica sopocka,ogórek zielony
                  herbata koperkowa
                 jabłko
OBIAD:Zupa z ryżem , z pomidorami i natką pietruszki
             Paluszki rybne w panierce
             Ziemniaki pieczone
Surówka z pora i marchewki
            kompot owocowy
Podwieczorek:ciasteczka owsiane( własny wypiek)

Kolacja:bułka kajzerka/grahamka,masło
              pasta z łososia,twarożek ze szczypiorem
              herbata koperkowa
            jabłko


Na naszych stołach pojawiają się   najczęściej

por i jabłko

jako rodzime warzywa i owoce polecane szczególnie w każdej postaci przez  dietetyków i autorytety w dziedzinie żywienia ( w przeciwieństwie do np. cytrusów, gdzie  zdania są skrajnie podzielone )
jabłka na naszych stołach pochodzą z gospodarstwa ekologicznego






Jabłko nazywane jest królem owoców – głównie za sprawą swoich właściwości – wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych. Także ze względu na wszechstronne zastosowanie jabłka są cenionym owocem w kuchni, w domu i w ogrodzie.



Właściwości prozdrowotne jabłek
  • Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E.
  • Bardzo dobrze regulują przemianę materii.
  • Są stosowane w różnych dietach odchudzających (są niskokaloryczne oraz zawierają błonnik pęczniejący w żołądku i osłabiający uczucie głodu). Wzmacniają system immunologiczny, polecane są więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących – również dlatego, że są lekkostrawne.

Na właściwości prozdrowotne jabłek wpływają zwłaszcza niżej wyszczególnione substancje:

przeciwutleniacze – polifenole (kwercetyna) – o działaniu antykancerogennym (przeciw nowotworom jelita grubego i wątroby) oraz chroniące system nerwowy przed stresem oksydacyjnym (zapobieganie chorobie Alzheimera i Parkinsona).

pektyny – związki o działaniu przeczyszczającym i wpływającym na florę bakteryjną w jelicie grubym, a tym samym regulujące perystaltykę jelit. Dzięki pektynom jabłka stanowić mogą lek zarówno przeciwbiegunkowy, jak i przeciwzaparciowy. Dodatkowo pektyny neutralizują substancje toksyczne w organizmie – wiążąc pierwiastki radioaktywne (stront i kobalt) i usuwając je z organizmu oraz obniżając stężenie we krwi cholesterolu LDL i trójglicerydów poprzez wiązanie ich w przewodzie pokarmowym i zapobieganiu przedostawaniu się ich do krwioobiegu.

potas – zawarty w jabłkach w dużej ilości (134 mg K/100 g św. m.) wpływa dodatnio na pracę serca i układu nerwowego, jak również wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

krzem – “pierwiastek urody” mający wpływ na zdrowy wygląd włosów i paznokci.
Wszechstronne zastosowanie

W Polsce uprawianych jest kilka tysięcy odmian jabłek, z czego w rejestrze odmian do uprawy towarowej znajduje się ich aż 71. Mając tak szeroki wybór odmian o różnej przydatności, można znaleźć dla jabłoni i jabłek następujące zastosowania:
W kuchni – jako deserowe preferowane są jabłka słodkie i twarde ('Gala', 'Rubin'). Do wypieków i jako dodatek do mięs jabłka o wyraźnym kwaśnym posmaku (niezastapiona 'Boskoop', czyli tzw. Szara Reneta). Z jabłek można przyrządzać rozmaite przetwory: kompoty, przeciery, ocet, sok ('Witos'), cydr ('James Grieve'), susz – zarówno jako dietetyczna przekąska, jak i herbatka z suszonych skórek jabłek.

Niektóre odmiany świetnie się przechowują nawet w warunkach domowych ('Idared'), jeśli od razu po zerwaniu zdrowe owoce umieści się w płytkich drewnianych skrzynkach (szypułką do dołu) i przetrzymuje w chłodnym i wentylowanym pomieszczeniu, co jakiś czas sprawdzając stan owoców. W takich warunkach jabłka mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy.

W szeroko rozumianym gospodarstwie domowym:

  • aspekt ekonomiczny – ze względu na powszechność upraw w naszym kraju, można nabyć jabłka stosunkowo tanio względem innych owoców;
  • aspekt utylitarny – jabłko (zwłaszcza niewielkich rozmiarów) stanowi świetny “owoc do szkoły” lub element prowiantu na wycieczkę – nie niszczy się w transporcie oraz łatwo je zjeść, nie brudząc się.
W domowych dekoracjach – jabłka w całości są tradycyjną ozdobą bożonarodzeniowych choinek i stroików.Pestki jabłek stanowić mogą element naturalnej, ekologicznej biżuterii.

W ekologicznych kosmetykach – zmielone pestki jabłek, po zmieszaniu z oliwą z oliwek, wykorzystuje się do przyrządzania domowych peelingów. Bogaty w kwasy owocowe (AHA- Alfahydroksykwasy) sok i miąższ jabłkowy można używać do pielęgnacji twarzy i ciała. Stosowane jako maseczki i do przemywania skóry mają działanie przeciwzmarszczkowe, rozświetlające skórę i złuszczające naskórek.

W ekologicznych środkach czystości – ocet jabłkowy doskonale nadaje się do przyjaznego środowisku oczyszczania z kamienia domowego sprzętu AGD oraz baterii łazienkowych i ceramiki sanitarnej.

W ogrodzie – użytkowo – jabłoń jest świetnie przystosowana do naszego klimatu; dokonując odpowiedniego wyboru odmian i podkładek można uprawiać jabłonie w całej Polsce i praktycznie na każdej glebie. Również dzięki odpowiednio dokonanemu doborowi odmian możliwe jest prowadzenie przydomowych upraw w sposób ekologiczny, bez konieczności chemicznej ochrony drzew – m. in. dzięki nasadzeniom odmian odpornych lub mało wrażliwych na parcha i mączniaka ('Melfree', 'Medea', 'Sawa').

W ogrodzie – dekoracyjnie – jabłonie wprowadzają wspaniały akcent ozdobny do ogrodu – oczywiście w czasie kwitnienia, jak również akcent kolorystyczny w okresie dojrzewania, dzięki zastosowaniu odmian o różnej barwie owoców (zielone, żółte, różowe, pomarańczowe, czerwone, malinowe). Ponadto ozdobne formowanie koron jabłoni daje ciekawy efekt dekoracyjny – zwłaszcza w okresie bezlistnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz