PLUSZOWY MIŚ

sobota, 25 stycznia 2014

jadłospis 27.01. - 31.01.

II DEKADA , I tydzień

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:              Kakao
                                pieczywo mieszane,masło
                                 sałata lodowa , szynka gotowana,
                                 papryka czerwona
                                 jabłko
OBIAD:                    Zupa rosół z kaczki z kluskami
                                i natką pietruszki
                                pierogi leniwe
                                surówka z marchwi i jabłka
                               kompot truskawkowy z mrożonych truskawek
Podwieczorek:      chrupki ryżowe

Kolacja:                   jajko na twardo w majonezie własnej  roboty z oleju rzepakowego,ze    szczypiorkiem,         
                                 pieczywo mieszane,masło
       
                                herbata miętowa, jabłko
WTOREK
Śniadanie:               pieczywo tostowe żytnie, masło
                                   Ser gouda, pomidor, wędlina
                                    Ogórek kiszony
                                    kakao,herbata zielona
OBIAD:                      Zupa z selerem i koperkiem
                                  Kurczak z papryką kolorową ,pomidorami i  bazylią
                                  makaron  pełnoziarnisty kolorowy
                                  kompot jabłkowy
          
Podwieczorek:       ciasto Keks z owocami

Kolacja:                   Pieczywo mieszane,masło
                                wędlina,pasta twarogowa z warzywami i   kurkumą
                                herbata rumiankowa
                                marchew do gryzienia


ŚRODA
Śniadanie:             płatki kukurydziane z mlekiem
                               chleb żytni,masło
                                jogurt ziarnisty,
                               dżem truskawkowy
                               herbata owocowa
OBIAD:                  Zupa z groszkiem zielonym i natką pietruszki
                               placki z jabłkiem
                               sałatka owocowa
                               kompot jabłkowo-miętowy
         
Podwieczorek:      melon

Kolacja:                 sałatka włoska: makaron pełnoziarnisty,
                               warzywa,ser żółty, szynka, olej z wiesiołka
                               mandarynka



CZWARTEK
Śniadanie:             kaszka kukurydziana na mleku
                               bułka grahamka,masło
                               pasztet drobiowy,ser gouda
                               papryka czerwona
                               herbata miętowa
                
OBIAD:                  Zupa z porów
                              burgery drobiowe ze szpinakiem, cebulką i czosnkiem
                               Ryż brązowy
                               Surówka z białej rzepy
Podwieczorek:     kisiel wiśniowy

Kolacja:               bułki na parze
                              Z musem truskawkowym z własnych mrożonych truskawek
                              Herbata owocowa
                              jabłko
                            

PIĄTEK
Śniadanie:             Kakao
                            pieczywo mieszane,masło
                           twarożek z ziołami
                           kabanosy,pomidor
                           herbata rumiankowa
                           marchew
OBIAD:              Zupa z zacierkami i marchwią
                         Makaron  pełnoziarnisty z serem i rodzynkami
                         ananas
                          kompot wieloowocowy
                         
Podwieczorek: gruszka

Kolacja:           pieczywo mieszane, masło
                          Jajecznica ze szczypiorkiem
                           herbata mięta z jabłkiem



Truskawka – zdrowie z aromatem - u nas przez całą zimę mrożonki z własnej spiżarni
TruskawkaTruskawka
Każdego roku czekamy na sezon truskawkowy z utęsknieniem, a niecierpliwość dodatkowo wzmaga fakt, że sezon ten jest wyjątkowo krótki. Nie możemy się doczekać soczystych, słodkich owoców, ale truskawki (Fragaria ananassa) to nie tylko smak i zapach – to także (a może przede wszystkim?) cała gama właściwości leczniczych. 

Truskawka to stosunkowo młody owoc – powstały dopiero w połowie XVIII wieku przez skrzyżowanie dwóch rodzajów poziomek. Nową roślinę ze względu na niepowtarzalny smak i wielkość owoców natychmiast zaczęto masowo uprawiać. W kolejnych latach odkryto ich lecznicze właściwości, co tylko spowodowało zwiększenie zainteresowania tym aromatycznym owocem. 

Niestety, sezon truskawkowy trwa bardzo krótko (1-1,5 miesiąca) dlatego też w tym okresie należy spożywać jak najwięcej truskawek aby nasz organizm mógł nacieszyć się ich dobroczynnym wpływem. Można również truskawki mrozić, gdyż przechowywane w takiej formie będą cieszyły podniebienie przez dość długi okres czasu prawie nie tracąc swych cennych składników. 

Witaminy i minerały

Te pyszne owoce to przede wszystkim witamina C – ciekawostką może być fakt, że 100 g truskawek zawiera jej więcej niż pomarańcza! Ponadto warto zwrócić uwagę na to, że mrożone tracą tylko 2 mg witaminy C, wciąż więc pozostaje jej aż 60 mg. Proces mrożenia korzystnie wpływa na prowitaminę A, której ilość podczas zamrażania się zwiększa!. 
Ogromną zaletą truskawek są zawarte w nich cukry : nie dość, że są one łatwo przyswajalne to warto zauważyć, że 100 g owoców zawiera tylko 7 g cukru. To czyni truskawki bardzo odpowiednim składnikiem diet odchudzających. Z tego samego powodu są też idealnym owocem dla diabetyków. 

Co wyleczymy dzięki truskawkom? 


  • przeziębienie
  • infekcje układu oddechowego
  • niedokrwistość
  • reumatyzm
  • niewydolność nerek i wątroby (wspomagająco)

Truskawki to bogactwo składników mineralnych – głównie potasu, wapnia i magnezu oraz żelaza – dzięki temu mają działanie odkwaszające.
Kolejnym ważnym elementem są pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. W truskawkach znajdziemy ich bardzo dużo, a to powoduje, że nie musimy się martwić o układ sercowo – naczyniowy i zanieczyszczony organizm.

Po te owoce powinny również sięgnąć osoby mające problem z trawieniem. Ich dobroczynny wpływ na procesy trawienne zawdzięczamy zawartości celulozy, enzymów (spalanie tłuszczu) i bromeliny (rozkładanie białka).

Są także doskonałym środkiem leczniczym przy schorzeniach układu pokarmowego : dzięki garbnikom chronią go i zapobiegają jego chorobom. W przypadku stanu zapalnego przewodu pokarmowego truskawki działają przeciwkrwotocznie.

Działanie bakteriobójcze
Co wspólnego mają truskawki z cebulą i czosnkiem? Z pozoru mogłoby się wydawać, że tyle samo co niebo i ziemia. A jednak! Otóż truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.

Pozostałe właściwości truskawek : przeciwwirusowe, oczyszczające organizm, wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, moczopędne. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz