II DEKADA , I
tydzień
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Kakao
pieczywo
mieszane,masło
sałata lodowa ,
szynka gotowana,
papryka
czerwona
jabłko
OBIAD: Zupa rosół z kaczki z
kluskami
i natką
pietruszki
pierogi leniwe
surówka z
marchwi i jabłka
kompot
truskawkowy z mrożonych truskawek
Podwieczorek: chrupki ryżowe
Kolacja: jajko na twardo w majonezie
własnej roboty z oleju rzepakowego,ze szczypiorkiem,
pieczywo mieszane,masło
herbata miętowa, jabłko
WTOREK
Śniadanie: pieczywo tostowe żytnie, masło
Ser gouda, pomidor,
wędlina
Ogórek
kiszony
kakao,herbata zielona
OBIAD: Zupa z selerem i
koperkiem
Kurczak z papryką kolorową ,pomidorami
i bazylią
makaron pełnoziarnisty kolorowy
kompot
jabłkowy
Podwieczorek: ciasto Keks z owocami
Kolacja: Pieczywo mieszane,masło
wędlina,pasta
twarogowa z warzywami i kurkumą
herbata
rumiankowa
marchew do
gryzienia
ŚRODA
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem
chleb
żytni,masło
jogurt ziarnisty,
dżem truskawkowy
herbata owocowa
OBIAD: Zupa z groszkiem zielonym i
natką pietruszki
placki z
jabłkiem
sałatka owocowa
kompot
jabłkowo-miętowy
Podwieczorek: melon
Kolacja: sałatka włoska: makaron
pełnoziarnisty,
warzywa,ser
żółty, szynka, olej z wiesiołka
mandarynka
CZWARTEK
Śniadanie: kaszka kukurydziana na mleku
bułka
grahamka,masło
pasztet
drobiowy,ser gouda
papryka czerwona
herbata miętowa
OBIAD: Zupa z porów
burgery drobiowe
ze szpinakiem, cebulką i czosnkiem
Ryż brązowy
Surówka z białej
rzepy
Podwieczorek: kisiel wiśniowy
Kolacja: bułki na parze
Z musem
truskawkowym z własnych mrożonych truskawek
Herbata owocowa
jabłko
PIĄTEK
Śniadanie: Kakao
pieczywo
mieszane,masło
twarożek z ziołami
kabanosy,pomidor
herbata rumiankowa
marchew
OBIAD: Zupa z zacierkami i marchwią
Makaron pełnoziarnisty z serem i rodzynkami
ananas
kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
gruszka
Kolacja: pieczywo mieszane, masło
Jajecznica ze
szczypiorkiem
herbata mięta z
jabłkiem
Niestety, sezon truskawkowy trwa bardzo krótko (1-1,5 miesiąca) dlatego też w tym okresie należy spożywać jak najwięcej truskawek aby nasz organizm mógł nacieszyć się ich dobroczynnym wpływem. Można również truskawki mrozić, gdyż przechowywane w takiej formie będą cieszyły podniebienie przez dość długi okres czasu prawie nie tracąc swych cennych składników.
Truskawki to bogactwo składników mineralnych – głównie potasu, wapnia i magnezu oraz żelaza – dzięki temu mają działanie odkwaszające.
Kolejnym ważnym elementem są pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. W truskawkach znajdziemy ich bardzo dużo, a to powoduje, że nie musimy się martwić o układ sercowo – naczyniowy i zanieczyszczony organizm.
Po te owoce powinny również sięgnąć osoby mające problem z trawieniem. Ich dobroczynny wpływ na procesy trawienne zawdzięczamy zawartości celulozy, enzymów (spalanie tłuszczu) i bromeliny (rozkładanie białka).
Są także doskonałym środkiem leczniczym przy schorzeniach układu pokarmowego : dzięki garbnikom chronią go i zapobiegają jego chorobom. W przypadku stanu zapalnego przewodu pokarmowego truskawki działają przeciwkrwotocznie.
Działanie bakteriobójcze
Co wspólnego mają truskawki z cebulą i czosnkiem? Z pozoru mogłoby się wydawać, że tyle samo co niebo i ziemia. A jednak! Otóż truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
Pozostałe właściwości truskawek : przeciwwirusowe, oczyszczające organizm, wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, moczopędne.
Truskawka – zdrowie z aromatem - u nas przez całą zimę mrożonki z własnej spiżarni
Każdego roku czekamy na sezon truskawkowy z utęsknieniem, a niecierpliwość dodatkowo wzmaga fakt, że sezon ten jest wyjątkowo krótki. Nie możemy się doczekać soczystych, słodkich owoców, ale truskawki (Fragaria ananassa) to nie tylko smak i zapach – to także (a może przede wszystkim?) cała gama właściwości leczniczych.
Truskawka to stosunkowo młody owoc – powstały dopiero w połowie XVIII wieku przez skrzyżowanie dwóch rodzajów poziomek. Nową roślinę ze względu na niepowtarzalny smak i wielkość owoców natychmiast zaczęto masowo uprawiać. W kolejnych latach odkryto ich lecznicze właściwości, co tylko spowodowało zwiększenie zainteresowania tym aromatycznym owocem.
Witaminy i minerały
Te pyszne owoce to przede wszystkim witamina C – ciekawostką może być fakt, że 100 g truskawek zawiera jej więcej niż pomarańcza! Ponadto warto zwrócić uwagę na to, że mrożone tracą tylko 2 mg witaminy C, wciąż więc pozostaje jej aż 60 mg. Proces mrożenia korzystnie wpływa na prowitaminę A, której ilość podczas zamrażania się zwiększa!.
Ogromną zaletą truskawek są zawarte w nich cukry : nie dość, że są one łatwo przyswajalne to warto zauważyć, że 100 g owoców zawiera tylko 7 g cukru. To czyni truskawki bardzo odpowiednim składnikiem diet odchudzających. Z tego samego powodu są też idealnym owocem dla diabetyków.
Co wyleczymy dzięki truskawkom?
- przeziębienie
- infekcje układu oddechowego
- niedokrwistość
- reumatyzm
- niewydolność nerek i wątroby (wspomagająco)
Truskawki to bogactwo składników mineralnych – głównie potasu, wapnia i magnezu oraz żelaza – dzięki temu mają działanie odkwaszające.
Kolejnym ważnym elementem są pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. W truskawkach znajdziemy ich bardzo dużo, a to powoduje, że nie musimy się martwić o układ sercowo – naczyniowy i zanieczyszczony organizm.
Po te owoce powinny również sięgnąć osoby mające problem z trawieniem. Ich dobroczynny wpływ na procesy trawienne zawdzięczamy zawartości celulozy, enzymów (spalanie tłuszczu) i bromeliny (rozkładanie białka).
Są także doskonałym środkiem leczniczym przy schorzeniach układu pokarmowego : dzięki garbnikom chronią go i zapobiegają jego chorobom. W przypadku stanu zapalnego przewodu pokarmowego truskawki działają przeciwkrwotocznie.
Działanie bakteriobójcze
Co wspólnego mają truskawki z cebulą i czosnkiem? Z pozoru mogłoby się wydawać, że tyle samo co niebo i ziemia. A jednak! Otóż truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
Pozostałe właściwości truskawek : przeciwwirusowe, oczyszczające organizm, wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, moczopędne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz