Dekada I,
pierwszy tydzień
Poniedziałek
Sniadanie: Kasza manna na mleku
Bułka maślana lub
z ziarnem
twarożek z
rodzynkami
herbata owocowa,
gruszka
Obiad: Zupa jarzynowa z
kluseczkami drobiowymi
Makaron pełnoziarnisty z jabłkiem prażonym
Kompot z
truskawek mrożonych
Podwieczorek: jabłko
Kolacja: Pieczywo mieszane,masło
wędlina,sery,pasty,warzywa (do
wyboru)
herbata z mięty
Jabłko
WTOREK
Sniadanie: Płatki zbożowe z mlekiem
bułka grahamka,
masło
ser biały,
szynka gotowana,
herbata zielona z miodem
Obiad: Zupa kapuśniak z
kiszonej kapusty z kminkiem
Pulpety w
sosie pomidorowym
kasza gryczana
niepalona
sałatka z
buraczków, kompot owocowy
Podwieczorek: Strucla z owocami
Kolacja: pieczywo mieszane , masło
jajko na twardo ,
pomidor
szynka gotowana ,
papryka żółta
Kiwi
ŚRODA:
Śniadanie: kakao
Jajecznica z
wiejskich jaj ze szczypiorkiem
bułka grahamka,masło
herbata
rumiankowa
marchew do
gryzienia
OBIAD: Zupa brokułowa (krem)
z grzankami
razowymi na maśle czosnkowo - ziołowym
Ryż z warzywami lekko duszonymi ( brokuł,kalafior,groszek zielony,marchewka) z dodatkiem oleju lnianego
kompot jabłkowy
Podwieczorek: pomarańcza
Kolacja: chleb razowy pełnoziarnisty
pasztecik
drobiowy
ogórek
ukwaszony,sałata masłowa
herbata
zielona
jabłko
CZWARTEK
Śniadanie: owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną
pieczywo mieszane,masło
ser żółty,kabanosy,
pomidor
marchew do gryzienia
herbata koperkowa
OBIAD: Zupa
z marchwią i fasolką szparagową z
kminkiem
kluski śląskie (z mąką
żytnią)z masełkiem
marchew z groszkiem
kompot wieloowocowy
Podwieczorek
; banan
kolacja: parówki na ciepło,ketchup
chleb
razowy(pełnoziarnisty),masło
herbata zielona
mandarynka
PIĄTEK
Śniadanie: Mleko sojowe do picia
jajko na
twardo,szczypior
polędwica sopocka,
papryka zielona
herbata miętowa z
cytryną
jabłko
OBIAD: Zupa z ryżem , z pomidorami i natką pietruszki
paluszki rybne w
panierce
ryż, szpinak duszony z czosnkiem i masłem
kompot owocowy
Podwieczorek: ciasteczka owsiane( własny wypiek)
Kolacja: bułka kajzerka/grahamka,masło
pasta z
łososia,twarożek ze szczypiorem
pomidor, herbata
zielona, jabłko
w zimę na stołach częściej papryka....
1. Papryka a zdrowa dieta
Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wyciąg z ostrych odmian papryki zawierającej capsaicynę znajduje zastosowane w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólów. Spożywanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecane jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-wiosennym.
2. Papryka w kuchni
Papryka jest składnikiem diety hiszpańskiej, pozwala zachować kondycję i doskonałe samopoczucie, wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać przez cały rok.Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia. Dodatek czerwonej papryki chilli do potraw mięsnych nie tylko nada im pikantności, ale również zapopiega niestrawnościom, ponieważ wzmaga procesy trawienia. Potrawy zawarające dodatek papryki chilli wykazują działanie rozgrzewające, dlatego warto je spożywać w okresie zimowym. Papryka jest serwowana na surowo w sałatach, na ruszcie na grillu, jako dodatek do zup i sosów. W upalne dni, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, obiad kończy się porcją świeżych warzyw.
Smak, kolor, zapach i inne właściwości papryki są szeroko wykorzystane w kuchni. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa. Przygotowanie jej jest proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki oraz zagotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszę kuskus. Farszem napełnij połowę papryki, przygotuj ją do zapiekania. Naczynie z papryką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podawaj paprykę na gorąco, bez dodatków. Jedz paprykę jak najczęściej. Zyskasz zdrowie i dobre samopoczucie.
Smak, kolor, zapach i inne właściwości papryki są szeroko wykorzystane w kuchni. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa. Przygotowanie jej jest proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki oraz zagotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszę kuskus. Farszem napełnij połowę papryki, przygotuj ją do zapiekania. Naczynie z papryką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podawaj paprykę na gorąco, bez dodatków. Jedz paprykę jak najczęściej. Zyskasz zdrowie i dobre samopoczucie.
Wszystkie odmiany papryki można z powodzeniem mrozić, a w zimie spożywać w postaci kawałków dodanych do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz