PLUSZOWY MIŚ

niedziela, 9 lutego 2014

jadłospis 10.02.-14.02.

Dekada I, pierwszy tydzień
 Poniedziałek                                                             
Sniadanie:            Kasza manna na mleku                               
                               Bułka maślana lub z ziarnem
                               twarożek z rodzynkami           
                               herbata owocowa, gruszka         
Obiad:                   Zupa jarzynowa z kluseczkami  drobiowymi    
                              Makaron pełnoziarnisty z jabłkiem prażonym
                              Kompot z truskawek  mrożonych  
             
Podwieczorek:    jabłko
Kolacja:                Pieczywo mieszane,masło
                              wędlina,sery,pasty,warzywa (do   wyboru)
                               herbata z mięty
                               Jabłko 









 WTOREK
Sniadanie:            Płatki zbożowe z mlekiem
                               bułka grahamka, masło
                               ser biały, szynka gotowana,
                               herbata  zielona z miodem
Obiad:                   Zupa kapuśniak z kiszonej  kapusty z kminkiem
                               Pulpety w sosie  pomidorowym
                               kasza gryczana niepalona
                               sałatka z buraczków, kompot owocowy
Podwieczorek:      Strucla z owocami

Kolacja:            pieczywo mieszane , masło
                            jajko na twardo , pomidor
                            szynka gotowana , papryka żółta
                                Kiwi










ŚRODA:
Śniadanie:              kakao
                                 Jajecznica z wiejskich jaj ze szczypiorkiem
                                bułka grahamka,masło
                                herbata rumiankowa
                                marchew do gryzienia
OBIAD:                   Zupa brokułowa (krem)
                               z grzankami razowymi na maśle czosnkowo - ziołowym
                               Ryż  z warzywami lekko duszonymi (  brokuł,kalafior,groszek zielony,marchewka) z   dodatkiem oleju lnianego
                                kompot jabłkowy
         
Podwieczorek:      pomarańcza

Kolacja:                  chleb razowy pełnoziarnisty
                                 pasztecik drobiowy
                                 ogórek ukwaszony,sałata masłowa
                                  herbata zielona
                                  jabłko





CZWARTEK
Śniadanie:     owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną
                        pieczywo mieszane,masło
                        ser żółty,kabanosy, pomidor
                        marchew do gryzienia
                        herbata koperkowa
OBIAD:           Zupa  z marchwią i  fasolką szparagową z kminkiem
                        kluski śląskie (z mąką żytnią)z masełkiem
             marchew z groszkiem
                        kompot wieloowocowy
Podwieczorek ; banan

kolacja:            parówki na ciepło,ketchup
              chleb razowy(pełnoziarnisty),masło
                          herbata zielona
                          mandarynka









PIĄTEK
Śniadanie:        Mleko sojowe do picia
                           jajko na twardo,szczypior
                           polędwica sopocka, papryka zielona
                           herbata miętowa z cytryną
                           jabłko
OBIAD:              Zupa z ryżem , z pomidorami  i natką pietruszki
                           paluszki rybne w panierce
                            ryż,  szpinak duszony z czosnkiem i masłem
                            kompot owocowy
Podwieczorek:  ciasteczka owsiane( własny wypiek)

Kolacja:               bułka kajzerka/grahamka,masło
                             pasta z łososia,twarożek ze  szczypiorem
                             pomidor, herbata zielona, jabłko



w zimę na stołach częściej papryka....


1. Papryka a zdrowa dieta

Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potaswapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wyciąg z ostrych odmian papryki zawierającej capsaicynę znajduje zastosowane w medycynie pod postacią maści, plastrów i mazideł, wykorzystywanych do leczenia nerwobólów. Spożywanie surowej lub duszonej papryki wspomaga procesy trawienia, dlatego zalecane jest w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciach. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-wiosennym.

2. Papryka w kuchni

Papryka jest składnikiem diety hiszpańskiej, pozwala zachować kondycję i doskonałe samopoczucie, wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać przez cały rok.Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia. Dodatek czerwonej papryki chilli do potraw mięsnych nie tylko nada im pikantności, ale również zapopiega niestrawnościom, ponieważ wzmaga procesy trawienia. Potrawy zawarające dodatek papryki chilli wykazują działanie rozgrzewające, dlatego warto je spożywać w okresie zimowym. Papryka jest serwowana na surowo w sałatach, na ruszcie na grillu, jako dodatek do zup i sosów. W upalne dni, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, obiad kończy się porcją świeżych warzyw.
Smak, kolor, zapach i inne właściwości papryki są szeroko wykorzystane w kuchni. Papryka faszerowana kuskusem to śródziemnomorska potrawa. Przygotowanie jej jest proste. Wymaga oczyszczenia i przekrojenia wzdłuż papryki oraz zagotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w drobną kostkę trzecią paprykę podsmaż lekko na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj harissę i kaszę kuskus. Farszem napełnij połowę papryki, przygotuj ją do zapiekania. Naczynie z papryką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podawaj paprykę na gorąco, bez dodatków. Jedz paprykę jak najczęściej. Zyskasz zdrowie i dobre samopoczucie.


Wszystkie odmiany papryki można z powodzeniem mrozić, a w zimie spożywać w postaci kawałków dodanych do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz