II dekada, II tydzień
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: płatki
kukurydziane
na mleku
Pieczywo mieszane,masło
wędlina,serek topiony
papryka czerwona
herbata zielona z cytryną
OBIAD:
Zupa
barszcz biały z jajkiem
pierś z kurczaka duszona w warzywach(potrawka)
kasza jęczmienna
surówka z pora ,
jabłka
kompot owocowy z wiśni ze słoika
Podwieczorek: kiwi
Kolacja: rogal drożdżowy
masło
twarożek
homogenizowany waniliowy lub miód
sok marchewkowy
WTOREK
Śniadanie: Płatki
kukurydziane na mleku
Bułka maślana (lub)
grahamka
dżem morelowy
herbata owocowa
OBIAD: zupa
ryżanka z pomidorami i natką pietruszki
Placki z ziemniaków z czosnkiem i cebulką
Sos pieczarkowy z natką pietruszki i wiejską śmietaną
Surówka
z białej rzepy z ogórkiem
Kompot owocowy z winogron ze słoika
Podwieczorek: pestki słonecznika
Kolacja:
Pieczywo mieszane,masło
parówki "berlinki" na ciepło
sos pomidorowy,herbata z cytryną
pomarańcza
ŚRODA
Śniadanie: Płatki musli
z mlekiem
pieczywo mieszane,masło
salami,kabanosy
ogórek kiszony
herbata melisowa
jabłko
OBIAD: Zupa z
fasolą białą i kminkiem
spaghetti z sosem bolognese
kapusta pekińska z sosem ziołowym i oliwą z oliwek
kompot owocowy z mrożonych truskawek
Podwieczorek: jabłko
Kolacja:
pieczywo
mieszane,masło
( brokuł,kalafior,
brukselka,marchew,
groszek zielony)gotowane na parze
z
masełkiem
herbata miętowa
CZWARTEK
Śniadanie: pieczywo
mieszane,masło
pasta z zielonej soczewicy
szynka wieprzowa
papryka zielona
herbata zielona z cytryną
OBIAD: Zupa z
marchwią ,ziemniakami i kminkiem
Risotto z warzywami (papryka kolorowa,cebulka,pomidory,bazylia)
kompot z wiśni ze słoika
Podwieczorek: pestki słonecznika
Kolacja: sałatka
z ananasem,kukurydzą
i wędzonym kurczakiem z olejem lnianym
chleb graham,masło
herbata z mięty i cytryny
PIĄTEK
Śniadanie: makaron z
mlekiem
pieczywo mieszane,masło
ser gouda,pomidor
wędlina, ogórek kiszony
herbata rumiankowa
marchew
OBIAD: Zupa
krupnik z kaszy jaglanej z natką pietruszki
sznycel z indyka ( gotowany), ziemniaki
surówka z kapusty pekińskiej z marchwią
i jabłkiem ,szpinak z patelni:
(szpinak,masło,czosnek)
Podwieczorek: banan
Kolacja: pieczywo mieszane,masło
pasta z łososia,pomidor
ser topiony ziołowy,
herbata zielona z cytryną
jabłko
Wartości odżywcze i witaminy kompotu z wiśni - w tym tygodniu na naszych stołach
Kompot z wiśni nie jest bardzo kaloryczny, gdyż ma około 69 kcal na każde 100 gram. Głównym ich źródłem są węglowodany, praktycznie nie zawierają tłuszczu, białka i błonnika, a wcale nie mają cholesterolu. Owoce te ponadto są cennym źródłem potasu, ale zawierają też sporo fosforu, wapnia, magnezu, trochę mniej sodu, żelaza i cynku. Sporo jest w nich witaminy A, lecz dopatrzyć się w ich składzie można też witamin: B1, B2, PP i C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz