PLUSZOWY MIŚ

sobota, 1 lutego 2014

jadłospis 3.02.-7.02.

II dekada, II tydzień
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:                                   płatki kukurydziane
                                                      na mleku
                                                      Pieczywo mieszane,masło
                                                      wędlina,serek topiony
                                                     papryka czerwona
                                                     herbata zielona  z cytryną
           
OBIAD:                                         Zupa barszcz biały z jajkiem
                                                      pierś z kurczaka duszona w warzywach(potrawka)
                                                      kasza jęczmienna
                                                      surówka z pora , jabłka
                                                      kompot owocowy z wiśni ze słoika
Podwieczorek:                           kiwi

Kolacja:                              rogal drożdżowy masło       
                                            twarożek homogenizowany waniliowy lub miód                
                                                      sok marchewkowy





WTOREK
Śniadanie:                                  Płatki kukurydziane na mleku
                                                     Bułka maślana (lub) grahamka
                                                    dżem morelowy
                                                     herbata owocowa
OBIAD:                                          zupa ryżanka z pomidorami i natką pietruszki
                                                        Placki z ziemniaków z czosnkiem i cebulką                
                                                    Sos pieczarkowy z natką pietruszki i wiejską śmietaną
                                                      Surówka z białej rzepy z ogórkiem
                                                      Kompot owocowy z winogron ze słoika
                                                      
Podwieczorek:                            pestki słonecznika

Kolacja:                                         Pieczywo mieszane,masło
                                                        parówki "berlinki" na ciepło
                                                        sos pomidorowy,herbata z cytryną
                                                       pomarańcza







ŚRODA
Śniadanie:                                   Płatki musli z mlekiem
                                                      pieczywo mieszane,masło
                                                      salami,kabanosy
                                                      ogórek kiszony
                                                      herbata melisowa
                                                       jabłko
OBIAD:                                         Zupa z fasolą białą i kminkiem
                                                      spaghetti z sosem bolognese
                                                      kapusta pekińska z sosem ziołowym i oliwą z oliwek
                                                      kompot owocowy z mrożonych truskawek
Podwieczorek:                           jabłko

Kolacja:                                       pieczywo mieszane,masło
                                                    (  brokuł,kalafior, brukselka,marchew,
                                                       groszek zielony)gotowane na parze
                                                       z masełkiem
                                                      herbata miętowa






CZWARTEK
Śniadanie:                                   pieczywo mieszane,masło
                                                      pasta z zielonej soczewicy
                                                      szynka wieprzowa
                                                      papryka zielona
                                                      herbata zielona z cytryną
   
OBIAD:                                        Zupa z marchwią ,ziemniakami i kminkiem
             
                                                     Risotto z warzywami (papryka kolorowa,cebulka,pomidory,bazylia)
                                                      kompot z wiśni ze słoika
Podwieczorek:                           pestki słonecznika

Kolacja:                                        sałatka z ananasem,kukurydzą
                                                      i wędzonym kurczakiem z olejem lnianym
                                                     chleb graham,masło
                                                     herbata z mięty i cytryny
             






PIĄTEK
Śniadanie:                                  makaron z mlekiem
                                                     pieczywo mieszane,masło
                                                     ser gouda,pomidor
                                                     wędlina, ogórek kiszony
                                                    herbata rumiankowa
                                                    marchew
OBIAD:                                       Zupa krupnik z kaszy jaglanej z natką pietruszki
                                                    sznycel z indyka ( gotowany), ziemniaki
                                                    surówka z kapusty pekińskiej z marchwią    
                                                   i jabłkiem ,szpinak z patelni:
                                                   (szpinak,masło,czosnek)
Podwieczorek:                         banan

Kolacja:                                     pieczywo mieszane,masło
                                                    pasta z łososia,pomidor
                                                    ser topiony ziołowy,
                                                    herbata zielona z cytryną
                                                    jabłko


                   Wartości odżywcze i witaminy kompotu z wiśni - w tym tygodniu na naszych stołach

Kompot z wiśni nie jest bardzo kaloryczny, gdyż ma około 69 kcal na każde 100 gram. Głównym ich źródłem są węglowodany, praktycznie nie zawierają tłuszczu, białka i błonnika, a wcale nie mają cholesterolu. Owoce te ponadto są cennym źródłem potasu, ale zawierają też sporo fosforu, wapnia, magnezu, trochę mniej sodu, żelaza i cynku. Sporo jest w nich witaminy A, lecz dopatrzyć się w ich składzie można też witamin: B1, B2, PP i C.
Kompot wiśniowy                    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz