PLUSZOWY MIŚ

niedziela, 9 marca 2014

II tydzień I dekady zimowy
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:kluski lane na mleku
                Rogal drożdżowy/kajzerka
               dżem z czarnej pożeczki , serek waniliowy
                herbata zielona
               jabłko
        Obiad:  Zupa z pomidorami ,ryżem i natką pietruszki
             potrawka z kurczaka z kaszą jęczmienną
         surówka z białej rzepy z rzodkiewką i olejem z wiesiołka
          kompot wieloowocowy
            Podwieczorek:paluszki z sezamem
Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
               pasta jajeczna,szynka z indyka
              ogórek kiszony
              herbata miętowa
              jabłko
WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem
                   bułka grahamka,masło
                   ser żółty,kiełbasa żywiecka
                   ogórek kiszony ,papryka czerwona
                    ananas
Obiad:       Zupa ogórkowa
          pyzy z mięsem i cebulką
          surówka z ogórka kiszonego i papryki z olejem lnianym
             kompot jabłkowy
Podwieczorek: pestki słonecznika

Kolacja:sałatka jarzynowa
             bułka ziarnista,masło
             herbata rumiankowa
             jabłko


ŚRODA
Śniadanie:kakao
                  Jajecznica  na szynce
                  chleb razowy,masło
                 herbata rumiankowa
         
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem
          placki ziemniaczane , surówka z kiszonej kapusty z natką pietruszki i oliwą z oliwek
           kompot z jabłek
          
Podwieczorek:wafle ryżowe

Kolacja:pieczywo mieszane,masło
              serek topiony,polędwica sopocka
              papryka czerwona
              herbata miętowa
                   jabłko

CZWARTEK
Śniadanie:Płatki owsiane na mleku
                   bułka maślana
                   miód,powidła śliwkowe
                   herbata z cytryną , kiwi
OBIAD: Barszcz ukraiński
              makaron żytni ze szpinakiem, czosnkiem pomidorem  koktajlowym          i prawdziwą śmietaną
             
              kompot jabłkowy
Podwieczorek:babka piaskowa

Kolacja: wędlina, ser żółty, pomidor, sałata
               pieczywo mieszane,masło
               herbata pokrzywowa z cytryną
                jabłko

PIĄTEK
Śniadanie:mleko do picia(sojowe)
                  pieczywo mieszane,masło
                 pasztet drobiowy,ogórek kwaszony
                 wędlina,
                 herbata z cytryną
OBIAD:   Zupa z zacierkami
                Ryba po grecku
                Ryż z natką pietruszki
             kompot z jabłek i mięty
            
        
Podwieczorek:melon

Kolacja;bułka z ziarnem,masło
              pasta z makreli,ser pleśniowy

              papryka zielona, pomidor
herbata rumiankowo koperkowa




Rzepa biała -  w tym tygodniu surówki z rzepy


Rzepa biała (Brassica rapa) jest bardzo wartościowym warzywem,  które jednak od lat nie gości już na naszych stołach. Kiedyś niezwykle popularna i chętnie jadana, uprawiana w Polsce jeszcze w początkach XX wieku (była nawet bohaterką jednej z bajek Tuwima), dzisiaj już nieco zapomniana. A niewątpliwie warto wrócić do jej uprawy, przede wszystkim ze względu na wysoką wartość odżywczą jaką posiadają bulwy korzeniowe oraz liście. Nie bez powodu kojarzy się to warzywo z krzepą i siłą, co odzwierciedlają nawet niektóre przysłowia polskie, gdyż bogactwo witamin oraz innych cennych składników pokarmowych jest w niej zaskakująco duże. Rzepa to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka, służące zarówno celom kulinarnym jak i dokarmianiu zwierząt hodowlanych. Regularnie spożywane wzmacnia organizm i wzbogaca go w cenne dla zdrowia związki organiczne. 

Wartości odżywcze

W warzywie znajdują się w znacznej ilości przede wszystkim mikro oraz makroelementy (potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, fosfor), a także witaminy ( wit. z grupy B, wit. C, prowitamina A). Spożywanie warzywa poleca się więc przede wszystkim osobom osłabionym oraz cierpiącym na niedobór witamin i soli mineralnych, a także ciężko pracującym i narażonym na wyczerpanie fizyczne. Rzepa ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy, wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom. Sok pomaga łagodzić stany zapalne gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Z soku można również przyrządzić okład na skórę głowy dotkniętą łupieżem oraz na zniszczone, słabe i wypadające włosy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz