II tydzień I dekady zimowy
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:kluski
lane na mleku
Rogal drożdżowy/kajzerka
dżem z czarnej pożeczki , serek
waniliowy
herbata zielona
jabłko
Obiad:
Zupa z pomidorami ,ryżem i natką pietruszki
potrawka z kurczaka z kaszą
jęczmienną
surówka z białej rzepy z rzodkiewką i
olejem z wiesiołka
kompot wieloowocowy
Podwieczorek:paluszki z sezamem
Kolacja:Pieczywo
mieszane,masło
pasta jajeczna,szynka z indyka
ogórek kiszony
herbata miętowa
jabłko
WTOREK
Śniadanie:Płatki
kukurydziane z mlekiem
bułka grahamka,masło
ser żółty,kiełbasa żywiecka
ogórek kiszony ,papryka
czerwona
ananas
Obiad: Zupa ogórkowa
pyzy z mięsem i cebulką
surówka z ogórka kiszonego i papryki
z olejem lnianym
kompot jabłkowy
Podwieczorek:
pestki słonecznika
Kolacja:sałatka
jarzynowa
bułka ziarnista,masło
herbata rumiankowa
jabłko
ŚRODA
Śniadanie:kakao
Jajecznica na szynce
chleb razowy,masło
herbata rumiankowa
Obiad: Zupa
pieczarkowa z makaronem
placki ziemniaczane , surówka z
kiszonej kapusty z natką pietruszki i oliwą z oliwek
kompot z jabłek
Podwieczorek:wafle
ryżowe
Kolacja:pieczywo
mieszane,masło
serek topiony,polędwica sopocka
papryka czerwona
herbata miętowa
jabłko
CZWARTEK
Śniadanie:Płatki
owsiane na mleku
bułka maślana
miód,powidła śliwkowe
herbata z cytryną , kiwi
OBIAD:
Barszcz ukraiński
makaron żytni ze szpinakiem,
czosnkiem pomidorem koktajlowym i prawdziwą śmietaną
kompot jabłkowy
Podwieczorek:babka
piaskowa
Kolacja:
wędlina, ser żółty, pomidor, sałata
pieczywo mieszane,masło
herbata pokrzywowa z cytryną
jabłko
PIĄTEK
Śniadanie:mleko
do picia(sojowe)
pieczywo mieszane,masło
pasztet drobiowy,ogórek
kwaszony
wędlina,
herbata z cytryną
OBIAD: Zupa z zacierkami
Ryba po grecku
Ryż z natką pietruszki
kompot z jabłek i mięty
Podwieczorek:melon
Kolacja;bułka
z ziarnem,masło
pasta z makreli,ser pleśniowy
papryka zielona, pomidor
herbata rumiankowo koperkowa
Rzepa biała - w tym tygodniu surówki z rzepy
Rzepa biała (Brassica rapa) jest bardzo wartościowym warzywem, które jednak od lat nie gości już na naszych stołach. Kiedyś niezwykle popularna i chętnie jadana, uprawiana w Polsce jeszcze w początkach XX wieku (była nawet bohaterką jednej z bajek Tuwima), dzisiaj już nieco zapomniana. A niewątpliwie warto wrócić do jej uprawy, przede wszystkim ze względu na wysoką wartość odżywczą jaką posiadają bulwy korzeniowe oraz liście. Nie bez powodu kojarzy się to warzywo z krzepą i siłą, co odzwierciedlają nawet niektóre przysłowia polskie, gdyż bogactwo witamin oraz innych cennych składników pokarmowych jest w niej zaskakująco duże. Rzepa to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka, służące zarówno celom kulinarnym jak i dokarmianiu zwierząt hodowlanych. Regularnie spożywane wzmacnia organizm i wzbogaca go w cenne dla zdrowia związki organiczne.
Wartości odżywcze
W warzywie znajdują się w znacznej ilości przede wszystkim mikro oraz makroelementy (potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, fosfor), a także witaminy ( wit. z grupy B, wit. C, prowitamina A). Spożywanie warzywa poleca się więc przede wszystkim osobom osłabionym oraz cierpiącym na niedobór witamin i soli mineralnych, a także ciężko pracującym i narażonym na wyczerpanie fizyczne. Rzepa ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy, wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom. Sok pomaga łagodzić stany zapalne gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Z soku można również przyrządzić okład na skórę głowy dotkniętą łupieżem oraz na zniszczone, słabe i wypadające włosy.
Wartości odżywcze
W warzywie znajdują się w znacznej ilości przede wszystkim mikro oraz makroelementy (potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, fosfor), a także witaminy ( wit. z grupy B, wit. C, prowitamina A). Spożywanie warzywa poleca się więc przede wszystkim osobom osłabionym oraz cierpiącym na niedobór witamin i soli mineralnych, a także ciężko pracującym i narażonym na wyczerpanie fizyczne. Rzepa ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy, wspomagając trawienie i zapobiegając zaparciom. Sok pomaga łagodzić stany zapalne gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Z soku można również przyrządzić okład na skórę głowy dotkniętą łupieżem oraz na zniszczone, słabe i wypadające włosy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz