PLUSZOWY MIŚ

wtorek, 18 marca 2014

jadłospis 17.03.-21.03.

II DEKADA , I tydzień

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:              Kakao
                                pieczywo mieszane,masło
                                 sałata, szynka gotowana,
                                 papryka czerwona
                                 jabłko
OBIAD:                    Zupa rosół z kaczki z kluskami
                                i natką pietruszki
                                makaron pełnoziarnisty
                                z owocami lub serem
                               kompot jabłkowy
Podwieczorek:      chrupki ryżowe

Kolacja:           pieczywo mieszane , masło
                           wędlina ,serek topiony
                           pomidor , papryka żółta             
                           herbata miętowa , jabłko  
       
                        
WTOREK
Śniadanie:               pieczywo tostowe żytnie, masło
                                   Ser gouda, pomidor , wędlina
                                    Ogórek kiszony
                                    kakao,herbata zielona
OBIAD:                      Zupa koperkowa z wiejską śmietaną
                                  Kurczak z papryką kolorową i pomidorami i  bazylią
                                  ryż
                                  kompot jabłkowy
          
Podwieczorek:       ciasto Keks z owocami

Kolacja:                   Pieczywo mieszane,masło
                                wędlina,pasta twarogowa z warzywami i   kurkumą
                                herbata rumiankowa
                                marchew do gryzienia


ŚRODA
Śniadanie:             płatki kukurydziane z mlekiem
                               chleb żytni,masło
                                jogurt ziarnisty,
                               dżem truskawkowy
                               herbata owocowa
OBIAD:                  Zupa z groszkiem zielonym i natką pietruszki
                               paluszki rybne
                               ziemniaki zapiekane z ziołami
                             warzywa gotowane na parze
                               kompot jabłkowo-miętowy
         
Podwieczorek:      banan

Kolacja:                 sałatka włoska: makaron pełnoziarnisty,
                               warzywa,ser żółty, szynka, olej z wiesiołka
                               mandarynka



CZWARTEK
Śniadanie:             kaszka kukurydziana na mleku
                               bułka grahamka,masło
                               pasztet drobiowy,ser gouda
                               papryka czerwona
                               herbata miętowa
                
OBIAD:                  Zupa z porów
                              burgery drobiowe ze szpinakiem, cebulką i czosnkiem
                               kasza gryczana niepalona
                               Sórówka z buraczków czerwonych
Podwieczorek:     pomarańcza

Kolacja:               bułki na parze
                              Z sosem jogurtowo-owocowym
                              Herbata malinowa
                              jabłko
                            

PIĄTEK
Śniadanie:             Kakao
                            pieczywo mieszane,masło
                           twarożek z ziołami
                           kabanosy,pomidor
                           herbata rumiankowa
                           marchew
OBIAD:              Zupa z kaszą jęczmienną (krupnik) i natką pietruszki
                            Racuchy drożdżowe
                           brzoskwinia
                          kompot wieloowocowy
                         
Podwieczorek: winogrono ciemne

Kolacja:           pieczywo mieszane, masło
                          Jajecznica ze szczypiorkiem
                           herbata mięta z jabłkiem



W naszych potrawach dużo jest....... czosnku...i nawet dzieci już to lubią!!


Czy warto jeść czosnek?

Wykład przygotowała i wygłosiła dr hab.Wanda Karwowska
z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa,
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Wykład wygłoszony w ramach „Wszechnicy Żywieniowej w SGGW”
w dn. 17 października 2007 r.

Poniżej przedstawiono wybrane zagadnienia wykładu,
opracowane przez autorkę prezentacji.

Składniki czosnku
Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy.
W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.


Działanie czosnku
Czosnek j
est rośliną  o wszechstronnym  działaniu. Działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje także działanie naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając  poziom cholesterolu we krwi. Obecność zawartych w nim  związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Spożywanie świeżego czosnku skutecznie obniża stężenie cukru we krwi,
(jego stosowanie może być niebezpieczne dla ludzi ze skłonnością do hipoglikemii). Podwyższa proporcje ,,dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego" LDL, obniża poziom trójglicerydówochraniając  tętnice i serce. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci, dezynfekuje także drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie. Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków

Czosnek jest stosowany w różnych postaciach, jako świeży,  suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność  przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.

Zalecane ilości
Stosując czosnek profilaktycznie należy codziennie spożywać jeden jego duży ząbek przegryzając zieloną natką pietruszki w celu eliminacji nieprzyjemnego zapachu. Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub miażdży, spożywa z dodatkiem mleka, miodu lub cytryny. Dla zniwelowania ostrego  zapachu czosnku botanik angielski Culpeper proponował żucie kminku i zielonej fasoli. Współczesne – równie skuteczne – metody są dwie. Jedna – bardziej drastyczna – to wypicie kilku kieliszków czerwonego wina. Druga polega na zjedzeniu świeżej natki pietruszki lub listków mięty, tymianku, czy selera.
 O ile ktoś nie lubi gryzącego smaku czosnku, to może łykać olejowy wyciąg czosnku – 1 kapsułkę codziennie, wieczorem przed snem. Polecana dawka jednorazowa dla dzieci to 350 mg, dla dorosłych - 500 mg. W celach leczniczych u osób dorosłych należy stosować dawkę 1000-5000 mg/dobę.
Przeciwwskazaniem do stosowania świeżego czosnku są ostre nieżyty żołądka i jelit, skłonność do niskiego ciśnienia krwi oraz okres karmienia piersią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz