II DEKADA , I
tydzień
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Kakao
pieczywo
mieszane,masło
sałata, szynka
gotowana,
papryka
czerwona
jabłko
OBIAD: Zupa rosół z kaczki z
kluskami
i natką
pietruszki
makaron
pełnoziarnisty
z owocami lub
serem
kompot jabłkowy
Podwieczorek: chrupki ryżowe
Kolacja: pieczywo mieszane , masło
wędlina ,serek
topiony
pomidor , papryka
żółta
herbata miętowa , jabłko
WTOREK
Śniadanie: pieczywo tostowe żytnie, masło
Ser gouda,
pomidor , wędlina
Ogórek
kiszony
kakao,herbata
zielona
OBIAD: Zupa koperkowa z wiejską
śmietaną
Kurczak z
papryką kolorową i pomidorami i bazylią
ryż
kompot
jabłkowy
Podwieczorek: ciasto Keks z owocami
Kolacja: Pieczywo mieszane,masło
wędlina,pasta
twarogowa z warzywami i kurkumą
herbata
rumiankowa
marchew do
gryzienia
ŚRODA
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem
chleb
żytni,masło
jogurt ziarnisty,
dżem truskawkowy
herbata owocowa
OBIAD: Zupa z groszkiem zielonym i
natką pietruszki
paluszki rybne
ziemniaki
zapiekane z ziołami
warzywa gotowane
na parze
kompot
jabłkowo-miętowy
Podwieczorek: banan
Kolacja: sałatka włoska: makaron
pełnoziarnisty,
warzywa,ser żółty, szynka, olej z
wiesiołka
mandarynka
CZWARTEK
Śniadanie: kaszka kukurydziana na mleku
bułka
grahamka,masło
pasztet
drobiowy,ser gouda
papryka czerwona
herbata miętowa
OBIAD: Zupa z porów
burgery drobiowe
ze szpinakiem, cebulką i czosnkiem
kasza gryczana
niepalona
Sórówka z
buraczków czerwonych
Podwieczorek: pomarańcza
Kolacja: bułki na parze
Z sosem
jogurtowo-owocowym
Herbata malinowa
jabłko
PIĄTEK
Śniadanie: Kakao
pieczywo
mieszane,masło
twarożek z ziołami
kabanosy,pomidor
herbata rumiankowa
marchew
OBIAD: Zupa z kaszą jęczmienną (krupnik)
i natką pietruszki
Racuchy drożdżowe
brzoskwinia
kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
winogrono ciemne
Kolacja: pieczywo mieszane, masło
Jajecznica ze
szczypiorkiem
herbata mięta z
jabłkiem
W naszych potrawach dużo jest....... czosnku...i nawet dzieci już to lubią!!
Czy warto jeść czosnek?
Wykład przygotowała i wygłosiła dr hab.Wanda Karwowska
z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa,
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Wykład wygłoszony w ramach „Wszechnicy Żywieniowej w SGGW”
w dn. 17 października 2007 r.
Poniżej przedstawiono wybrane zagadnienia wykładu,
opracowane przez autorkę prezentacji.
Składniki czosnku
Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy.
W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.
Działanie czosnku
Czosnek j
est rośliną o wszechstronnym działaniu. Działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje także działanie naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Obecność zawartych w nim związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Spożywanie świeżego czosnku skutecznie obniża stężenie cukru we krwi,
(jego stosowanie może być niebezpieczne dla ludzi ze skłonnością do hipoglikemii). Podwyższa proporcje ,,dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego" LDL, obniża poziom trójglicerydów, ochraniając tętnice i serce. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci, dezynfekuje także drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie. Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków
Czosnek jest stosowany w różnych postaciach, jako świeży, suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.
Zalecane ilości
Stosując czosnek profilaktycznie należy codziennie spożywać jeden jego duży ząbek przegryzając zieloną natką pietruszki w celu eliminacji nieprzyjemnego zapachu. Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub miażdży, spożywa z dodatkiem mleka, miodu lub cytryny. Dla zniwelowania ostrego zapachu czosnku botanik angielski Culpeper proponował żucie kminku i zielonej fasoli. Współczesne – równie skuteczne – metody są dwie. Jedna – bardziej drastyczna – to wypicie kilku kieliszków czerwonego wina. Druga polega na zjedzeniu świeżej natki pietruszki lub listków mięty, tymianku, czy selera.
O ile ktoś nie lubi gryzącego smaku czosnku, to może łykać olejowy wyciąg czosnku – 1 kapsułkę codziennie, wieczorem przed snem. Polecana dawka jednorazowa dla dzieci to 350 mg, dla dorosłych - 500 mg. W celach leczniczych u osób dorosłych należy stosować dawkę 1000-5000 mg/dobę.
Przeciwwskazaniem do stosowania świeżego czosnku są ostre nieżyty żołądka i jelit, skłonność do niskiego ciśnienia krwi oraz okres karmienia piersią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz