Dekada I,
pierwszy tydzień Poniedziałek
Sniadanie: Kasza manna na mleku
Bułka maślana(lub)
z ziarnem twarożek ze
śmietaną
herbata owocowa,
gruszka
Obiad: Zupa jarzynowa
indyk duszony w
sosie curry Ryż kompot jabłkowy sałata roszpunka z
oliwą z oliwek cytryną i ziołamiPodwieczorek: jabłkoKolacja: Pieczywo mieszane,masło
wędlina,sery,pasty,warzywa (do
wyboru) herbata miętowa Jabłko
WTOREKSniadanie: Płatki zbożowe z mlekiem bułka grahamka,
masło ser biały, szynka gotowana, herbata zielona z miodemObiad: Zupa kapuśniak z
kiszonej kapusty z kminkiem Pulpety w
sosie pomidorowym kasza kus-kus surówka z selera
i rodzynek, kompot owocowyPodwieczorek: Strucla z owocami
Kolacja: pieczywo mieszane , masło jajko na twardo ,
pomidor szynka gotowana ,
papryka żółta Kiwi
ŚRODA:Śniadanie: kakao Jajecznica z
wiejskich jaj ze szczypiorkiem bułka
grahamka,masło herbata rumiankowa marchew do
gryzieniaOBIAD: Zupa brokułowa (krem)
z grzankami
razowymi na maśle czosnkowo - ziołowym Ryż z warzywami lekko duszonymi ( brokuł,kalafior,groszek zielony,marchewka)
z dodatkiem oleju lnianego kompot jabłkowy
Podwieczorek: pomarańcza
Kolacja: chleb razowy pełnoziarnisty pasztecik
drobiowy ogórek
ukwaszony, herbata
zielona jabłko
CZWARTEKŚniadanie: owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną pieczywo mieszane,masło ser żółty,kabanosy,
pomidor marchew do gryzienia herbata koperkowaOBIAD: Zupa
z marchwią i fasolką szparagową z
kminkiem kopytka (z mąką żytnią) sos pieczarkowy marchew z groszkiem kompot wieloowocowyPodwieczorek ;
banan
kolacja: parówki na ciepło,ketchup chleb
razowy(pełnoziarnisty),masło herbata zielona
mandarynka
PIĄTEKŚniadanie: Mleko sojowe do picia jajko na
twardo,szczypior polędwica sopocka,
papryka zielona herbata miętowa z
cytryną jabłkoOBIAD: Zupa z ryżem , z pomidorami i natką pietruszki paluszki rybne w
panierce ryż, szpinak duszony z czosnkiem i masłem kompot owocowyPodwieczorek: ciasteczka owsiane( własny wypiek)
Kolacja: bułka kajzerka/grahamka,masło pasta z łososia,twarożek ze szczypiorem pomidor, herbata
zielona, jabłko
Kiszona kapusta - właściwości
W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa. Inny produkt tego procesu - kwas mlekowy - wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych. Ostatnio pokazała się na rynku czerwona kiszona kapusta. Ma nieco delikatniejszy smak i jest zdrowsza od białej, bo ma dużo antyutleniaczy jak selen i witamina E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz