PLUSZOWY MIŚ

niedziela, 2 marca 2014

jadłospis 3.03.-7.03.

                                 Dekada I, pierwszy tydzień Poniedziałek                                                            
Sniadanie:            Kasza manna na mleku                              
                               Bułka maślana(lub) z ziarnem                               twarożek ze śmietaną        
                               herbata owocowa, gruszka        
Obiad:                   Zupa jarzynowa  
                              indyk duszony w sosie curry                               Ryż          kompot jabłkowy                          sałata roszpunka z oliwą z oliwek cytryną i ziołamiPodwieczorek:    jabłkoKolacja:                Pieczywo mieszane,masło                              wędlina,sery,pasty,warzywa (do   wyboru)                               herbata miętowa                               Jabłko









 WTOREKSniadanie:            Płatki zbożowe z mlekiem                               bułka grahamka, masło                               ser biały, szynka gotowana,                               herbata  zielona z miodemObiad:                   Zupa kapuśniak z kiszonej  kapusty z kminkiem                               Pulpety w sosie  pomidorowym                               kasza kus-kus                               surówka z selera i rodzynek, kompot owocowyPodwieczorek:      Strucla z owocami

Kolacja:            pieczywo mieszane , masło                            jajko na twardo , pomidor                            szynka gotowana , papryka żółta                                Kiwi









ŚRODA:Śniadanie:              kakao                                 Jajecznica z wiejskich jaj ze szczypiorkiem                                bułka grahamka,masło                                herbata rumiankowa                                marchew do gryzieniaOBIAD:                   Zupa brokułowa (krem)
                               z grzankami razowymi na maśle czosnkowo - ziołowym                               Ryż  z warzywami lekko duszonymi (  brokuł,kalafior,groszek zielony,marchewka) z   dodatkiem oleju lnianego                                kompot jabłkowy
        
Podwieczorek:      pomarańcza
Kolacja:                  chleb razowy pełnoziarnisty                                 pasztecik drobiowy                                 ogórek ukwaszony,                                  herbata zielona                                  jabłko




CZWARTEKŚniadanie:     owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną                        pieczywo mieszane,masło                        ser żółty,kabanosy, pomidor                        marchew do gryzienia                        herbata koperkowaOBIAD:           Zupa  z marchwią i  fasolką szparagową z kminkiem                        kopytka (z mąką żytnią)                       sos pieczarkowy             marchew z groszkiem                        kompot wieloowocowyPodwieczorek ; banan
kolacja:            parówki na ciepło,ketchup              chleb razowy(pełnoziarnisty),masło                          herbata zielona
                          mandarynka








PIĄTEKŚniadanie:        Mleko sojowe do picia                           jajko na twardo,szczypior                           polędwica sopocka, papryka zielona                           herbata miętowa z cytryną                           jabłkoOBIAD:              Zupa z ryżem , z pomidorami  i natką pietruszki                           paluszki rybne w panierce                            ryż,  szpinak duszony z czosnkiem i masłem                            kompot owocowyPodwieczorek:  ciasteczka owsiane( własny wypiek)
Kolacja:               bułka kajzerka/grahamka,masło                             pasta z łososia,twarożek ze  szczypiorem                             pomidor, herbata zielona, jabłko

Kiszona kapusta - właściwości

W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki. Zapobiegała szkorbutowi oraz odmrożeniom, wzmacniała system odpornościowy, a okłady z soku pomagały na bóle reumatyczne i owrzodzenia. To wspaniałe źródło wapnia i potasu, a nade wszystko naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. Dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, ma więcej witaminy C niż surowa. Inny produkt tego procesu - kwas mlekowy - wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, za to stwarza idealne warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych. Ostatnio pokazała się na rynku czerwona kiszona kapusta. Ma nieco delikatniejszy smak i jest zdrowsza od białej, bo ma dużo antyutleniaczy jak selen i witamina E.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz