PLUSZOWY MIŚ

poniedziałek, 31 marca 2014

jadłospis wiosenny 31.03.-4.04.

       


                                  Dekada I, pierwszy tydzień
 Poniedziałek                                                             
Sniadanie:            Kasza manna na mleku                               
                               Bułka maślana(lub) z ziarnem
                               twarożek z brzoskwinią           
                               herbata owocowa, gruszka         
Obiad:                   Zupa jarzynowa z kluseczkami  drobiowymi    
                              Makaron pełnoziarnisty z serem i rodzynkami
                              Kompot z jabłek  
             
Podwieczorek:    jabłko
Kolacja:                Pieczywo mieszane,masło
                              wędlina,sery,pasty,warzywa (do   wyboru)
                               herbata ze świeżej mięty
                               Jabłko 









 WTOREK
Sniadanie:            Płatki zbożowe z mlekiem
                               bułka grahamka, masło
                               ser biały, szynka gotowana,
                               herbata  zielona z miodem
Obiad:                   Zupa kapuśniak z kiszonej  kapusty z kminkiem
                               Pulpety w sosie  pomidorowym
                               kasza gryczana niepalona
                               surówka z kapusty pekińskiej z ziołami i oliwą z oliwek,
                               kompot owocowy
Podwieczorek:  melon

Kolacja:                  Sałatka:ananas,kukurydza,szynka gotowana z oliwą z oliwek i olejem z wiesiołka
                                Kiwi










ŚRODA:
Śniadanie:              kakao
                                 Jajecznica z wiejskich jaj ze szczypiorkiem
                                bułka grahamka,masło
                                herbata rumiankowa
                               rzodkiewki
OBIAD:                   Zupa brokułowa (krem)
                               z grzankami razowymi na maśle czosnkowo - ziołowym
                               Risotto ziołowe z czosnkiem, tymiankiem i parmezanem
                                kompot jabłkowy
         
Podwieczorek:      pomarańcza

Kolacja:                  chleb razowy pełnoziarnisty
                                 pasztecik drobiowy
                                 ogórek zielony,sałata masłowa
                                  herbata zielona
                            sok marchewkowy





CZWARTEK
Śniadanie:     owsianka na mleku
                        pieczywo mieszane,masło
                        ser żółty,kabanosy, pomidor
                      jabłko 
                        herbata koperkowa
OBIAD:           Zupa  z marchwią i  fasolką szparagową z kminkiem
                     Spaghetti primavera (PRIMAVERA) znaczy po Polsku WIOSNA
                        kompot jabłkowy
Podwieczorek:  banan

kolacja:          bułka kajzerka/grahamka , masło
                       pasta z łososia ,twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
                       pomidor , sałata włoska
                          herbata zielona
                         gruszka









PIĄTEK
Śniadanie:        Mleko sojowe do picia
                           jajko na twardo,szczypior
                           polędwica sopocka, ogórek zielony
                           herbata miętowa z cytryną
                           jabłko
OBIAD:              Zupa z makaronem, pomidorami  i natką pietruszki
                           paluszki rybne w panierce
                            ryż,  szpinak duszony z czosnkiem i masłem
                            kompot owocowy
Podwieczorek:  ciasteczka owsiane( własny wypiek)

Kolacja:           parówki na ciepło , ketchup
                          chleb razowy , masło
                        herbata zielona , jabłko


Olej z wiesiołka jest tak cenną substancją, ponieważ zawiera 2 kwasy:
·        Gamma – linolenowy (GLA)
·        Dihomogamma – linolenowy (DGLA)
Kwasy te wpływają na ogólne zdrowie organizmu, narządy wewnętrzne, skórę, włosy, paznokcie, stan psychiczny, sylwetkę i kondycję ciała. Ich zawartość w oleju wiesiołkowym jest tym ważniejsza, że ludzki organizm sam nie ma zdolności ich wytwarzania. Są one wydalane z organizmu i dostarczane wyłącznie z pożywienia.
Olej wiesiołkowy jest tłoczony na zimno, zawsze z najlepszych ziaren. Dzięki temu zawiera on kwasy omega 3, omega 6 i omega 9 oraz nie ulega procesu utleniania. Podczas produkcji oleju należy przestrzegać odpowiednich zasad. Suszenie nasion następuje w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni C. Od samego początku olej przechowuje się w chłodni, w miejscu zaciemnionym. W ten sposób zachowuje on wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Te same zasady dotyczą przechowywania oleju z wiesiołka po otwarciu. Dla ułatwienia butelki na olej są produkowane z ciemnego szkła.
Wiesiołek a układ pokarmowy
Kwas gamma – linolenowy zawarty w oleju z wiesiołka zapewnia odpowiedni metabolizm. Aby wątroba funkcjonowała prawidłowo, nie może być nadmiernie obciążona. Ważna jest zrównoważona dieta i walka z tkanką tłuszczową. Szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna. Gdy nasza wątroba pracuje prawidłowo, trawi tłuszcze i regeneruje komórki, co wpływa na kondycję innych narządów wewnętrznych i całego układu trawiennego.
Składniki oleju z wiesiołka usprawniają trawienie, zapobiegają otłuszczaniu wątroby i łagodzą stany zapalne jelit, bóle brzucha i biegunki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz