Dekada I,
pierwszy tydzień
Poniedziałek
Sniadanie: Kasza manna na mleku
Bułka
maślana(lub) z ziarnem
twarożek z
brzoskwinią
herbata owocowa,
gruszka
Obiad: Zupa jarzynowa z
kluseczkami drobiowymi
Makaron pełnoziarnisty z serem i rodzynkami
Kompot z
jabłek
Podwieczorek:
jabłko
Kolacja: Pieczywo mieszane,masło
wędlina,sery,pasty,warzywa (do
wyboru)
herbata ze
świeżej mięty
Jabłko
WTOREK
Sniadanie: Płatki zbożowe z mlekiem
bułka grahamka,
masło
ser biały, szynka
gotowana,
herbata zielona z miodem
Obiad: Zupa kapuśniak z
kiszonej kapusty z kminkiem
Pulpety w
sosie pomidorowym
kasza gryczana
niepalona
surówka z
kapusty pekińskiej z ziołami i oliwą z oliwek,
kompot owocowy
Podwieczorek:
melon
Kolacja: Sałatka:ananas,kukurydza,szynka
gotowana z oliwą z oliwek i olejem z wiesiołka
Kiwi
ŚRODA:
Śniadanie: kakao
Jajecznica z
wiejskich jaj ze szczypiorkiem
bułka
grahamka,masło
herbata
rumiankowa
rzodkiewki
OBIAD: Zupa brokułowa (krem)
z grzankami
razowymi na maśle czosnkowo - ziołowym
Risotto ziołowe
z czosnkiem, tymiankiem i parmezanem
kompot jabłkowy
Podwieczorek:
pomarańcza
Kolacja: chleb razowy pełnoziarnisty
pasztecik
drobiowy
ogórek
zielony,sałata masłowa
herbata
zielona
sok marchewkowy
CZWARTEK
Śniadanie:
owsianka na mleku
pieczywo mieszane,masło
ser żółty,kabanosy,
pomidor
jabłko
herbata koperkowa
OBIAD:
Zupa z marchwią i fasolką szparagową z kminkiem
Spaghetti primavera
(PRIMAVERA) znaczy po Polsku WIOSNA
kompot jabłkowy
Podwieczorek:
banan
kolacja:
bułka kajzerka/grahamka , masło
pasta z łososia
,twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
pomidor , sałata włoska
herbata zielona
gruszka
PIĄTEK
Śniadanie:
Mleko sojowe do picia
jajko na
twardo,szczypior
polędwica sopocka,
ogórek zielony
herbata miętowa z
cytryną
jabłko
OBIAD: Zupa z makaronem, pomidorami i natką pietruszki
paluszki rybne w
panierce
ryż, szpinak duszony z czosnkiem i masłem
kompot owocowy
Podwieczorek:
ciasteczka owsiane( własny wypiek)
Kolacja:
parówki na ciepło , ketchup
chleb razowy , masło
herbata zielona ,
jabłko
Olej z wiesiołka jest tak cenną substancją, ponieważ zawiera 2
kwasy:
·
Gamma – linolenowy (GLA)
·
Dihomogamma – linolenowy
(DGLA)
Kwasy
te wpływają na ogólne zdrowie organizmu, narządy wewnętrzne, skórę, włosy,
paznokcie, stan psychiczny, sylwetkę i kondycję ciała. Ich zawartość w oleju
wiesiołkowym jest tym ważniejsza, że ludzki organizm sam nie ma zdolności ich
wytwarzania. Są one wydalane z organizmu i dostarczane wyłącznie z pożywienia.
Olej
wiesiołkowy jest tłoczony na zimno, zawsze z najlepszych ziaren. Dzięki temu
zawiera on kwasy omega 3, omega 6 i omega 9 oraz nie ulega procesu utleniania.
Podczas produkcji oleju należy przestrzegać odpowiednich zasad. Suszenie nasion
następuje w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni C. Od samego początku olej
przechowuje się w chłodni, w miejscu zaciemnionym. W ten sposób zachowuje on
wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Te same zasady dotyczą przechowywania
oleju z wiesiołka po otwarciu. Dla ułatwienia butelki na olej są produkowane z
ciemnego szkła.
Wiesiołek a układ pokarmowy
Kwas
gamma – linolenowy zawarty w oleju z wiesiołka zapewnia odpowiedni metabolizm.
Aby wątroba funkcjonowała prawidłowo, nie może być nadmiernie obciążona. Ważna
jest zrównoważona dieta i walka z tkanką tłuszczową. Szczególnie niebezpieczna
jest otyłość brzuszna. Gdy nasza wątroba pracuje prawidłowo, trawi tłuszcze i
regeneruje komórki, co wpływa na kondycję innych narządów wewnętrznych i całego
układu trawiennego.
Składniki
oleju z wiesiołka usprawniają trawienie, zapobiegają otłuszczaniu wątroby i
łagodzą stany zapalne jelit, bóle brzucha i biegunki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz