II tydzień I dekady
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:kluski lane na mleku
kanapka;bułka grahamka,masło,
szynka gotowana , ser topiony ,
ogórek zielony , rzodkiewka
herbata zielona
jabłko
Obiad: Zupa z pomidorami
,czerwoną fasolką i bazylią
Pierogi leniwe z serem
sos jogurtowo-owocowy
marchew z jabłkiem
kompot owocowy
Podwieczorek:paluszki z sezamem
Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
pasta jajeczna,szynka z indyka
pomidor , sałata
herbata miętowa
jabłko
WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem
bułka grahamka,masło
ser żółty,kiełbasa żywiecka
pomidor , sałata
ananas
Obiad:
Zupa ogórkowa z natką pietruszki
Pyzy z mięsem ( z cebulką )
surówka z sałatą włoską i roszpunką z jabłkiem ziołami i olejem z oliwek
kompot jabłkowy
Podwieczorek: krakersy
Kolacja:sałatka jarzynowa
bułka ziarnista,masło
herbata rumiankowa
jabłko
ŚRODA
Śniadanie:kakao
jajcznica z wiejskich jaj na szynce
chleb razowy,masło
herbata zielona
Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natką
Leczo z kiełbasą
Ryż
kompot z owocowy
Podwieczorek:banan
Kolacja:pieczywo mieszane,masło
serek topiony,polędwica sopocka
pomidor , sałata
herbata miętowa
jabłko
CZWARTEK
Śniadanie:Płatki owsiane na mleku
rogal drożdżowy,masło
powidła śliwkowe
herbata z cytryną
OBIAD: Barszcz ukraiński
makaron żytni ze szpinakiem, czosnkiem pomidorem koktajlowym i prawdziwą śmietaną
kompot jabłkowy
Podwieczorek:babka piaskowa
Kolacja: sałatka grecka z oliwą z oliwek, ziołami
i sokiem z cytryny
pieczywo mieszane,masło
herbata rumiankowa
melon
PIĄTEK
Śniadanie:mleko do picia(sojowe)
pieczywo mieszane,masło
pasztet drobiowy,ogórek zielony
wędlina, rzodkiewka
herbata z cytryną
OBIAD:
Zupa z soczewicą zieloną
placki ziemniaczane z mąką żytnio-orkiszową z czosnkiem i cebulką
sałatka; brokuł , kalafior groszek
zielony , marchew ( gotowane na parze)
Podwieczorek:paluszki
Kolacja;bułka z ziarnem,masło
pasta z makreli,ser pleśniowy
pomidor koktajlowy, sałata
jabłko
herbata rumiankowa na naszych stołach
Rumianek – król wśród ziół
Rumianek. Ten skromny niepozorny kwiat jest królem wśród ziół.
Ulży w chorobie, przyda urody.
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)
od wieków znany jest jako roślina lecznicza. I tak właśnie się nam
kojarzy – jako zioło, które piją tylko chorzy ludzie. Jednak wspaniałe
właściwości rumianku mogą nam służyć na co dzień, poprawiać
samopoczucie, korygować pewne niedoskonałości naszych organizmów. Warto
skorzystać z tego, co oferuje nam hojna natura.
Rumianek zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości
zawartemu w nim olejkowi eterycznemu (od 0,3 do 1,2%), w którego skład wchodzi
chamazulen, α-bisabolol, spiroeter. Zawiera także flawonoidy, związki
kumarynowe, śluz, cholinę, sole mineralne.
Działanie
Jest to środek przeciwzapalny,
rozkurczowy. Ma działanieprzeciwalergiczne, antybakteryjne i
uspokajające. Reguluje trawienie, działa moczopędnie. Jest przy tym tak delikatny,
tak że bezpiecznie można go podawać nawet niemowlętom. Wspaniałe właściwości
powodują, że rumianek jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych sprzedawanych
w aptekach oraz kosmetyków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz