PLUSZOWY MIŚ

niedziela, 6 kwietnia 2014

jadłospis 7.04.-11.04.

II tydzień I dekady
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:kluski lane na mleku
                 kanapka;bułka grahamka,masło,
                szynka gotowana , ser topiony ,
                 ogórek zielony , rzodkiewka
                herbata zielona
               jabłko
        Obiad:  Zupa z pomidorami ,czerwoną fasolką i bazylią
           Pierogi leniwe z serem
           sos jogurtowo-owocowy
           marchew z jabłkiem
          kompot owocowy
            Podwieczorek:paluszki z sezamem
Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
               pasta jajeczna,szynka z indyka
             pomidor , sałata
              herbata miętowa
              jabłko
WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem
                   bułka grahamka,masło
                   ser żółty,kiełbasa żywiecka
                   pomidor , sałata
                    ananas
Obiad:       Zupa ogórkowa z natką pietruszki
            Pyzy z mięsem      ( z cebulką )
            surówka z sałatą włoską i roszpunką z jabłkiem ziołami i olejem z oliwek
             kompot jabłkowy
Podwieczorek: krakersy

Kolacja:sałatka jarzynowa
             bułka ziarnista,masło
             herbata rumiankowa
             jabłko


ŚRODA
Śniadanie:kakao
                  jajcznica z wiejskich jaj na szynce
                  chleb razowy,masło
                 herbata zielona
         
Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natką
             Leczo z kiełbasą
              Ryż
           kompot z owocowy
          
Podwieczorek:banan

Kolacja:pieczywo mieszane,masło
              serek topiony,polędwica sopocka
              pomidor , sałata
              herbata miętowa
                   jabłko

CZWARTEK
Śniadanie:Płatki owsiane na mleku
                   rogal drożdżowy,masło
                   powidła śliwkowe
                   herbata z cytryną
OBIAD: Barszcz ukraiński
              makaron żytni ze szpinakiem, czosnkiem pomidorem  koktajlowym          i prawdziwą śmietaną
             
              kompot jabłkowy
Podwieczorek:babka piaskowa

Kolacja: sałatka grecka z oliwą z oliwek, ziołami i sokiem z cytryny
               pieczywo mieszane,masło
               herbata  rumiankowa
                melon

PIĄTEK
Śniadanie:mleko do picia(sojowe)
                  pieczywo mieszane,masło
                 pasztet drobiowy,ogórek zielony
                 wędlina, rzodkiewka
                 herbata z cytryną
OBIAD:   Zupa z soczewicą zieloną
                placki ziemniaczane z mąką żytnio-orkiszową z czosnkiem i cebulką
             sałatka; brokuł , kalafior groszek zielony , marchew ( gotowane na parze)

Podwieczorek:paluszki

Kolacja;bułka z ziarnem,masło
              pasta z makreli,ser pleśniowy
               pomidor koktajlowy, sałata

jabłko           


herbata    rumiankowa na naszych stołach














Rumianek – król wśród ziół

Rumianek. Ten skromny niepozorny kwiat jest królem wśród ziół. Ulży w chorobie, przyda urody.
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.) od wieków znany jest jako roślina lecznicza. I tak właśnie się nam kojarzy – jako zioło, które piją tylko chorzy ludzie. Jednak wspaniałe właściwości rumianku mogą nam służyć na co dzień, poprawiać samopoczucie, korygować pewne niedoskonałości naszych organizmów. Warto skorzystać z tego, co oferuje nam hojna natura.
Rumianek zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości zawartemu w nim olejkowi eterycznemu (od 0,3 do 1,2%), w którego skład wchodzi chamazulen, α-bisabolol, spiroeter. Zawiera także flawonoidy, związki kumarynowe, śluz, cholinę, sole mineralne.
Działanie

Jest to środek przeciwzapalny, rozkurczowy. Ma działanieprzeciwalergiczne, antybakteryjne i uspokajające. Reguluje trawienie, działa moczopędnie. Jest przy tym tak delikatny, tak że bezpiecznie można go podawać nawet niemowlętom. Wspaniałe właściwości powodują, że rumianek jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych sprzedawanych w aptekach oraz kosmetyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz