II dekada, II
tydzieńPONIEDZIAŁEKŚniadanie: płatki
kukurydziane
na mleku Pieczywo
mieszane ,masło Wędlina ,serek topiony ogórek zielony ,papryka czerwona ,sałata herbata zielona z goździkiem i z
cytryną
OBIAD: Zupa
barszcz biały z jajkiem pierś z kurczaka duszona w warzywach(potrawka) kasza jęczmienna surówka marchewki i kukurydzy kompot jabłkowyPodwieczorek: gruszka Kolacja: pieczywo mieszane , masło
Pasta z łososia , wędlina
Ogórek zielony , rzodkiewka
Herbata rumiankowa WTOREKŚniadanie: Płatki
musli na mleku Bułka maślana , grahamka twarożek z brzoskwinią dżem truskawkowy, herbata owocowaOBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem i natką pietruszki Placki
z ziemniaków z czosnkiem i cebulką
Surówka : sałata lodowa z ziołami i olejem z wiesiołka Kompot owocowy Podwieczorek: pestki słonecznika Kolacja: Pieczywo
mieszane ,masło parówki "berlinki" na ciepło sos pomidorowy ,herbata z cytryną jabłko ŚRODAŚniadanie: Płatki
zbożowe z mlekiem
pieczywo mieszane ,masło salami ,kabanosy ogórek zielony , sałata herbata melisowa jabłkoOBIAD: Zupa
ryżanka z pomidorami , bazylią i natką spaghetti z sosem ziołowo-warzywnym kompot owocowyPodwieczorek: jabłko Kolacja: pieczywo mieszane ,masło (
brokuł ,kalafior , brukselka ,marchew, groszek
zielony)gotowane na parze
z masełkiem
herbata miętowa Czwartek Śniadanie: pieczywo
mieszane ,masło pasta z zielonej soczewicy szynka
wieprzowa , pomidor sałata herbata miętowa
OBIAD: Zupa
krupnik z kaszą jaglaną i jęczmienną z natką pietruszki Risotto z warzywami (papryka kolorowa ,cebulka
,pomidory, bazylia)
kompot owocowyPodwieczorek: Brzoskwinia Kolacja: sałatka
z ananasem ,kukurydzą i wędzonym kurczakiem z olejem lnianym chleb graham ,masło herbata z mięty świeżej i cytryny
PIĄTEKŚniadanie: Płatki
kukurydziane z mlekiem sojowym pieczywo
mieszane ,masło ser gouda ,pomidor wędlina ,ogórek zielony herbata rumiankowa bananOBIAD: Zupa ze
szpinakiem i jajkiem Naleśniki razowe z
białym serem lub jabłkiem prażonym kompot z soku czarnego bzu własnej spiżarni
Podwieczorek: jabłko , gruszka Kolacja: pieczywo mieszane ,masło pasta z jajeczna , pomidor , sałata ser topiony ziołowy herbata z cytryną jabłko
W naszym jadłospisie pasta z soczewicy
Wartość odżywcza soczewicy jest bardzo duża. Zawiera ona około 25% białka, tylko 1% tłuszczu, dużą ilość witamin z grupy B oraz duże ilości makro- i mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Jest kwasotwórcza (-18), toteż dla równowagi trzeba jednocześnie spożywać produkty zasadotwórcze. Warto również wiedzieć, że soczewica ma działanie lecznicze, zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chorobami serca i udarem mózgu.
Soczewica zielona stanowi źródło białka, węglowodanów złożonych, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest cennym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Po skiełkowaniu wspaniałe źródło enzymów i witaminy C.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - wzmianki o tej roślinie można znaleźć już w zapiskach z czasów chaldejskich i egipskich. Ceniona była również w starożytnym Rzymie oraz Grecji, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich. Obraną soczewicę podawano z olejem i przyprawami korzennymi, zaś w czasach głodu zmieloną albo przysmażoną dodawano do ciasta chlebowego, aby je rozciągnąć. Jak każda roślina ze strączkowych zawiera znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów, jest też cennym źródłem błonnika, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego.
i sok z bzu czarnego
Soczewica zielona stanowi źródło białka, węglowodanów złożonych, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest cennym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Po skiełkowaniu wspaniałe źródło enzymów i witaminy C.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - wzmianki o tej roślinie można znaleźć już w zapiskach z czasów chaldejskich i egipskich. Ceniona była również w starożytnym Rzymie oraz Grecji, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich. Obraną soczewicę podawano z olejem i przyprawami korzennymi, zaś w czasach głodu zmieloną albo przysmażoną dodawano do ciasta chlebowego, aby je rozciągnąć. Jak każda roślina ze strączkowych zawiera znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów, jest też cennym źródłem błonnika, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego.
i sok z bzu czarnego
28.Kwiat bzu czarnego -
Sambucus nigra Linne flos Kalina i wiciokrzew to jego kuzynki. Jest bogatym źródłem flawonoidów i składników o nazwach trudnych do wypowiedzenia. A co to znaczy?
To znaczy że: napary uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, rozszerzają naczynia wieńcowe, poprawiając krążenie krwi w obrębie serca. Ułatwiają odkrztuszanie, obniżają gorączkę, działają napotnie. Wzmagają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Zrób sobie "zioło mate"(zalej kwiatki wrzątkiem) gdy męczy cię:
kaszel, nieżyt oskrzeli, katar, przeziębienie, choroby zakaźne, gorączka, kruchość naczyń krwionośnych (pajączki na udach i policzkach), nie domagają drogi moczowe lub gdy chcesz spróbować coś wyjątkowego :)
Kiedy worki lub cienie pod oczami - kompres bzowy przywróci Ci urodę :)
Piasek w oczach, piecze i szczypie - kompres bzowy przywróci im zdrowie :)
Młoda matka cierpi przy karmieniu - kompres bzowy przyniesie jej ulgę :)
Nastolatka uziemiona przez trądzik - kompres bzowy uwolni ją z opresji :)
Niechciane przebarwienia na skórze - kompres bzowy poradzi sobie z nimi :)
Żal Ci, że tak krótko, tak mało i że w zimie nie kwitnie? Dr Różański ma na to sposób:
"Syrop z kwiatów bzu czarnego: zebrać 2 wiaderka 8 l kwiatów bzu, przemielić przez maszynkę do mięsa, zalać 10-12 l wody i zasypać 4-5 paczkami kwasku cytrynowego, zagotować i odstawić na noc. Następnie przecedzić. Podgrzać, dodać 5-6 kg cukru, wymieszać. Wlewać do butelek lub słoików umytych i wypłukanych w gorącej wodzie, zakręcać na gorąco pokrywkami z uszczelką. Odczekać aż pokrywki zaciągnie. przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Syropek doskonały do picia i jako dodatek do herbaty, rozcieńczania wodą zdrojową. Środek wzmacniający, bogaty we flawonoidy, witaminy, potas i fitosterole, znakomity na kaszel, osłabienie i jako środek regulujący przemianę materii."
I ja tak zrobiłam, całą zimę piłam i zdrowa tu przybyłam :)
A kiedy głód zajrzy Ci do oczu to kwiat bzu nakarmi Twoją rodzinę a Aga ma na to przepis:http://agakrok.blogspot.com/2012/05/smazone-kwiaty-bzu-czarnego.html
UWAGA! Choć piękny, pachnący i kuszący: nie zjadaj go nigdy na surowo !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz