II tydzień I dekady
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:mleko sojowe
kanapka;bułka grahamka,masło,
szynka gotowana , ser topiony ,
ogórek zielony , rzodkiewka
herbata zielona
Obiad: Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem
i natką pietruszki
naleśniki z białym serem lub owocami
kompot malinowy
Podwieczorek: nektarynka
Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
pasta jajeczna,szynka z indyka
pomidor , sałata
herbata miętowa ze świeżej mięty
WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem
bułka grahamka,masło
ser żółty,kiełbasa żywiecka
rzodkiewki , sałata
Obiad:
Zupa ogórkowa z natką pietruszki
Pyzy z mięsem ( z cebulką )
surówka z kapusty pekińskiej z olejem z wiesiołka
kompot wiśniowy
Podwieczorek: Wiśnie z własnego ogrodu
Kolacja:Pieczywo mieszane, masło
pasta z twarogu ze szczypiorkiem
polędwica sopocka , ogórek zielony , sałata
herbata z mięty z własnego ogródka
ŚRODA
Śniadanie:kakao
jajcznica z wiejskich jaj z pomidorami
chleb razowy,masło
herbata zielona
Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natką
Gulasz z warzyw z pomidorami
Ryż
kompot z owocowy
Podwieczorek:brzoskwinia
Kolacja:pieczywo mieszane,masło
pasta z łososia , szynka wiejska
pomidor , sałata
herbata miętowa
CZWARTEK
Śniadanie:Płatki owsiane na mleku
rogal drożdżowy,masło
powidła truskawkowe
herbata miętowa z cytryną
OBIAD: Barszcz ukraiński
makaron żytni ze szpinakiem, czosnkiem pomidorem koktajlowym i prawdziwą śmietaną
kompot: wiśniowy
Podwieczorek: jabłko
Kolacja: sałatka grecka z oliwą z oliwek, ziołami
i sokiem z cytryny
pieczywo mieszane,masło
herbata rumiankowa
PIĄTEK
Śniadanie:mleko do picia(sojowe)
pieczywo mieszane,masło
pasztet drobiowy,ogórek zielony
wędlina, rzodkiewka
herbata z cytryną
OBIAD:
Zupa wiśniowa z makaronem
Racuszki Drożdżowe z brzoskwinią
kompot wieloowocowy
Podwieczorek: banan
Kolacja;bułka z ziarnem,masło
pasta z makreli,ser pleśniowy
pomidor koktajlowy, sałata
wiśnie, kiwi
w tym tygodniu na naszych stołach
Szereg zalet
Swoje cenne właściwości wiśnia zawdzięcza m.in. dużym ilościom żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia czy witaminie C, P, A oraz z grupy B. W wiśni obecna jest również pektyna, która przyśpiesza tempo trawienia, obniża poziom „złego” cholesterolu, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. W wiśniach obecne są też cukry, białko, tłuszcze i węglowodany.
Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco, przeciwzapalnie. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Znajduje się w nich sporo cennych i silnych przeciwutleniaczy, a dokładnie antocyjanów, które spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami. Wiśnie doskonale zaspokajają głód, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Garść wiśni zawiera tylko ok. 30 kalorii. Z badań amerykańskich ekspertów wynika, że regularne spożywanie wiśni może zredukować tkankę tłuszczową, zwłaszcza brzuszną.
Nie warto pozbywać się szypułek, które obfitują w związek zapobiegający powstawaniu skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych. Podobnie kwiaty wiśni mają działanie prozdrowotne – zawierają bowiem substancje, które m.in. chronią przed powstawaniem obrzęków i pomagają w odchudzaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz