PLUSZOWY MIŚ

niedziela, 12 października 2014

jadłospis 13.10.-17.10.

                                 Dekada I, pierwszy tydzień    ( jesienno-zimowy )
 Poniedziałek                                                             
Sniadanie:            płatki owsiane z mlekiem 2% i suszonymi owocami                           
                              Pieczywo mieszane , masło
                              Ser gouda , szynka z indyka
                                 Papryka czerwona
                             Herbata rumiankowa          
                                      
Obiad:                   Zupa ogórkowa zabielana jogurtem naturalnym
                             Z natką pietruszki
                              Pierogi leniwe z masełkiem (biały ser pół tłusty , jajko z mąką pełnoziarnistą)                                                                                                                                                                                                         
                              Marchew z jabłkiem  z ziarnem sezamu
                              Kompot  śliwkowy
             
Podwieczorek:  Placek drożdżowy   
Kolacja:                Pieczywo  mieszane ,masło
                              Pasta jajeczna , polędwica sopocka
                             Ogórek kiszony , papryka żółta
                           Herbata miętowa
                                
                               
                          

 WTOREK
Śniadanie:            Ryż brązowy na mleku 1,5%
                               bułka grahamka, masło
                               ser Bieluch , szynka gotowana
                             papryka zielona
                               herbata  zielona z miodem
Obiad:                   Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z kminkiem i pastą pomidorową
                               Pulpety w sosie koperkowym
                               Kasza gryczana niepalona
                           Surówka z buraczków czerwonych z olejem z wiesiołka
                             kompot wieloowocowy
Podwieczorek:     Pestki słonecznika

Kolacja:          pieczywo mieszane , masło
                         Twarożek ze szczypiorkiem
                         Kiełbasa żywiecka podsuszana  , ogórek kiszony
                              Herbata miętowa        
                             
Środa

Śniadanie:              kawa zbożowa z mlekiem
                                 Jajecznica z wiejskich jaj ze szczypiorkiem
                                bułka grahamka , masło
                                herbata rumiankowa
                              
OBIAD:                   Zupa z brokułami marchewką i natką pietruszki  (krem)
                               z grzankami razowymi na maśle czosnkowo - ziołowym
                              Placki z cukinii  
                                kompot z suszonych owoców
         
Podwieczorek:     pestki dyni

Kolacja:                  chleb razowy pełnoziarnisty , masło
                                 pasztecik drobiowy
                                 ogórek kiszony
                                  herbata zielona
                               
CZWARTEK
Śniadanie:     owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną
                        pieczywo mieszane ,masło
                        ser żółty ,kabanosy ,papryka czerwona
                        herbata koperkowa
OBIAD:           Zupa  fasolowa  z majerankiem i kminkiem
                        Makaron( z semoliny)z  łososiem i szpinakiem
Podwieczorek:   suszone morele

kolacja:            bułka z dynią/grahamka ,masło
                          pasta z makreli, szynka gotowana
                          papryka żółta , ogórek kiszony
                          herbata zielona
                        
Piątek
Śniadanie:        Mleko sojowe do picia
                           jajko na twardo , szczypior
                           polędwica sopocka , ogórek zielony
                           herbata miętowa z cytryną
                           
OBIAD:              Zupa krupnik z kasza jaglaną z natką pietruszki
                           Paluszki rybne
                           Ziemniaki , surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem , oliwa z oliwek i siemieniem lnianym
                               Kompot z suszonych jabłek
Podwieczorek:  Jabłko , gruszka

Kolacja:           Pieczywo mieszane , masło
                         Twarożek na słodko ( posypany gorzką czekoladą )
                          Powidła śliwkowe
                     Herbata zielona





Pestki dyni na naszych stołach

6
Autor: Monika Majewska
Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo to sprawdzony domowy sposóbna odrobaczanie - zwalczają wszystkie pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak: owsiki, tasiemiec i glista ludzka. W przeciwieństwie do leków pestki dyni nie powodują działań niepożądanych, dlatego bez obaw można je podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak stosować pestki dyni, by zwalczyć pasożyty jelitowe?
Pestki z dyni to sprawdzony domowy sposób na odrobaczanie nie tylko dorosłych, lecz także dzieci. W przeciwieństwie do licznych farmaceutyków zwalczających pasożyty jelitowe (potocznie nazywane robakami), pestki dyni nie powodują żadnych działań niepożądanych, dlatego można jest stosować bez obaw o zdrowie. Jak stosować pestki z dyni, by zwalczyć pasożyty?
Nie przegap

Jak pestki z dyni zwalczają pasożyty układu pokarmowego?

Zawarta w pestkach dyni kukurbitacyna uszkadza układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika). Przyśpiesza również proces usuwania z organizmu drobnoustrojów pasożytniczych i innych substancji toksycznych. Pestki dyni przeciw pasożytom,ze względu na trudne wchłanianie przez układ pokarmowy człowieka, nie wykazują właściwości toksycznych ani nie podrażniają błony śluzowej żołądka i jelit.
Pestki z dyni na odrobaczanie dorosłych
Aby zwalczyć pasożyty, należy na czczo spożyć 250-300 gramów świeżych, pozbawionych łupin, silnie rozdrobnionych nasion dyni. Po około 2 godzinach od spożycia należy przyjąć środek przeczyszczający. Dla pewności kurację można powtórzyć po 2 dniach.
Aby zabieg był bardziej efektywny, pestki z dyni można połączyć z innym naturalnym lekiem na pasożyty - marchewką. Wymieszaj 3 łyżki startej marchwi, 250-300 g potłuczonych, świeżych pestek dyni i 2 łyżki oleju. Tak przygotowaną miksturę należy zjeść na czczo. Po 3 godzinach należy spożyć łyżkę oleju rycynowego, aby wywołać efekt przeczyszczający i wydalić pasożyty. Podczas kuracji nie można nic jeść. 

Pestki z dyni na odrobaczanie dzieci

Zmiksuj z mlekiem ryżowym 30-150 g (im młodsze dziecko, tym mniejsza dawka) świeżo wyłuskanych pestek dyni i podaj je dziecku na czczo. Zamiast mleka możesz wymieszać pestki z miodem. Następnie dziecko może zjeść śniadanie. Po 3 godzinach podaj dziecku 1-2 łyżeczki oleju rycynowego (u bardzo małych dzieci lub u tych z problemami jelitowymi olej można zastąpić oliwą z oliwek), aby wywołać efekt przeczyszczający.
W razie potrzeby kurację można powtórzyć po 2-3 dniach.
Ważne
Ważne

Usuwanie pasożytów jelitowych: kiedy należy bezwzględnie udać się do lekarza?

Chrobry pasożytnicze zwykle przebiegają łagodnie i długotrwale. Dopiero w zaawansowanym stadium choroby zwykle pojawiają się: biegunka, bóle brzucha, a także wymioty i nudności. Wówczas należy zrezygnować z domowych sposobów na odrobaczanie i udać się do lekarza.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pestki-z-dyni-na-robaki-domowy-sposob-odrobaczanie-dzieci-i-doroslych_4205

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz