II dekada, II tydzień
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: płatki
orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane ,masło
Wędlina ,twarożek z kiełkami rzodkiewki
ogórek kiszony
herbata pokrzywa-jeżyna
OBIAD: Zupa rosół
z makaronem i natką pietruszki
Sznycel z indyka w panierce
ziemniaki , marchew gotowana
Kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Gruszka
Kolacja: pieczywo
mieszane , masło
Wędlina , pasta jajeczna
Papryka czerwona i żółta
Herbata zielona z cytryną
WTOREK
Śniadanie: Ryż jaśminowy na
mleku 1,5%
Bułka maślana (lub) grahamka
Serek waniliowy
dżem truskawkowy własnej roboty, herbata owocowa
OBIAD: Zupa
grochowa z majerankiem
Spaghetti mięsno-ziołowe z tartym serem
Kompot z truskawek
Podwieczorek: wafle ryżowe naturalne
Kolacja:
Pieczywo mieszane ,masło
parówki z szynki
sos
pomidorowy ,herbata z cytryną
ŚRODA
Śniadanie: kasza manna
na mleku
pieczywo mieszane ,masło
salami , szynka drobiowa
papryka trzy kolory
herbata melisowa
OBIAD:
Zupa pomidorowa z makaronem kukurydzianym
Pierogi leniwe z sosem
jogurtowo-owocowym
surówka
z marchewki i jabłka
Kompot owocowy
Podwieczorek: pestki słonecznika
Kolacja: pieczywo
mieszane ,masło
Jajko na twardo , szczypiorek
majonez ( domowej produkcji )
herbata miętowa
CZWARTEK
Kawa zbożowa z mlekiem
Śniadanie: pieczywo
mieszane ,masło
pasta z zielonej soczewicy
szynka wieprzowa , papryka zielona
herbata z
cytryną
OBIAD:
Zupa kapuśniak z kminkiem
Pyzy ziemniaczane z cebulką , ogórek małosolny
kompot
jabłkowy
Podwieczorek:
Śliwka
Kolacja: sałatka
z ananasem ,kukurydzą , sezamem
I wędzonym kurczakiem z olejem lnianym
chleb graham ,masło , herbata zielona
PIĄTEK
Śniadanie: kasza jaglana na mleku 1,5%
pieczywo mieszane ,masło
ser gouda , wędlina
papryka żółta , ogórek kiszony
herbata rumiankowa
OBIAD:
Zupa krupnik z kaszą jaglaną i natką pietruszki
Makaron pełnoziarnisty
ze szpinakiem , czosnkiem ,
kozim serem i pomidorami suszonymi
Kompot z
wiśni
Podwieczorek: paluszki z sezamem
Kolacja
: Pieczywo mieszane , masło
twarożek ziołowy , kiełki brokuły
Wędlina ,
papryka czerwona
Herbata z
miodem i cytryna
Przyjdzie taki czas, taki czas gdy zatęsknimy za innymi owocami niż jabłka i pomarańcze. Wtedy otwieramy sobie słoiczek aromatycznej konfitury truskawkowej. Już od samego jej zapachu poczujemy się jak na kwiecistej łące pełnej truskawek. A ten smak! - wart jest czasu spędzonego przy smażeniu. W tym tygodniu na naszych stołach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz