PLUSZOWY MIŚ

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Jadłospis 04-08.01

Dekada I, pierwszy tydzień   ( Jesienno-zimowy )

 PONIEDZIAŁEK                                                             
Śniadanie:            płatki owsiane z mlekiem 2% i bananem                         
                              Pieczywo mieszane , masło
                              Ser gouda , szynka z indyka
                              szczypior , papryka
                             Herbata rumiankowa          
                                      
Obiad:                   Zupa Rosół z makaronem i lubczykiem
                                 Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem
                                 Ryż jaśminowy
                                 Marchew gotowana
                                  Kompot truskawkowy                                                                                                                                          Podwieczorek:  Placek drożdżowy   
Kolacja:                Pieczywo  mieszane ,masło
                              Pasta jajeczna , polędwica sopocka
                             Ogórek kiszony , papryka żółta
                           Herbata miętowa
                                
                                                                                                                                          WTOREK
Śniadanie:            Ryż brązowy na mleku 1,5%
                               bułka grahamka, masło
                               ser Bieluch , szynka gotowana
                             papryka żółta
                               herbata  zielona z imbirem
Obiad:            Zupa ogórkowa zabielana jogurtem naturalnym
                                           Z natką pietruszki
                        Makaron z białym serem i brzoskwinią
                      lub jabłkiem prażonym                
                            
Podwieczorek:     Pestki słonecznika

Kolacja:          pieczywo mieszane , masło
                         Twarożek ze szczypiorkiem
                       Kiełbasa żywiecka podsuszana , ogórek kiszony
                      herbata rumiankowa
                                                                                                                                           ŚRODA - WOLNE


CZWARTEK

                                                                                                                                            Śniadanie:     owsianka na wodzie z rodzynkami i żurawiną
                        pieczywo mieszane ,masło
                        ser żółty ,kabanosy ,papryka czerwona
                        herbata koperkowa
OBIAD:           Zupa jarzynowa zabielana wiejską śmietaną
                      Pierogi z mięsem
                           surówka z kapusty kiszonej
Podwieczorek:  Gruszka

kolacja:            bułka z dynią/grahamka ,masło
                          pasta z makreli, szynka gotowana
                          papryka żółta , papryka czerwona
                          herbata zielona
                        
PIĄTEK
Śniadanie:        Mleko sojowe do picia
                           jajko na twardo , szczypior
                           polędwica sopocka  , ogórek kiszony ,
                           kiełki brokuły
                           herbata miętowa z cytryną
                           
OBIAD:              Zupa krupnik z kaszą jęczmienną i natka pietruszki
                           Paluszki rybne
                           Ryż brązowy
                            surówka z selera z rodzynkami
                           Kompot z jabłek
                               
Podwieczorek: wafle ryżowe

Kolacja:           Pieczywo mieszane , masło
                         Twarożek na słodko ( posypany gorzką czekoladą )
                          Powidła śliwkowe, dżem wiśniowy własnej roboty
                     Herbata zielona



WIŚNIE , na naszych stołach przetwory wiśniowe własnej roboty









Cenne składniki wiśni Wiśnie zawierają witaminę A, C i K oraz niewielką ilość witamin z grupy B. Są także źródłem składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, które wzmacniają pracę mięśnia sercowego i zapobiegają chorobom układu krążenia. Dostarczają miedź, żelazo i jod. Wiśnie zawierają kwasy owocowe, które wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, pobudzają przemianę materii i wydzielanie soków trawiennych. Pektyny zawarte w wiśniach mają zdolność wiązania i wydalania z organizmu toksyn, oprócz tego obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wiśnie są także źródłem bioflawonu – jednego z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Bioflawon niszczy wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, a także zwiększa odporność organizmu. Liście wiśni zawierają garbniki, kwasy organiczne, kumarynę. Oprócz właściwości leczniczych są także wykorzystywane w kuchni. Listki są często dodawane do przetworów i nalewek z aronii czy czarnej porzeczki ponieważ usuwają ich gorycz i łagodzą smak. Właściwości zdrowotne wiśni Lecznicze właściwości wiśni znane są od wieków. Cenne są nie tylko owoce, ale także liście, kwiaty, a nawet kora drzewa wiśniowego. W medycynie naturalnej wykorzystuje się napar z suszonych kwiatów wiśni w leczeniu zapalenia spojówek, napar z liści jako środek napotny, zaś sok z wiśni jako środek wykrztuśny. Kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni pomagają łagodzić bóle reumatyczne. Wiśnie mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, przewodu pokarmowego, żołądka i nerek. Z kory wiśni produkowane są herbatki uspokajające i nasenne. Wiśnie posiadają liczne właściwości lecznicze: obniżają poziom cholesterolu; oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii; regulują trawienie; pobudzają wydzielanie soków żołądkowych; poprawiają apetyt; zapobiegają anemii; działają antybakteryjnie i antyseptycznie; obniżają gorączkę; stabilizują pracę serca; chronią przed chorobami układu krążenia; uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych; poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych; zapobiegają powstawaniu skrzepów i żylaków; przeciwdziałają obrzękom; korzystnie wpływają na skórę; neutralizują wolne rodniki; zapobiegają powstawaniu nowotworów; mają działanie moczopędne i przeczyszczające; są środkiem odchudzającym. Letni smak zamknięty w słoikach W sezonie objadamy się świeżymi owocami wiśni… nie trwa on jednak zbyt długo. Na szczęście równie smaczne i wartościowe są przetwory z wiśni. Wielką popularnością cieszą się przetwory: dżemy, kompoty, soki, konfitury i sosy. Świeże owoce można suszyć, mrozić i kandyzować. Innym sposobem wykorzystania wiśni są różnego rodzaju likiery i nalewki, które rozgrzeją w zimowe wieczory i pomogą odpędzić przeziębienie.
/źródło:smaczny.pl/


Jedz na zdrowie

Mało kto wie, że wiśnie zawierają bardzo dużo bioflawonów – naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie, zapobiegają wielu chorobom. Witamina C zawarta w tych słodkich owocach wzmacnia naszą odporność, a witamina A wpływa korzystanie na stan naszej cery, włosów i paznokci. Wapń, magnez i potas pomagają w pracy naszemu sercu i mięśniom, a pektyna (błonnik) powoduje uczucie sytości i poprawia przemianę materii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz