Dekada I,
pierwszy tydzień ( Jesienno-zimowy )
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem 2% i
bananem
Pieczywo mieszane , masło
Ser gouda ,
szynka z indyka
szczypior , papryka
Herbata rumiankowa
Obiad: Zupa Rosół z makaronem i lubczykiem
Potrawka z
kurczaka z zielonym groszkiem
Ryż jaśminowy
Marchew
gotowana
Kompot
truskawkowy
Podwieczorek: Placek drożdżowy
Kolacja: Pieczywo mieszane ,masło
Pasta jajeczna , polędwica
sopocka
Ogórek kiszony ,
papryka żółta
Herbata miętowa
WTOREK
Śniadanie: Ryż brązowy na mleku 1,5%
bułka grahamka, masło
ser Bieluch , szynka gotowana
papryka żółta
herbata
zielona z imbirem
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana jogurtem naturalnym
Z
natką pietruszki
Makaron z białym serem i brzoskwinią
lub jabłkiem prażonym
Podwieczorek: Pestki słonecznika
Kolacja: pieczywo mieszane , masło
Twarożek ze
szczypiorkiem
Kiełbasa żywiecka podsuszana , ogórek kiszony
herbata rumiankowa
ŚRODA - WOLNE
CZWARTEK
Śniadanie: owsianka na wodzie
z rodzynkami i żurawiną
pieczywo mieszane ,masło
ser żółty ,kabanosy ,papryka czerwona
herbata koperkowa
OBIAD: Zupa jarzynowa zabielana wiejską
śmietaną
Pierogi z mięsem
surówka z kapusty
kiszonej
Podwieczorek: Gruszka
kolacja: bułka z dynią/grahamka ,masło
pasta z makreli,
szynka gotowana
papryka żółta , papryka czerwona
herbata zielona
PIĄTEK
Śniadanie: Mleko sojowe do picia
jajko na twardo , szczypior
polędwica sopocka , ogórek kiszony ,
kiełki brokuły
herbata miętowa z cytryną
OBIAD: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną i
natka pietruszki
Paluszki rybne
Ryż brązowy
surówka z selera z
rodzynkami
Kompot z jabłek
Podwieczorek:
wafle ryżowe
Kolacja: Pieczywo mieszane , masło
Twarożek na słodko (
posypany gorzką czekoladą )
Powidła śliwkowe, dżem wiśniowy własnej roboty
Herbata zielona
WIŚNIE , na naszych stołach przetwory wiśniowe własnej roboty
Cenne składniki wiśni Wiśnie zawierają witaminę A, C i K oraz niewielką ilość witamin z grupy B. Są także źródłem składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, które wzmacniają pracę mięśnia sercowego i zapobiegają chorobom układu krążenia. Dostarczają miedź, żelazo i jod. Wiśnie zawierają kwasy owocowe, które wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, pobudzają przemianę materii i wydzielanie soków trawiennych. Pektyny zawarte w wiśniach mają zdolność wiązania i wydalania z organizmu toksyn, oprócz tego obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wiśnie są także źródłem bioflawonu – jednego z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Bioflawon niszczy wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, a także zwiększa odporność organizmu. Liście wiśni zawierają garbniki, kwasy organiczne, kumarynę. Oprócz właściwości leczniczych są także wykorzystywane w kuchni. Listki są często dodawane do przetworów i nalewek z aronii czy czarnej porzeczki ponieważ usuwają ich gorycz i łagodzą smak. Właściwości zdrowotne wiśni Lecznicze właściwości wiśni znane są od wieków. Cenne są nie tylko owoce, ale także liście, kwiaty, a nawet kora drzewa wiśniowego. W medycynie naturalnej wykorzystuje się napar z suszonych kwiatów wiśni w leczeniu zapalenia spojówek, napar z liści jako środek napotny, zaś sok z wiśni jako środek wykrztuśny. Kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni pomagają łagodzić bóle reumatyczne. Wiśnie mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, przewodu pokarmowego, żołądka i nerek. Z kory wiśni produkowane są herbatki uspokajające i nasenne. Wiśnie posiadają liczne właściwości lecznicze: obniżają poziom cholesterolu; oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii; regulują trawienie; pobudzają wydzielanie soków żołądkowych; poprawiają apetyt; zapobiegają anemii; działają antybakteryjnie i antyseptycznie; obniżają gorączkę; stabilizują pracę serca; chronią przed chorobami układu krążenia; uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych; poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych; zapobiegają powstawaniu skrzepów i żylaków; przeciwdziałają obrzękom; korzystnie wpływają na skórę; neutralizują wolne rodniki; zapobiegają powstawaniu nowotworów; mają działanie moczopędne i przeczyszczające; są środkiem odchudzającym. Letni smak zamknięty w słoikach W sezonie objadamy się świeżymi owocami wiśni… nie trwa on jednak zbyt długo. Na szczęście równie smaczne i wartościowe są przetwory z wiśni. Wielką popularnością cieszą się przetwory: dżemy, kompoty, soki, konfitury i sosy. Świeże owoce można suszyć, mrozić i kandyzować. Innym sposobem wykorzystania wiśni są różnego rodzaju likiery i nalewki, które rozgrzeją w zimowe wieczory i pomogą odpędzić przeziębienie.
/źródło:smaczny.pl/
Jedz na zdrowie
Mało kto wie, że wiśnie zawierają bardzo dużo bioflawonów – naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie, zapobiegają wielu chorobom. Witamina C zawarta w tych słodkich owocach wzmacnia naszą odporność, a witamina A wpływa korzystanie na stan naszej cery, włosów i paznokci. Wapń, magnez i potas pomagają w pracy naszemu sercu i mięśniom, a pektyna (błonnik) powoduje uczucie sytości i poprawia przemianę materii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz