PLUSZOWY MIŚ

środa, 17 lutego 2016

Jadłospis 15-19.02


PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:              Kawa zbożowa z mlekiem
                                Pieczywo  mieszane ,masło
                                szynka gotowana , ser biały ze szczypiorem
                                ogórek małosolny
                                 herbata miętowa
OBIAD:               Zupa ryżanka z pomidorami i natką pietruszki
                          Placki z jabłkiem , sałatka owocowa
                            Kompot z wiśni
                             
Podwieczorek:    ciasto drożdżowe

Kolacja:                 pieczywo mieszane , masło
                               Wędlina , serek wiejski
                            Papryka zielona i żółta
                                herbata rumiankowa
                                                                                                                                                                   WTOREK
Śniadanie:               pieczywo tostowe żytnie, masło
                                   Ser gouda , wędlina
                                    kiełki  z brokuły , papryka czerwona
                                    Kakao ,herbata zielona
OBIAD:                      Zupa  barszcz ukraiński z białą fasolą
                                     Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
                                        kurczakiem grillowanym i sosem czosnkowym
                                         kompot  z malin    
          
Podwieczorek:       Jabłko

Kolacja:                   Pieczywo mieszane ,masło
                                Wędlina ,pasta twarogowa  z warzywami
                                sałata lodowa           
                                herbata rumiankowa 
                            
ŚRODA
Śniadanie:           lane kluski na mleku
                               chleb żytni ,masło
                                jogurt ziarnisty,
                               dżem truskawkowy
                               herbata owocowa
OBIAD:                  Zupa  selerowa ( krem ) z groszkiem ptysiowym
                             Paluszki rybne
                             ziemniaki , surówka z kiszonej kapusty
                           Kompot z jabłek
         
Podwieczorek: Krakersy

Kolacja:                 sałatka włoska: makaron pełnoziarnisty,
                               Warzywa ,ser żółty, szynka, olej z wiesiołka
                           
CZWARTEK
Śniadanie:             owsianka na mleku 1,5%
                               bułka grahamka ,masło
                               pasztet drobiowy ,ser gouda
                               sałata , ogórek kiszony
                               herbata miętowa
                
OBIAD:                  Zupa  szpinakowa z jajkiem
                              Pieczeń rzymska w sosie pomidorowym
                              Kasza jaglana , buraczki gotowane
Podwieczorek:    Gruszka

Kolacja:              Rogal drożdżowy , masło
                          Serek waniliowy
                          Dżem porzeczkowy
                          Herbata owocowa
                             
PIĄTEK
Śniadanie:             Kakao
                            pieczywo mieszane ,masło
                           twarożek z ziołami
                           kabanosy , kiełki rzodkiewki , papryka żółta
                           herbata rumiankowa
                           
OBIAD:             Zupa barszcz biały
                   Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami prażonymi (własne  przetwory)
                    fruktozą i cynamonem
                       Kompot owocowy
        Podwieczorek:   Pestki słonecznika
   
Kolacja:           pieczywo mieszane, masło
(wiejskie)      Jajecznica ze szczypiorkiem
                           herbata miętowa



W naszych sałatkach  OLEJ Z WIESIOŁKA


Choć łatwo spotkać ją na łące lub przy drodze, roślina o drobnych, żółtych kwiatach może łatwo ujść naszej uwadze. Niepozorny wiesiołek to jednak źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych o wszechstronnym zastosowaniu. Olej tłoczony z jego nasion między innymi upiększa i zbija cholesterol.

Źródłem zalet oleju z wiesiołka jest jego skład, zdominowany przez nienasycone kwasy tłuszczowe, pełniące bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Aż 70 proc. z nich stanowi kwas linolowy, wykazujący między innymi działanie przeciwnowotworowe i antymiażdżycowe. Jest ceniony również za właściwości upiększające, dlatego znajdziemy go w wielu kosmetykach oraz suplementach diety nastawionych na poprawę stanu skóry.
Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem oleju z wiesiołka jest kwas gamma-linolenowy, który podobnie jak linolowy należy do grupy kwasów omega-6 mających szczególne znaczenie dla właściwego rozwoju kobiecego organizmu. Ich rolą jest między innymi poprawa pracy układu rozrodczego a także stymulowanie wzrostu komórek włosów i skóry. Sam kwas gamma-linolowy poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca.
Jego zawartość w oleju z wiesiołka stanowi około 10 proc, natomiast resztę jego składu uzupełniają kwasy oleinowy, palmitynowy i stearynowy. W dobroczynnym wyciągu znajdziemy również witaminę E, odpowiedzialną za walkę z wolnymi rodnikami powodującymi starzenie się skóry, a także niewielkie ilości minerałów, w tym cynk, selen i magnez. Antymiażdżycowe właściwości oleju z wiesiołka wspierają obecne w nim fitosterole, które blokują wchłanianie złego cholesterolu i tym samym zmniejszają jego stężenie we krwi.
Olej z wiesiołka jest również sprzymierzeńcem odchudzających się, ponieważ zapobiega magazynowaniu się tłuszczów i ułatwia ich spalanie, a także pomaga usunąć toksyny z organizmu. Po olej w formie czystej lub suplementy na jego bazie powinny sięgać również osoby starsze, ponieważ łagodzi dolegliwości reumatyczne wspomagając regeneracje tkanek łącznej i chrzęstnej. W trwającym sezonie grypowym warto również zamienić na niego oliwę dodawaną do sałaty, ponieważ olej wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami dróg oddechowych oraz gardła.
Jeśli mamy zamiar stosować olej z wiesiołka w czystej formie, koniecznie musi być tłoczony i jedzony na zimno, ponieważ podgrzany traci swoje właściwości. Kosmetyki wzbogacone o ten składnik zapewnią jędrną i elastyczną skórę, a olej nałożony na końcówki włosów skutecznie je zregeneruje.
Zdaniem wielu badaczy, olej z wiesiołka wykazuje także działanie antyrakowe, zwłaszcza w kwestii zwalczania nowotworów piersi i sutka. Dowiedziono, że zawarty w nim kwas gamma- linolenowy jest w stanie zahamować wzrost agresywnego raka piersi i wspomaga terapię zwiększając skuteczność leków.
Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i gamma-linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy, a także fitosterole, białko, enzymy, witaminę E oraz minerały, w tym cynk, selenoraz magnez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz