Dekada I, pierwszy
tydzień ( Jesienno-zimowy )
Poniedziałek
Śniadanie:
owsianka na wodzie z rodzynkami i
żurawiną
pieczywo mieszane ,masło
ser żółty ,kabanosy ,papryka czerwona
herbata koperkowa
OBIAD: Zupa jarzynowa zabielana wiejską
śmietaną
Pierogi z mięsem
surówka z kapusty
kiszonej
Podwieczorek: Gruszka
kolacja: bułka z dynią/grahamka ,masło
pasta z makreli,
szynka gotowana
papryka żółta , papryka czerwona
herbata zielona
Wtorek
Śniadanie: Ryż brązowy na mleku 1,5%
bułka grahamka, masło
ser Bieluch , szynka gotowana
pasta z awokado
do kanapek
herbata
zielona z imbirem
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana jogurtem naturalnym
Z
natką pietruszki
Makaron z białym serem i brzoskwinią
lub jabłkiem prażonym
Podwieczorek: Pestki słonecznika
Kolacja: pieczywo mieszane , masło
Twarożek ze
szczypiorkiem
Kiełbasa żywiecka podsuszana , ogórek kiszony
herbata rumiankowa
Środa
Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem
Jajecznica z wiejskich jaj ze szczypiorkiem
bułka grahamka , masło
herbata rumiankowa
OBIAD: Zupa zalewajka
Spaghetti Carbonare
Kompot owocowy
Podwieczorek: Jabłko
Kolacja: chleb razowy pełnoziarnisty ,
masło
pasztecik drobiowy
ogórek kiszony
herbata zielona
Czwartek
Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem 2% i
bananem
Pieczywo mieszane , masło
Ser gouda ,
szynka z indyka
szczypior , papryka
Herbata rumiankowa
Obiad: Zupa Rosół z makaronem i lubczykiem
Potrawka z
kurczaka z zielonym groszkiem
Ryż jaśminowy
Marchew
gotowana
Kompot
truskawkowy
Podwieczorek: Placek drożdżowy
Kolacja: Pieczywo mieszane ,masło
Pasta jajeczna , polędwica
sopocka
Ogórek kiszony ,
papryka żółta
Piątek
Śniadanie: Mleko sojowe do picia
jajko na twardo , szczypior
polędwica sopocka , ogórek kiszony ,
kiełki brokuły
herbata miętowa z cytryną
OBIAD: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną i
natka pietruszki
Pierogi Ruskie
surówka z marchewki
i pora z jogurtem naturalnym
Kompot z jabłek
Podwieczorek:
wafle ryżowe
Kolacja: Pieczywo mieszane , masło
Twarożek na słodko (
posypany gorzką czekoladą )
Powidła śliwkowe
Herbata zielona
Pasta z awokado na naszych stołach
Wartości odżywcze awokado: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna
Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.
W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz