II DEKADA , I tydzień
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:
Pieczywo
mieszane ,masło
Żywiecka podsuszana
sałata masłowa , papryka czerwona
herbata
miętowa świeża
OBIAD: Zupa z ziemniakami i szczawiem
zabielana jogurtem naturalnym
Pyzy z mięsem i cebulką (ziemniaczane )
sałatka z ogórka małosolnego z koprem i
szczypiorem
kompot
ze śliwek
Podwieczorek: Śliwki
Kolacja: pieczywo mieszane , masło
Jajko gotowane na twardo , majonez własnej
produkcji
ogórek zielony , szczypior , sałata
herbata rumiankowa
WTOREK
Śniadanie: Pieczywo mieszane, masło
ser kozi ,własna pasta z zielonych oliwek
sałata , ogórek kiszony , herbata ze
świeżej mięty
OBIAD
Zupa pomidorowa z ziemniakami
i natką pietruszki
Makaron świderki kukurydziany
ze szpinakiem i serem fetą
Kompot ze świeżych jabłek
Podwieczorek: Jabłka
Kolacja: Pieczywo mieszane ,masło
własna pasta z cieciorki, marchew do pasty
sałata masłowa , pomidor
herbata
z suszonej mięty
ŚRODA
Śniadanie:
chleb żytni ,masło
jogurt z ziarnami zbóż lub naturalny
powidła
z truskawek ( z własnej spiżarni )
herbata owocowa
OBIAD: Zupa z kalafiorem , brokułem i marchewką z koperkiem
Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią
Kasza jaglana
kompot z jabłek
Podwieczorek:
winogrono jasne
Kolacja: sałatka włoska: makaron
bezglutenowy
ogórek zielony ,ser żółty dojrzewający, indyk gotowany,
papryka
olej z wiesiołka
herbata
zielona
CZWARTEK
Śniadanie:
chleb żytni /masło
własny pasztet drobiowy
ogórek kiszony , sałata
herbata miętowa
OBIAD: Zupa koperkowa zabielana
jogurtem naturalnym
Kotlet mielony
ziemniaki pieczone z
rozmarynem
sałatka z buraczków z własnego ogrodu
Podwieczorek: śliwki węgierki
Kolacja: pieczywo mieszane, masło
własna pasta z awokado z papryką i oliwą
z oliwek
sałata masłowa, papryka czerwona
herbata koperkowa
PIĄTEK
Śniadanie: Kawa zbożowa
pieczywo mieszane ,masło
twarożek z ziołami ( bazylia , pomidor )
kabanosy , papryka żółta, herbata ze świeżej mięty
OBIAD:
Zupa z brokułem - krem z grzankami
Kotlety
rybne z dynią
ziemniaki z koperkiem
surówka z marchewki i jabłka
Kompot
jabłkowy
Podwieczorek: wafle ryżowe
Kolacja: pieczywo mieszane, masło
Jajecznica
ze szczypiorkiem ( jajko wiejskie )
herbata melisowa
W lato w naszej kuchni świeża mięta :) z własnego ogrodu :)
W lato w naszej kuchni świeża mięta :) z własnego ogrodu :)
Właściwości lecznicze mięty oraz jej zastosowanie : Bardzo często uczestniczy w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu oraz poprawie nastrój. Zastosowanie mięty jest także skutecznym antidotum na problemy żołądkowe, drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości. Jej orzeźwiające właściwości pomagają również rozproszyć wszelkie zablokowania – tak na poziomie psychicznym, jak i fizjologicznym (uwalnia głowę, wspiera gardło, oczyszcza krew i uspokaja żołądek). Korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiają im funkcjonowanie. Skutecznie eliminuje też uczucie gorąca skóry, czyli zarówno zaczerwienienia, jak i swędzenie (działa ujędrniająco, znieczulająco i rozkurczowo).Zawiera olejek eteryczny, w skład którego wchodzą: flawonoidy, gorycze, karoten, witamina A i C, rutyna, garbniki oraz mentol.
Nie ulega wątpliwościom fakt, iż ta zielona uwodzicielka odświeża i nadaje potrawom zupełnie inny posmak. Wspaniale pachnie i pięknie się prezentuje – tak w sałacie z prażonymi orzechami, jak i w kompozycji ze smażonym jabłkiem. Świeża mięta to również doskonały pomysł na orzeźwiający i leczniczy napój. Swoje zastosowanie mięta odnajduje także poza kuchnią – np. w łazience, kiedy towarzyszy nam w kąpieli.
Najbardziej aromatyczna i terapeutyczna jest w postaci świeżych liści. Suszona sprawdza się w naparach oraz przetworach. Wspaniale komponuje się z takimi dodatkami jak: imbir, melisa, kora cynamonowa i miód – wówczas jest w stanie współtworzyć wspaniały napar, skuteczny w walce z przeziębieniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz