PLUSZOWY MIŚ

sobota, 10 września 2016

jadłospis 12.09.-16.09

II DEKADA , I tydzień

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:           
                               Pieczywo  mieszane ,masło
                               Żywiecka podsuszana
                                sałata masłowa , papryka czerwona
                                herbata miętowa świeża
OBIAD:               Zupa z ziemniakami i szczawiem zabielana jogurtem naturalnym
                             Pyzy z mięsem i cebulką (ziemniaczane )
                             sałatka z ogórka małosolnego z koprem i szczypiorem
                             kompot ze śliwek
Podwieczorek:   Śliwki

Kolacja:                 pieczywo mieszane , masło
                              Jajko gotowane na twardo , majonez własnej produkcji
                              ogórek zielony , szczypior , sałata
                              herbata rumiankowa          
                                                                                                                                                                                           
                         


WTOREK
Śniadanie:               Pieczywo mieszane, masło
                                  ser kozi ,własna  pasta z zielonych oliwek
                                  sałata , ogórek kiszony , herbata ze świeżej mięty
OBIAD                                                                                                                                                                                      
                                    Zupa pomidorowa z ziemniakami i natką pietruszki
                                    Makaron świderki kukurydziany
                                    ze szpinakiem i serem fetą
                                   Kompot ze świeżych jabłek
Podwieczorek:        Jabłka

Kolacja:                   Pieczywo mieszane ,masło
                                 własna pasta z cieciorki, marchew do pasty
                                 sałata masłowa , pomidor         
                                 herbata z suszonej mięty
                            


ŚRODA
Śniadanie:        
                               chleb żytni ,masło
                               jogurt z ziarnami zbóż lub naturalny
                               powidła z truskawek ( z własnej spiżarni )
                               herbata owocowa
OBIAD:                  Zupa z kalafiorem , brokułem i marchewką z koperkiem
                              Kurczak w sosie pomidorowym z bazylią
                               Kasza jaglana
                               kompot z jabłek
         
Podwieczorek:   winogrono jasne

Kolacja:                 sałatka włoska: makaron bezglutenowy
                               ogórek zielony  ,ser żółty dojrzewający, indyk gotowany, papryka  
                               olej z wiesiołka
                               herbata zielona






CZWARTEK
Śniadanie:           
                               chleb żytni /masło
                              własny  pasztet drobiowy
                              ogórek kiszony , sałata
                               herbata miętowa
                
OBIAD:                 Zupa koperkowa zabielana jogurtem naturalnym
                              Kotlet mielony
                              ziemniaki pieczone z rozmarynem
                              sałatka z buraczków z własnego ogrodu
Podwieczorek:    śliwki węgierki

Kolacja:              pieczywo mieszane, masło
                            własna pasta z awokado z papryką i oliwą z oliwek
                           sałata masłowa, papryka czerwona
                           herbata koperkowa
                             




PIĄTEK
Śniadanie:             Kawa zbożowa
                                pieczywo mieszane ,masło
                                twarożek z ziołami ( bazylia , pomidor )
                                kabanosy , papryka żółta,  herbata ze świeżej  mięty
                           
OBIAD:            Zupa z brokułem - krem z grzankami
                         Kotlety  rybne z dynią
                         ziemniaki  z koperkiem
                         surówka z marchewki i jabłka
                         Kompot jabłkowy
        Podwieczorek: wafle ryżowe
   
Kolacja:           pieczywo mieszane, masło
                         Jajecznica ze szczypiorkiem ( jajko wiejskie )

                        herbata melisowa 



W lato w naszej kuchni świeża mięta :) z własnego ogrodu :)







Właściwości lecznicze mięty oraz jej zastosowanie :  Bardzo często uczestniczy w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu oraz poprawie nastrój. Zastosowanie mięty jest także skutecznym antidotum na problemy żołądkowe, drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości. Jej orzeźwiające właściwości pomagają również rozproszyć wszelkie zablokowania – tak na poziomie psychicznym, jak i fizjologicznym (uwalnia głowę, wspiera gardło, oczyszcza krew i uspokaja żołądek). Korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiają im funkcjonowanie. Skutecznie eliminuje też uczucie gorąca skóry, czyli zarówno zaczerwienienia, jak i swędzenie (działa ujędrniająco, znieczulająco i rozkurczowo).Zawiera olejek eteryczny, w skład którego wchodzą: flawonoidy, gorycze, karoten, witamina A i C, rutyna, garbniki oraz mentol.
Nie ulega wątpliwościom fakt, iż ta zielona uwodzicielka odświeża i nadaje potrawom zupełnie inny posmak. Wspaniale pachnie i pięknie się prezentuje – tak w sałacie z prażonymi orzechami, jak i w kompozycji ze smażonym jabłkiem. Świeża mięta to również doskonały pomysł na orzeźwiający i leczniczy napój. Swoje zastosowanie mięta odnajduje także poza kuchnią – np. w łazience, kiedy towarzyszy nam w kąpieli.

Najbardziej aromatyczna i terapeutyczna jest w postaci świeżych liści. Suszona sprawdza się w naparach oraz przetworach. Wspaniale komponuje się z takimi dodatkami jak: imbir, melisa, kora cynamonowa i miód – wówczas jest w stanie współtworzyć wspaniały napar, skuteczny w walce z przeziębieniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz