PLUSZOWY MIŚ

niedziela, 25 września 2016

jadłospis 26.09.-30.09.

                                 Dekada I, pierwszy tydzień
 Poniedziałek   
 ŚNIADANIE
                          pieczywo mieszane ,masło
                          ser owczy  , pomidor, 
                          herbata ze świeżej mięty
OBIAD:            Zupa koperkowa  zabielana mlekiem kokosowym
                          Pierogi z mięsem i  cebulką
                          sałatka z ogórka kiszonego
PODWIECZOREK
                      : Gruszka

KOLACJA:       Pieczywo mieszane ,masło
                          własna pasta z makreli
                          sałata masłowa , ogórek zielony
                          herbata zielona
                 

 Wtorek

ŚNIADANIE:              
                               bułka grahamka, masło
                              twarożek,  własny hummus z oliwą z oliwek
                               pomidor , szczypiorek
                               herbata ze świeżej mięty
OBIAD:                Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
                               kopytka , szpinakowo-marchewkowe
                               z klarowanym masełkiem          
                               kompot śliwkowy
                               
                                                                                                                                                                  PODWIECZOREK: Śliwki

KOLACJA:          pieczywo mieszane , masło
                             Pasztet własny , ogórek kiszony swojski
                             herbata rumiankowa

 Środa

ŚNIADANIE:          kawa zbożowa
                                Jajecznica z wiejskich jaj ze szczypiorkiem
                                chleb żytni , masło
                                herbata rumiankowa
                              
OBIAD:                   Zupa zalewajka  na zakwasie
                                Knedle ze śliwkami (węgierki ze swojego ogrodu)
                                Kompot z jabłek
Podwieczorek:  Jabłko 

Kolacja:                   chleb razowy pełnoziarnisty , masło
                                  kabanosy , ser żółty , pomidor , sałata
                                 herbata zielona


 Czwartek

ŚNIADANIE:                               
                             Pieczywo mieszane , masło
                              Ser kozi , szynka pieczona
                              papryka żółta , sałata
                             Herbata rumiankowa          
                                     
OBIAD:                 Zupa Kalafiorowa z koperkiem
                              zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
                              kompot jabłkowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                             PODWIECZOREK: Jabłka

KOLACJA:               Pieczywo  mieszane ,masło
                                  własna pasta z jajek ze szczypiorkiem
                                  ogórek kiszony z własnych zapasów
                                  herbata melisowa


Piątek

ŚNIADANIE :    Pieczywo mieszane , masło
                            Kiełbasa żywiecka podsuszana  , pomidor   
                            herbata miętowa
                           
OBIAD:              Zupa ogórkowa
                            Pierogi ruskie
                           surówka z kapusty pekińskiej
                       
                           Kompot gruszkowy                       
Podwieczorek:   Gruszka

KOLACJA:        pieczywo mieszane , masło
                           sałatka jarzynowa z własnym majonezem
                           herbata ze świeżej mięty




 W poniedziałek na naszych stołach  :)

Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy i sezamu

Hummus to zdrowa pasta, którą możemy smarować pieczywo. W jej skład w wersji podstawowej wchodzi: ugotowana ciecierzyca, tahina (pasta sezamowa), oliwa, czosnek, sok z cytryny i sól.

Oprócz tego, że hummus jest pysznym smarowidłem, jest również bardzo zdrowy.Zawiera dużo białka, błonnika i cennych dla organizmu witamin. Osoba będąca na diecie odchudzającej może bez obaw włączyć go do jadłospisu. W 100 g gotowej pasty znajduje się około 200 kcal. Jedzony w niewielkich ilościach i z lekkostrawnymi dodatkami hummus nie tuczy.

Hummus jest potrawą kuchni bliskowschodniej. Do Europy przywędrował stosunkowo niedawno. W ostatnich latach stał się tu bardzo popularny, a nawet modny.

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – co to jest?

Ciecierzyca jest rośliną strączkową, doskonałą do wszelkiego rodzaju past, musów, zup. Jest głównym składnikiem hummusu i falafeli. Nazywana jest również grochem włoskim, dzięki czemu możemy mieć większe wyobrażenie co do jej smaku, któryjest bardzo delikatny, neutralny, maślany, delikatnie słodki i orzechowyCieciorka to małe beżowe kuleczki (odmiana Kabuli) lub mniejsze zielone, czarne, czerwone (odmiana Desi), które przed gotowaniem trzeba namoczyć.

Korzyści płynące z jedzenia hummusu

Ponieważ główny składnik hummusu – ciecierzyca jest bogata w wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, jedzenie tej pasty ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Hummus jest lekkostrawny i bardzo odżywczy, dlatego polecany jest w przypadku każdej diety oraz kobietom w ciąży. Ponieważ zawiera spore ilości błonnika, reguluje pracę układu pokarmowego, a lepsze trawienie to dobre samopoczucie. Zawarte w hummusie białko dostarcza energii oraz wpływa korzystnie na układ kostny i mięśniowy. Z tego względu jest to również cenne źródło tego składnika w diecie wegańskiej. Rośliny strączkowe pomagają utrzymać poziom cholesterolu w ryzach. Dlatego jedząc hummus zmniejszamy ryzyko miażdżycy. Tahina – czyli pasta z ziaren sezamu jest cennym źródłem żelaza.

Pamiętajmy, że włączenie do jadłospisu jedynie dipu z cieciorki i sezamu nie zapewni nam życia bez chorób. Dbając o zdrowie należy stosować pełnowartościową, zbilansowaną dietę oraz dbać o ciało poprzez regularną aktywność fizyczną.

Z czym jeść i jak zrobić hummus – przepis

Hummus można jeść ze wszystkimi rodzajami pieczywa, stosować jako dip do różnego rodzaju przekąsek i warzyw. Doskonale smakuje z suszonymi i świeżymi pomidorami, oliwkami, orzeszkami, natką pietruszki oraz świeżymi ziołami. Możemy zmieniać jego smak i kolor dodając np. kurkumę, słodką paprykę czy świeżą kolendrę.

Hummus można przygotować również z cieciorki w puszce, jednak jeżeli zależy nam na pełnowartościowych składnikach w diecie i idealnej konsystencji tej pasty – używajmy zawsze samodzielnie ugotowanego ziarna.

Składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini,
  • 1/3 szklanki bardzo zimnej wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • sól lub sos sojowy.

Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę moczymy na noc w dużej ilości wody z jedną łyżeczką sody. Rano wylewamy wodę i dokładnie płuczemy ziarna pod bieżącą wodą.
2. Zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy około 40 minut, bez przykrywki, na wolnym ogniu usuwając zbierającą się na powierzchni pianę. Jeżeli pojedyncze ziarnko z łatwością rozgniecie się w palcach i będzie miało miękki środek jest to sygnał, że cieciorka jest ugotowana właściwie.
3. Do dużej i szerokiej miski wsypujemy ugotowane, odcedzone i dokładnie wypłukane ziarenka, dodajmy wszystkie składniki oprócz wody. Blendujemy wszystko na gładką masę.
4. Gdy pasta będzie miała jednolitą konsystencję, wlewamy powoli wodę, ciągle blendując. Dzięki temu hummus będzie jedwabisty.
5. Pasta jest gotowa. Możemy przechowywać ją w lodówce przez około 5 dni. Wierzch polewamy oliwą – dzięki temu zachowa świeżość i nie wyschnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz