Dekada I, pierwszy tydzień
Poniedziałek
ŚNIADANIE
pieczywo mieszane ,masło
ser owczy , pomidor,
herbata ze świeżej
mięty
OBIAD: Zupa koperkowa zabielana mlekiem kokosowym
Pierogi z mięsem i cebulką
sałatka z ogórka kiszonego
PODWIECZOREK
:
Gruszka
KOLACJA: Pieczywo mieszane ,masło
własna
pasta z makreli
sałata masłowa ,
ogórek zielony
herbata zielona
Wtorek
ŚNIADANIE:
bułka
grahamka, masło
twarożek, własny hummus z oliwą z oliwek
pomidor , szczypiorek
herbata ze świeżej mięty
OBIAD: Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
kopytka ,
szpinakowo-marchewkowe
z klarowanym
masełkiem
kompot śliwkowy
PODWIECZOREK: Śliwki
KOLACJA: pieczywo mieszane , masło
Pasztet własny , ogórek kiszony swojski
herbata rumiankowa
Środa
ŚNIADANIE: kawa zbożowa
Jajecznica z wiejskich jaj ze szczypiorkiem
chleb żytni , masło
herbata rumiankowa
OBIAD: Zupa zalewajka na zakwasie
Knedle ze śliwkami (węgierki ze swojego ogrodu)
Kompot z jabłek
Podwieczorek: Jabłko
Kolacja: chleb razowy pełnoziarnisty ,
masło
kabanosy , ser żółty ,
pomidor , sałata
herbata zielona
Czwartek
ŚNIADANIE:
Pieczywo mieszane , masło
Ser kozi , szynka pieczona
papryka żółta , sałata
Herbata rumiankowa
OBIAD: Zupa Kalafiorowa z koperkiem
zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
kompot jabłkowy
PODWIECZOREK: Jabłka
KOLACJA: Pieczywo mieszane ,masło
własna pasta z
jajek ze szczypiorkiem
ogórek kiszony z własnych zapasów
herbata melisowa
Piątek
ŚNIADANIE : Pieczywo mieszane , masło
Kiełbasa żywiecka podsuszana , pomidor
herbata miętowa
OBIAD: Zupa ogórkowa
Pierogi ruskie
surówka z kapusty pekińskiej
Kompot gruszkowy
Podwieczorek: Gruszka
KOLACJA: pieczywo mieszane , masło
sałatka jarzynowa z
własnym majonezem
herbata ze świeżej mięty
W poniedziałek na naszych stołach :)
Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy i sezamu
Hummus to zdrowa pasta, którą możemy smarować pieczywo. W jej skład w wersji podstawowej wchodzi: ugotowana ciecierzyca, tahina (pasta sezamowa), oliwa, czosnek, sok z cytryny i sól.
Oprócz tego, że hummus jest pysznym smarowidłem, jest również bardzo zdrowy.Zawiera dużo białka, błonnika i cennych dla organizmu witamin. Osoba będąca na diecie odchudzającej może bez obaw włączyć go do jadłospisu. W 100 g gotowej pasty znajduje się około 200 kcal. Jedzony w niewielkich ilościach i z lekkostrawnymi dodatkami hummus nie tuczy.
Hummus jest potrawą kuchni bliskowschodniej. Do Europy przywędrował stosunkowo niedawno. W ostatnich latach stał się tu bardzo popularny, a nawet modny.
Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – co to jest?
Ciecierzyca jest rośliną strączkową, doskonałą do wszelkiego rodzaju past, musów, zup. Jest głównym składnikiem hummusu i falafeli. Nazywana jest również grochem włoskim, dzięki czemu możemy mieć większe wyobrażenie co do jej smaku, któryjest bardzo delikatny, neutralny, maślany, delikatnie słodki i orzechowy. Cieciorka to małe beżowe kuleczki (odmiana Kabuli) lub mniejsze zielone, czarne, czerwone (odmiana Desi), które przed gotowaniem trzeba namoczyć.
Korzyści płynące z jedzenia hummusu
Ponieważ główny składnik hummusu – ciecierzyca jest bogata w wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, jedzenie tej pasty ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Hummus jest lekkostrawny i bardzo odżywczy, dlatego polecany jest w przypadku każdej diety oraz kobietom w ciąży. Ponieważ zawiera spore ilości błonnika, reguluje pracę układu pokarmowego, a lepsze trawienie to dobre samopoczucie. Zawarte w hummusie białko dostarcza energii oraz wpływa korzystnie na układ kostny i mięśniowy. Z tego względu jest to również cenne źródło tego składnika w diecie wegańskiej. Rośliny strączkowe pomagają utrzymać poziom cholesterolu w ryzach. Dlatego jedząc hummus zmniejszamy ryzyko miażdżycy. Tahina – czyli pasta z ziaren sezamu jest cennym źródłem żelaza.
Pamiętajmy, że włączenie do jadłospisu jedynie dipu z cieciorki i sezamu nie zapewni nam życia bez chorób. Dbając o zdrowie należy stosować pełnowartościową, zbilansowaną dietę oraz dbać o ciało poprzez regularną aktywność fizyczną.
Z czym jeść i jak zrobić hummus – przepis
Hummus można jeść ze wszystkimi rodzajami pieczywa, stosować jako dip do różnego rodzaju przekąsek i warzyw. Doskonale smakuje z suszonymi i świeżymi pomidorami, oliwkami, orzeszkami, natką pietruszki oraz świeżymi ziołami. Możemy zmieniać jego smak i kolor dodając np. kurkumę, słodką paprykę czy świeżą kolendrę.
Hummus można przygotować również z cieciorki w puszce, jednak jeżeli zależy nam na pełnowartościowych składnikach w diecie i idealnej konsystencji tej pasty – używajmy zawsze samodzielnie ugotowanego ziarna.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy,
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka jasnej pasty tahini,
- 1/3 szklanki bardzo zimnej wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- sól lub sos sojowy.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę moczymy na noc w dużej ilości wody z jedną łyżeczką sody. Rano wylewamy wodę i dokładnie płuczemy ziarna pod bieżącą wodą.
2. Zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy około 40 minut, bez przykrywki, na wolnym ogniu usuwając zbierającą się na powierzchni pianę. Jeżeli pojedyncze ziarnko z łatwością rozgniecie się w palcach i będzie miało miękki środek jest to sygnał, że cieciorka jest ugotowana właściwie.
3. Do dużej i szerokiej miski wsypujemy ugotowane, odcedzone i dokładnie wypłukane ziarenka, dodajmy wszystkie składniki oprócz wody. Blendujemy wszystko na gładką masę.
4. Gdy pasta będzie miała jednolitą konsystencję, wlewamy powoli wodę, ciągle blendując. Dzięki temu hummus będzie jedwabisty.
5. Pasta jest gotowa. Możemy przechowywać ją w lodówce przez około 5 dni. Wierzch polewamy oliwą – dzięki temu zachowa świeżość i nie wyschnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz