PLUSZOWY MIŚ

piątek, 6 lipca 2018

JADŁOSPIS DEKADOWY - I dekada, II tydzień od 09/07/2018 do 13/07/2018

Data
ŚNIADANIE
 (godz. 9:00)
OBIAD
(zupa - godz. 11:30, II danie godz. 14:15)
PODWIECZOREK
(godz. 16:15)
09.07.2018
Poniedziałek
kawa zbożowa, pieczywo mieszane, masło, ser kozi , rzodkiewka ,pasta z bobu  , marchew do pasty , sałata,  herbata ze świeżej mięty
zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym , racuchy drożdżowe z jabłkiem,
  kompot z porzeczek czerwonych z własnego ogrodu b/c
Jajecznica, szczypiorek, pomidor, świeży ogórek, sałata, pieczywo   mieszane własne gryczane, masło, herbata ze świeżej mięty
10.07.2018
Wtorek
Płatki owsiane z mlekiem migdałowym i malinami,chałki maślane , chleb własny gryczany,  masło, konfitura jagodowa tegoroczna, twarożek z jogurtem naturalnym , herbata owocowa
zupa kapuśniak z młodej kiszonej kapusty   z pomidorami przecieranymi  i czerwoną fasolą, natka pietruszki, spaghetti z sosem jarzynowym - wegetariańskie,
 kompot z czarnej porzeczki z własnego ogrodu b/c

pieczywo mieszane masło, jajko gotowane , pasta z czerwonej soczewicy, pomidor ,rzodkiewka , rukola , herbata ze świeżej mięty
11.07.2018
Środa
 pieczywo mieszane  i gryczane własne, masło,  pasta jajeczna , seler naciowy, humus z ciecierzycy z natką pietruszki z dodatkiem niełuskanego sezamu, marchew do pasty, rukola,  herbata ze świeżej mięty
 zupa krem z zielonego groszku z grzanką , pierogi z serem i jagodami lub z samymi jagodami, sos jogurtowo-owocowy, kompot  z jagodowy b/c  
(dla diety bezglutenowej: ciasto bez glutenu)
pieczywo mieszane ,masło, twarożek z bazylią i pomidorem , ser owczy, ogórek świeży, rzodkiewka, sałata,  herbata ze świeżej mięty
12.07.2018
Czwartek
pieczywo mieszane, chleb własny gryczany  masło, pasta twarogowa z koperkiem, własny pasztet z czerwonej soczewicy, ogórek małosolny, rzodkiewka , pomidor, sałata, herbata ze świeżej mięty
zupa jarzynowa zabielana z koperkiem , makaron kokardki kolorowe z bakłażanem, bobem i pomidorami, kompot malinowy b/c
Pieczywo mieszane , masło, humus z ciecierzycy i pieczonego buraka z dodatkiem pasty sezamowej, rzodkiewka, sałata, ogórek zielony słupki, marchew do humusu,  herbata rumiankowa
13.07.2018
Piątek
pieczywo mieszane ,masło, pasta z awokado, pasta z zielonego groszku, pomidor, rzodkiewka, seler naciowy i marchew,  herbata zielona   
 zupa wiśniowa z kluskami lanymi  ,  młoda kapustka z koperkiem , natką pietruszki i pomidorami, ziemniaki gotowane ,  kompot z wiśni b/c
Ryż z jagodami i wiejską śmietaną, herbata ze świeżej mięty.

*Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Woda mineralna podawana bez ograniczeń

poniedziałek, 2 lipca 2018

Edukacja wakacyjna.

Rodzice!

Miesiące wakacji będą nam przebiegały tradycyjnie w klimacie odpoczynku, zabaw innych niż "zawsze", tematach bezpieczeństwa, zdrowia, podróży po mapie.

Podzieliłyśmy wakacje na dwa okresy: pierwszy do przerwy i drugi - po przerwie remontowej.

Pierwsze tygodnie to :
Wakacje na ludowo - a podczas tych dni poznamy tradycyjne zabawy podwórkowe, pobawimy się w błocie, poskaczemy na gumie, pogramy w klasy, pobawimy się w podchody, poszukamy skarbu wg mapy. Upieczemy chleb, zrobimy masło,  potańczymy oberka, wymalujemy farbami podwórko, spróbujemy pomalować stopami wzory ludowe, będziemy uczyć się wyrażać siebie w malowaniu.
Będziemy też dużo czytać ludowych baśni. Pójdziemy na spacer, będziemy przechodzić przez pasy. Na łące pozbieramy roślinki i opowiemy o tym, jak bezpiecznie się bawić poza domem, w górach, nad wodą. Poznamy wakacyjne rejony naszego kraju.


Tygodnie drugiej części to:
Wakacje kreatywnych przedszkolaków - a podczas nich kręcenie filmików, pokazy mody, projektowanie strojów, malowanie , szycie,  przebieranie, a w tym: moda krajów egzotycznych , geografia regionów , kultura, kuchnia Indii, Południowej Ameryki,  Chin .

Drodzy Rodzice!

Wakacyjne tygodnie przebiegną nam w kuchennych rewelucjach polegających na komponowaniu diety bezmięsnej. Jest to idealny czas na lekkie, zdrowe jedzenie pełne warzyw i owoców.
Odkwaszamy organizmy, ładujemy baterie na jesień i zimę.
Zdrowie nasze wzmacniamy również długimi pobytami na podwórku, bieganiem na bosaka , w gorące dni kąpielą w basenie ( będziemy informować, kiedy ), kąpielami słonecznymi.

Prosimy, zachęcajcie swoje dzieci do próbowania jaglanych budyniów, kulek, makaronów z pomidorami, humusu i past.
Po wakacjach jadłospis będzie powracał do dań z mięsem trzy razy w tygodniu, jak do tej pory.

Z naszej strony będziemy zachęcać dzieci do próbowania. Będą mogły same robić kanapki. Posiłki być może będą trochę dłużej trwały, więc prosimy o wyrozumiałość.

Poniżej wklejamy krótki artykuł na temat.

Czy warto nie jeść mięsa?


Dieta jarska bez mięsa
Dieta jarska to dieta w której wykluczamy mięso. Pojęcie diety jarskiej jest synonimem diety wegetariańskiej. Rezygnacja z jedzenia mięsa wciąż wzbudza w naszej kulturze wiele emocji. Czy dieta wegetariańska faktycznie jest zdrowsza? Czy wykluczenie mięsa z diety może nam przynieść pozytywne efekty?

Czy coś się stanie jeśli odstawię mięso?

Dieta jarska wzbudza wiele emocji, dlatego też warto przyjrzeć się jej dokładniej i na spokojnie poszukać odpowiedzi na szereg związanych z nią pytań. Co jedzą wegetarianie? Alternatyw dla mięsa jest przecież sporo, a miłośnicy diety jarskiej mają w czym wybierać. Ich dieta to dieta wyjątkowa, pełna kasz, pełnych ziaren zbóż, owoców oraz warzyw. Taka dieta może być dietą optymalną, a odpowiednio zaplanowana – może dostarczyć człowiekowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników.

Dlaczego warto zrezygnować z jedzenia mięsa?

Najnowsze badania dowiodły zresztą, że tymi składnikami warto zastępować mięso – jeden z tych składników diety, których wprawdzie uchodzi za podstawę naszego menu, choć na nasz organizm wpływa w negatywny sposób. Wiadomo przecież, że nadmiar mięsa i nabiału w diecie prowadzi do nasilających się problemów z cholesterolem oraz do wielu kłopotów z nadciśnieniem. Odkrycie negatywnego wpływu diety pełnej mięsa na ludzki organizm nie jest zresztą zjawiskiem nowym. Już w XIX wieku niemiecki uczony Rudol Virchow dowodził, że po zjedzeniu mięsa następuje gwałtowny wzrost ilości białych ciałek we krwi, co świadczy o tym, że ludzki organizm uruchamia mechanizmy obronne. Potwierdza to zatem tezę, że nasz układ immunologiczny mięso traktować może jako zagrożenie. Inaczej wygląda sytuacja w chwili, gdy spożywane są warzywa i owoce. Na nie organizm nie reaguje zwiększoną produkcją białych ciałek, można zatem przyjąć, że są one pokarmami całkowicie bezpiecznymi dla człowieka.
Badania nad wpływem mięsa na ludzki organizm pozwoliły też ustalić, że mięso, które zalega w jelitach, powoduje zbyt silny wzrost bakterii gnilnych. Co to oznacza? Że brak miejsca dla tych bakterii, które mają bardzo dobry wpływ na ludzki układ pokarmowy i których obecność jest jak najbardziej pożądana. Dodatkowym problemem jest to, iż bakterie gnilne mogą przenikać do krwi, a tym samym negatywnie wpływać na ogólny stan ludzkiego zdrowia. Dieta jarska może mieć zatem lepszy wpływ i na pracę poszczególnych narządów wewnętrznych naszego ciała, może nam też pomagać w walce o utrzymanie skóry w lepszej formie. Dieta wegetariańska to przecież mniej zanieczyszczeń w organizmie, a tym samym – mniej problemów związanych z negatywnymi skutkami działalności toksyn. Wegetarianie mają też mniej problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, a nadwaga jest w ich środowisku dolegliwością niezwykle rzadko spotykaną.

Wegetarianizm a ochrona środowiska

Dieta wegetariańska może pomóc nam w walce o zdrowie, może też pomóc nam w walce o zdrowie naszej planety. Hodowla zwierząt wiąże się przecież nie tylko z koniecznością wykorzystywania ziemi, ale i z ogromną ilością toksycznych ścieków. Hodowla bydła jest też uznawana za jedną z głównych przyczyn nasilających się problemów z efektem cieplarnianym, który stanowi poważne zagrożenie dla całej ludzkości.
Dobrze zaplanowana dieta jarska może pomóc nam w walce o zdrowie. Wegetarianie mogą przecież korzystać z wielu ciekawych produktów spożywczych, które mogą stanowić dobrą alternatywę dla mięsa. Na jakie efekty można liczyć? Mniej problemów z nadwagą i zakwaszeniem organizmu, więcej energii do działania – oto podstawowe korzyści, na jakie mogą liczyć sympatycy diety wegetariańskiej.

JADŁOSPIS DEKADOWY - I dekada, I tydzień od 02/07/2018 do 06/07/2018

Data
ŚNIADANIE
 (godz. 9:00)
OBIAD
(zupa - godz. 11:30, II danie godz. 14:15)
PODWIECZOREK
(godz. 16:15)
02.07.2018
Poniedziałek
Płatki owsiane z mlekiem migdałowym i jagodami goi, Chałki drożdżowe /chleb żytni, domowe powidła z jagód , herbata miętowa, tegoroczne jagódki
zupa z grochem,  kminkiem i majerankiem, makaron spaghetti ze szpinakiem i fetą,
  kompot z jabłek
pieczywo mieszane; masło, ser kozi, pomidor, jajko na twardo, sałata, rzodkiewka, herbata rumiankowa
03.07.2018
Wtorek
Pieczywo mieszane /masło , jajecznica ze szczypiorkiem , sałata, rzodkiewka, pomidor,  herbata miętowa
zupa krupnik z kaszą jęczmienną i natką pietruszki, zapiekany bób z pieczarkami, makaron świderki bezglutenowy, kompot z malin
Placki jaglane z jabłkiem, herbata owocowa, maliny
04.07.2018
Środa
mleko sojowepieczywo mieszane , masło, twarożek z pomidorem i bazylią, sałata, własna pasta jajeczna, ogórek małosolny, herbata miętowa
Zupa z fasolką szparagową i koprem, potrawka jarzynowa, kasza gryczana niepalona, rukola z rzodkiewką i oliwą z oliwek,   kompot z jabłek
pieczywo mieszane; masło; własna pasta z warzyw i prażonego słonecznika, marchew do pasty i seler naciowy ,sałata, pomidor, ogórek małosolny, herbata rumiankowa

05.07.2018
Czwartek
Bezglutenowe kulki jaglane z mlekiem kokosowym, pieczywo mieszane/masło, własna pasta z zielonych oliwek, rukola, ser owczy, ogórek małosolny, rzodkiewka,  herbata zielona      
zupa pomidorowa z kaszą ryżem i natką pietruszki, gulasz z soczewicy zielonej z kukurydzą, ziemniaki młode z koperkiem i gotowany brokuł
kompot z truskawek (z własnej spiżarni)

Makaron rurki bezglutenowy z sosem z suszonych pomidorów i bazylii, herbata miętowa

06.07.2018
Piątek
Kawa zbożowa z mlekiem bez laktozy, pieczywo żytnie i własny chleb gryczany, powidła domowe z truskawek, borówka amerykańska, herbata owocowa

Zupa z fasolką czerwoną i białą z kminkiem i majerankiem , zapiekany brązowy ryż z warzywami ( w tym z kapustą włoską) z sosem pomidorowym, kompot z jabłek
Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem jogurtowym naturalnym, surówka z pora i marchewki,  herbata miętowa

*Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Woda mineralna podawana bez ograniczeń