Wiśnie w naszym przedszkolu pochodzą z bezpiecznej, własnej plantacji. Zamroziliśmy już również na zimę....
Lecznicze właściwości wiśni
Wiśnia – wiśnia zwyczajna (Prunus cerasus L.), obecnie uprawiana forma wiśni powstała w wyniku naturalnego skrzyżowania dwóch dzikich form: czereśni ptasiej Prunus avium L. z wisienką stepową Prunus fruticosa Pall. Oba te gatunki dają do dziś naturalne mieszańce w środkowej i południowo- wschodniej Europie oraz na Kaukazie. Dlatego właśnie te rejony uważa się za miejsce narodzin wiśni zwyczajnej. Wiśnia jest drzewem o wysokości od 3 do 6 m. Jej liście są jajowate lub eliptyczne. Owocem jest kulisty, połyskujący pestkowiec.
Około VIII w. po Chrystusie wiśnia pojawiła się na terenie dzisiejszej Francji, a do końca XVI w. podbiła całą Europę. W Nowym Świecie pojawiła się dopiero w XVIII w. Odmiany uprawne wiśni, wywodzące się od wiśni zwyczajnej (pospolitej), dzielimy na szklanki oraz na wiśnie sokowe o soku ciemnym, barwiącym. Do wiśni zaliczamy także czerechy – mieszańce wiśni z czereśnią. Wiśnie są uprawiane na szeroka skalę, głównie na potrzeby przemysłu spożywczego.
Owoce wiśni zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika). Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Przemywanie powiek naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga np. przyzapaleniu spojówek. Natomiast kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni wskazane są dla osób cierpiących na reumatyzm.
Witaminy i składniki odżywcze zawarte w wiśniach:
- WITAMINA C – 12 mg 17% RDA
- WITAMINA K 10 µg 13% RDA
- KWAS FOLIOWY – 8µg 5% RDA
- POTAS – 115 mg 5% RDA
- MIEDŹ – 100µ g 5% RDA
- WITAMINA B1 – 0.1 mg 5% RDA
- WITAMINA B2 – 0.1 mg 5% RDA
- ŻELAZO – 0.5 mg 4% RDA
- źródło błonnika
- obniżają poziom cholesterolu
- pomagają na serce i nerki
- zapobiega anemii
- obniżają gorączkę
- poprawiają apetyt
Dary natury – domowa apteczka naturalnie
Pektyny zawarte w wiśniach ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksycznych związków, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Przy chorobach serca i krążenia, wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz nerek, korzystnie oddziałują kwaśniejsze odmiany wiśni, które poprawiają też apetyt (polecane niejadkom) i regulują trawienie. Wiśnia, Cherry, Kirsche - (Prunus cerasus L.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz