PLUSZOWY MIŚ

poniedziałek, 2 września 2013

I dekada II tydzień

I dekada  II tydzień
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:kluski lane na mleku
                 kanapka;bułka grahamka,masło,
                 sałatka wiosenna:(sałata,ogórek,pomidor,jajko,rzodkiewka,szczypiorek, olej z pestek dyni)
                herbata zielona
               jabłko
       
Obiad:  Zupa z pomidorami ,czerwoną fasolką i bazylią
             bułki na parze,z sosem jogurtowo-owocowym
           marchew z jabłkiem
          kompot owocowy
           
Podwieczorek:paluszki z sezamem

Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
               pasta jajeczna,szynka z indyka
              pomidor,sałata,ogórek zielony
              herbata miętowa
              jabłko

WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem
                   bułka grahamka,masło
                   ser żółty,
                   rzodkiewka,pomidor,sałata
                    ananas
Obiad:       Zupa ogórkowa
            Naleśniki (z mąki pełnoziarnistej)
            z owocami (lub) białym serem
             kompot jabłkowy
Podwieczorek:krakersy, pestki słonecznika

Kolacja:sałatka jarzynowa (młoda)
             bułka ziarnista,masło
             herbata rumiankowa
             śliwki

ŚRODA
Śniadanie:kakao
                  jajcznica na szynce
                  chleb razowy,masło
                 herbata zielona
         
Obiad: Zupa owocowa z makaronem bezglutenowym wzbogaconym w omega 3
          Leczo z kiełbaską, cukinią, papryką i świeżymi pomidorami
           kompot jabłkowy
          
Podwieczorek:gruszka,ananas

Kolacja:pieczywo mieszane,masło
              serek topiony,polędwica sopocka
              pomidor,rzodkiewka,papryka
              herbata miętowa
                   jabłko

CZWARTEK
Śniadanie:Płatki owsiane na mleku
                   rogal drożdżowy,masło
                   miód,powidła śliwkowe
                   herbata z cytryną
OBIAD: Zupa z  botwinką i jajkiem
              makaron żytni ze szpinakiem, czosnkiem pomidorem  koktajlowym          i prawdziwą śmietaną
             
              kompot jabłkowy
Podwieczorek:babka piaskowa

Kolacja: sałatka grecka z oliwą z oliwek, ziołami i sokiem z cytryny
               pieczywo mieszane,masło
               herbata rumiankowa
                banan

PIĄTEK
Śniadanie:mleko do picia(sojowe)
                  pieczywo mieszane,masło
                 pasztet drobiowy,ogórek małosolny
                 wędlina,sałata,rzodkiewka
                 herbata z cytryną
OBIAD:   Zupa z soczewicą czerwoną
              placki ziemniaczane z mąki żytnio – orkiszowej z czosnkiem
               sałatka : brokuł,kalafior,seler naciowy,
               marchew z olejem lnianym i ziołami
             kompot jabłkowy
Podwieczorek:koktajl owocowy

Kolacja;bułka z ziarnem,masło
              pasta z makreli,ser pleśniowy
              pomidor koktajlowy,ogórek zielony,sałata
               melon


JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.    



W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Jagody i borówki - smaczne lekarstwa

Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek  na wiele chorób, który musiał być w domu. Z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. Jagody i borówki amerykańskie warto jeść na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki. Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskie. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu. Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy  leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.
W czasie biegunki dobrze jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowolniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach.
Borówka amerykańska działa skuteczniej w profilaktyce chorób nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, ponieważ zawiera więcej garbników.
Jagody i borówki amerykańskie  kupuje się najczęściej w litrach, natomiast przepisy w książkach kucharskich podają ilość owoców jagodowych w kilogramach.  Dlatego pamiętaj, że 1 litr jagód = 0,58 kg
 

Borówki amerykańskie i jagody - najlepsze przeciwutleniacze

 Jest bardzo ważne, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło pokarmów, które zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki. Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy najwięcej ma ich borówka amerykańska. Podobnie do borówek działają czarne jagody. Pod jednym względem są nawet skuteczniejsze: zawierają bowiem przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, którego nie mają w swoim składzie borówki amerykańskie. Jest to mirtylina odpowiedzialna za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale nie tylko. Wraz z żelazem bierze również udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. To dzięki temu skutecznie przeciwdziała anemii.

Jagody i borówki źródłem witamin

Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego"  (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i egalowy. Ten pierwszy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas egalowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

Jagody w aptece

Dobroczynne właściwości jagód i borówek są wykorzystywane  w lekach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą  podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Suszone liście jagód są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka. Pomagają też po wielogodzinnej pracy przy komputerze.

 
Barwniki znajdujące się w skórce borówki – antocyjany – to bardzo silne antyutleniacze, poprawiające krążenie krwi, ostrość widzenia, stan skóry, pomocne w leczeniu cukrzycy. Inne związki zawarte w borówce mają działanie antynowotworowe, zmniejszają poziom cholesterolu, a duża ilość drobnych nasion bardzo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Ostatnio odkryto, że jedzenie borówek odwraca przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci.
Na powierzchni jagód widać delikatny woskowy nalot, którego nie należy ścierać, bo osłania owoce m.in. przed wysychaniem. Wewnątrz kryje się przezroczysty smaczny miąższ z licznymi nasionkami.
 
Owoców borówki amerykańskiej nie myje się przed spożyciem. Owoce te najlepiej jeść na surowo, a jedyną polecaną metodą konserwowania jest mrożenie.
 
Żeby mieć świeże owoce w ogrodzie przez kilka miesięcy, warto posadzić krzewy kilku odmian. Jednak – wbrew temu, co mówią niektórzy – posadzenie kilku krzewów nie jest koniecznością. W małym ogródku można posadzić pojedynczy krzew, który również będzie dostarczać owoców.
 
 


ht





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz