ŚLIWKI NA ZDROWIE
Do wyboru, do koloru
Wyróżniamy kilka podziałów tych owoców. Ze względu na kształt oraz wielkość - renklody, węgierki, mirabelki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne. Natomiast dzieląc śliwki według odmian deserowych - renklody: althana, zielona i ulena oraz węgierki - włoska, zwykła, łowicka oraz inne odmiany, takie jak herman, kirka, brzoskwiniowa i królowa Wiktoria.
Z renklody zielonej i węgierki zwykłej można przygotowywać pyszne dżemy, powidła lub kompoty. Wybierając śliwki na przetwory należy zwrócić uwagę, aby miąższ łatwo oddzielał się od pestki. Pestki zawierają bowiem trującą dla organizmu amygdalinę, związek którego jednym ze składników jest kwas pruski.
Odmianą nadającą się wyłącznie do robienia przetworów jest mirabelka.
Bogactwo składników
Wszystkie gatunki śliwek mają podobne wartości odżywcze. Zawierają witaminy C i P (rutyna), z grupy B (wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie) oraz beta-karoten. Składniki mineralne występujące w śliwkach to potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Bardzo wartościowe są też śliwki suszone - zawierają kilkakrotnie więcej witaminy A i błonnika pokarmowego niż surowe owoce. Ale uwaga, mają prawie trzy razy więcej kalorii!
Dobroczynne działanie
Śliwki działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, przez co zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. To korzystne dla układu pokarmowego działanie zawdzięczamy dużej zawartości pektyn w tych owocach. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.
Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Szczególnie ważne dla kobiet, jest to że śliwki spowalniają proces starzenia się skóry.
Słodycz ukryta wokół pestki
Należy jednak pamiętać, że śliwki podobnie jak wszystkie owoce zawierają dużo cukru (aż 12 proc.) i w związku z tym dostarczają dużo kalorii- zależnie od gatunku mogą mieć 80-120 kcal w 100 g. Delektując się nimi, należy zachować umiar, a ich spożycie uwzględnić w bilansie energetycznym.
Lekarze nie polecają jedzenia śliwek chorym na cukrzycę. Jeżeli już, to raczej należy wybierać owoce mniej słodkie, niezbyt dojrzałe, raczej o ciemnej skórce.
Śliwki nie są polecane także osobom mającym problemy z trzustką i wątrobą, ponieważ nie są dobrze tolerowane przez te organy, a zjedzone w większej ilości mogą powodować wzdęcia.
W swoim jadłospisie śliwki powinni uwzględnić chorzy na kamicę nerkową i reumatyzm.
Należy uważać na postać suszoną - są trzy razy bardziej kaloryczne niż świeże i zawierają aż 360 kcal w 100 g.
Zważywszy na zalety śliwek pospieszmy się, i korzystajmy z ich dobrodziejstw. Sezon na ten owoc wypada najczęściej na przełomie sierpnia i września.
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie;Płatki
jęczmienne z kokosem
na mleku
Pieczywo mieszane,masło
wędlina,serek topiony
ogórek małosolny,papryka
czerwona
herbata z cytryną
OBIAD:Zupa
barszcz biały z jajkiem
pierś z kurczaka duszona w
warzywach(potrawka)
kasza jęczmienna
surówka z pora i jabłka
kompot owocowy
Podwieczorek:
nektarynka
Kolacja:Kluski
na parze
z musem jagodowym
sok marchewkowy
WTOREK
Śniadanie:Płatki
kukurydziane na mleku
Bułka maślana (lub) grahamka
twarożek z ananasem
Miód prawdziwy, herbata
owocowa
OBIAD: zupa
ze szpinakiem i jajkiem
Placki z ziemniaków z czosnkiem w sosie
pieczarkowym
kompot owocowy
Podwieczorek:
prażone pestki dyni,jabłko
Kolacja:Pieczywo
mieszane,masło
parówki "berlinki" na
ciepło
sos pomidorowy,herbata miętowa
winogrono białe
ŚRODA
Śniadanie:Płatki
musli z mlekiem lub owsianka na wodzie z żurawiną
pieczywo mieszane,masło
salami,kabanosy
ogórek kiszony
herbata melisowa
śliwka węgierka
OBIAD:Zupa
z fasolką białą
spaghetti z sosem bolognese
sałata z ogórkiem zielonym sos
jogurtowy z olejem z wiesiołka
kompot owocowy
Podwieczorek:
gruszka
Kolacja:
pieczywo mieszane,masło
(
brokuł,kalafior, brukselka,marchew,
groszek zielony)gotowane na parze
z masełkiem
herbata rumiankowa
CZWARTEK
Śniadanie:pieczywo
mieszane,masło
pasta z zielonej soczewicy
szynka wieprzowa,pomidor
sałata
herbata z cytryną
OBIAD:Zupa
z marchwią , ziemniakami, zacierkami i kminkiem
Rizotto z warzywami (papryka kolorowa,cebulka,pomidory,
bazylia)
kompot owocowy
Podwieczorek:
pestki słonecznika
Kolacja:sałatka
z ananasem,kukurydzą
i wędzonym kurczakiem z olejem
lnianym
chleb graham,masło
herbata z mięty świeżej i cytryny
PIĄTEK
Śniadanie:makaron
kolorowy bezglutenowy z mlekiem lub z oliwą z oliwek
pieczywo mieszane,masło
ser gouda,pomidor
wędlina, papryka
herbata rumiankowa
marchew
OBIAD:Zupa
krupnik z kaszy jaglanej z natką pietruszki
Knedle ze śliwkami z masełkiem
Podwieczorek:Kisiel
z owocowego kompotu do picia
Kolacja:
pieczywo mieszane,masło
pasta z łososia,pomidor
ser topiony ziołowy, ogórek
kiszony
herbata zielona
jabłko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz