PLUSZOWY MIŚ

piątek, 13 września 2013

jadłospis dekadowy jesienny 16.09. - 20.09.2013. ostatni tydzień drugiej dekady


ŚLIWKI NA ZDROWIE

Śliwki na zdrowie
Nadchodzi czas śliwek, warto wykorzystać je jak najwszechstronniej. Na rynku jest ich sporo, aż dech zapiera od mnogości gatunków. Jest w czym wybierać. I całe szczęście. Bo warto jeść śliwki.
Do wyboru, do koloru

Wyróżniamy kilka podziałów tych owoców. Ze względu na kształt oraz wielkość - renklody, węgierki, mirabelki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne. Natomiast dzieląc śliwki według odmian deserowych - renklody: althana, zielona i ulena oraz węgierki - włoska, zwykła, łowicka oraz inne odmiany, takie jak herman, kirka, brzoskwiniowa i królowa Wiktoria. 
Z renklody zielonej i węgierki zwykłej można przygotowywać pyszne dżemy, powidła lub kompoty. Wybierając śliwki na przetwory należy zwrócić uwagę, aby miąższ łatwo oddzielał się od pestki. Pestki zawierają bowiem trującą dla organizmu amygdalinę, związek którego jednym ze składników jest kwas pruski.
Odmianą nadającą się wyłącznie do robienia przetworów jest mirabelka.
Bogactwo składników
Wszystkie gatunki śliwek mają podobne wartości odżywcze. Zawierają witaminy C i P (rutyna), z grupy B (wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie) oraz beta-karoten. Składniki mineralne występujące w śliwkach to potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. 
Bardzo wartościowe są też śliwki suszone - zawierają kilkakrotnie więcej witaminy A i błonnika pokarmowego niż surowe owoce. Ale uwaga, mają prawie trzy razy więcej kalorii!
Dobroczynne działanie

Śliwki działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, przez co zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. To korzystne dla układu pokarmowego działanie zawdzięczamy dużej zawartości pektyn w tych owocach. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.
Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Szczególnie ważne dla kobiet, jest to że śliwki spowalniają proces starzenia się skóry.


Słodycz ukryta wokół pestki

Należy jednak pamiętać, że śliwki podobnie jak wszystkie owoce zawierają dużo cukru (aż 12 proc.) i w związku z tym dostarczają dużo kalorii- zależnie od gatunku mogą mieć 80-120 kcal w 100 g. Delektując się nimi, należy zachować umiar, a ich spożycie uwzględnić w bilansie energetycznym.
Lekarze nie polecają jedzenia śliwek chorym na cukrzycę. Jeżeli już, to raczej należy wybierać owoce mniej słodkie, niezbyt dojrzałe, raczej o ciemnej skórce.
Śliwki nie są polecane także osobom mającym problemy z trzustką i wątrobą, ponieważ nie są dobrze tolerowane przez te organy, a zjedzone w większej ilości mogą powodować wzdęcia.
W swoim jadłospisie śliwki powinni uwzględnić chorzy na kamicę nerkową i reumatyzm.
Należy uważać na postać suszoną - są trzy razy bardziej kaloryczne niż świeże i zawierają aż 360 kcal w 100 g.


Zważywszy na zalety śliwek pospieszmy się, i korzystajmy z ich dobrodziejstw. Sezon na ten owoc wypada najczęściej na przełomie sierpnia i września.





PONIEDZIAŁEK
Śniadanie;Płatki jęczmienne z kokosem
                   na mleku
                  Pieczywo mieszane,masło
                  wędlina,serek topiony
                  ogórek małosolny,papryka czerwona
                 herbata z cytryną
           
OBIAD:Zupa barszcz biały z jajkiem
             pierś z kurczaka duszona w warzywach(potrawka)
             kasza jęczmienna
            surówka z pora i jabłka
            kompot owocowy
Podwieczorek: nektarynka

Kolacja:Kluski na parze
              z musem jagodowym
              sok marchewkowy

WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane na mleku
                   Bułka maślana (lub) grahamka
                   twarożek z ananasem
                   Miód prawdziwy, herbata owocowa
OBIAD: zupa ze  szpinakiem i jajkiem
              Placki z ziemniaków z czosnkiem w sosie pieczarkowym
             
             kompot owocowy
Podwieczorek: prażone pestki dyni,jabłko

Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
              parówki "berlinki" na ciepło
              sos pomidorowy,herbata miętowa
         winogrono białe
ŚRODA
Śniadanie:Płatki musli z mlekiem lub owsianka na wodzie z żurawiną
                  pieczywo mieszane,masło
                  salami,kabanosy
                ogórek kiszony
                herbata melisowa
                    śliwka węgierka
OBIAD:Zupa z fasolką białą
            spaghetti z sosem bolognese
             sałata z ogórkiem zielonym sos jogurtowy z olejem z wiesiołka
        kompot owocowy
Podwieczorek: gruszka

Kolacja: pieczywo mieszane,masło
            (  brokuł,kalafior, brukselka,marchew,
              groszek zielony)gotowane na parze
              z masełkiem
             herbata rumiankowa
CZWARTEK
Śniadanie:pieczywo mieszane,masło
                   pasta z zielonej soczewicy
                   szynka wieprzowa,pomidor
                   sałata
               herbata z cytryną
   
OBIAD:Zupa z marchwią , ziemniakami, zacierkami i  kminkiem
             
            Rizotto z warzywami (papryka kolorowa,cebulka,pomidory, bazylia)
            kompot owocowy
Podwieczorek: pestki słonecznika

Kolacja:sałatka z ananasem,kukurydzą
             i wędzonym kurczakiem z olejem lnianym
           chleb graham,masło
          herbata z mięty świeżej i cytryny
            

PIĄTEK
Śniadanie:makaron kolorowy bezglutenowy z mlekiem lub z oliwą z oliwek
                 pieczywo mieszane,masło
                ser gouda,pomidor
               wędlina, papryka
               herbata rumiankowa
                  marchew
OBIAD:Zupa krupnik z kaszy jaglanej z natką pietruszki
            Knedle ze śliwkami z masełkiem
Podwieczorek:Kisiel z owocowego kompotu do picia

Kolacja: pieczywo mieszane,masło
               pasta z łososia,pomidor
              ser topiony ziołowy, ogórek kiszony
              herbata zielona
              jabłko
                                       


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz