II tydzień I dekady
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:mleko sojowe
kanapka;bułka grahamka,masło,
szynka gotowana , ser topiony ,
ogórek zielony , rzodkiewka
herbata zielona
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki
naleśniki z białym serem lub owocami
kompot malinowy
Podwieczorek: nektarynka
Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
pasta jajeczna,szynka z indyka
pomidor , sałata
herbata miętowa
WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem
bułka grahamka,masło
ser żółty,kiełbasa żywiecka
rzodkiewki , sałata
Obiad:
Zupa ogórkowa z natką pietruszki
Pyzy z mięsem ( z cebulką )
surówka z kapusty pekińskiej z olejem z wiesiołka
kompot malinowy
Podwieczorek: Śliwki
Kolacja:Pieczywo mieszane, masło
pasta z twarogu ze szczypiorkiem
polędwica sopocka , ogórek zielony , sałata
herbata z mięty z własnego ogródka
ŚRODA
Śniadanie:kakao
jajecznica z wiejskich jaj z pomidorami
chleb razowy,masło
herbata zielona
Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natką
Gulasz z warzyw z pomidorami
Ryż
kompot z owocowy
Podwieczorek:brzoskwinia
Kolacja:pieczywo mieszane,masło
pasta z łososia , szynka wiejska
pomidor , sałata
herbata miętowa świeża
CZWARTEK
Śniadanie:Płatki owsiane bio na mleku migdałowym
rogal drożdżowy,masło
powidła truskawkowe
herbata miętowa z cytryną
OBIAD: Barszcz ukraiński
makaron żytni ze szpinakiem, czosnkiem pomidorem koktajlowym i prawdziwą śmietaną
kompot: malinowy
Podwieczorek: jabłko
Kolacja: sałatka grecka z oliwą z oliwek, ziołami
i sokiem z cytryny
pieczywo mieszane,masło
herbata rumiankowa
PIĄTEK
Śniadanie:mleko do picia(sojowe)
pieczywo mieszane,masło
pasztet drobiowy,ogórek zielony
wędlina, rzodkiewka
herbata z cytryną
OBIAD:
Zupa szpinakowa z jajkiem
racuszki drożdżowe z brzoskwinią
kompot wieloowocowy
Podwieczorek: banan
Kolacja;bułka z ziarnem,masło
pasta z makreli,ser pleśniowy
pomidor koktajlowy z własnego ogrodu , sałata
Kiwi
W tym tygodniu na naszych stołach królują pomidory...malinowe, koktajlowe, wszelkie..
Dlaczego warto jeść pomidory?
Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału? Zobacz, jakie jeszcze właściwości leczniczezawierają te warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz