PLUSZOWY MIŚ

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

jadłospis 25.08.-29.08.

II tydzień I dekady
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:mleko sojowe
                 kanapka;bułka grahamka,masło,
                szynka gotowana , ser topiony ,
                 ogórek zielony , rzodkiewka
                herbata zielona
              
        Obiad:  Zupa  pomidorowa z makaronem i natką pietruszki
           naleśniki z białym serem lub owocami
          kompot malinowy
            Podwieczorek: nektarynka
Kolacja:Pieczywo mieszane,masło
               pasta jajeczna,szynka z indyka
             pomidor , sałata
              herbata miętowa
             
WTOREK
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem
                   bułka grahamka,masło
                   ser żółty,kiełbasa żywiecka
                   rzodkiewki , sałata
                    
Obiad:       Zupa ogórkowa z natką pietruszki
            Pyzy z mięsem      ( z cebulką )
            surówka z kapusty pekińskiej z olejem z wiesiołka
             kompot malinowy
Podwieczorek: Śliwki

Kolacja:Pieczywo mieszane, masło
              pasta z twarogu ze szczypiorkiem
              polędwica sopocka , ogórek zielony , sałata
              herbata z mięty z własnego ogródka

ŚRODA
Śniadanie:kakao
                  jajecznica z wiejskich jaj z pomidorami
                  chleb razowy,masło
                 herbata zielona
         
Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natką
             Gulasz z warzyw z pomidorami
              Ryż
           kompot z owocowy
          
Podwieczorek:brzoskwinia

Kolacja:pieczywo mieszane,masło
              pasta z łososia , szynka wiejska
              pomidor , sałata
              herbata miętowa świeża
                  

CZWARTEK
Śniadanie:Płatki owsiane bio  na mleku migdałowym
                   rogal drożdżowy,masło
                   powidła truskawkowe
                   herbata miętowa z cytryną
OBIAD: Barszcz ukraiński
              makaron żytni ze szpinakiem, czosnkiem pomidorem  koktajlowym          i prawdziwą śmietaną
             
              kompot: malinowy
Podwieczorek: jabłko

Kolacja: sałatka grecka z oliwą z oliwek, ziołami i sokiem z cytryny
               pieczywo mieszane,masło
               herbata  rumiankowa
              

PIĄTEK
Śniadanie:mleko do picia(sojowe)
                  pieczywo mieszane,masło
                 pasztet drobiowy,ogórek zielony
                 wędlina, rzodkiewka
                 herbata z cytryną
OBIAD:   Zupa szpinakowa z jajkiem
                racuszki drożdżowe z brzoskwinią
                kompot wieloowocowy
Podwieczorek: banan

Kolacja;bułka z ziarnem,masło
              pasta z makreli,ser pleśniowy
               pomidor koktajlowy z własnego ogrodu , sałata
              Kiwi

                          

W tym tygodniu na naszych stołach królują  pomidory...malinowe, koktajlowe, wszelkie..

Dlaczego warto jeść pomidory? 


Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału? Zobacz, jakie jeszcze właściwości leczniczezawierają te warzywa.
Naturalny czerwony barwnik pomidorów, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom?

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom

Dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.

Pomidory mają działanie antynowotworowe

Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy.

Pomidory działają moczopędnie

Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (280 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.

Pomidory poprawiają odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.

Pomidory wspomagają trawienie

Regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.

Pomidory są pomocne w walce z nadwagą

100 g pomidorów to tylko 15 kcal. Należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie.

Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego

Korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.

Pomidory mają właściwości upiększające

Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.

Pomidory chronią przed słońcem

Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz