PLUSZOWY MIŚ

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

jadłospis 22.08.-26.08.

II dekada, II tydzień

Poniedziałek

Śniadanie:                            
                        Pieczywo mieszane ,masło
                        ser kozi
                         pomidor, sałata
                      herbata ze świeżej mięty                                
           
OBIAD:             Zupa rosół z własnym  makaronem i natką pietruszki ( z ogródka )
                               Potrawka z kurczaka z groszkiem zielonym i marchewką , ryż brązowy                   
                                             Kompot ze śliwek
                                                    
      Podwieczorek:  Śliwki

Kolacja:                                 pieczywo mieszane , masło
                                           jajko z własnym majonezem , sałatą , pomidorem , szczypiorek
                                             herbata miętowa






 Wtorek


Śniadanie:                       
                                                     Bułka maślana / chleb żytni
                                                 Domowe powidła ze śliwek
                                                  herbata owocowa 
OBIAD:                                   Zupa Jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym
                                             Kotlety mielone z młodą kapustą i sosem koperkowym
                                                 Ziemniaki
                                       Kompot z jabłek
                                                       
Podwieczorek:        Jabłka

Kolacja:                                         Pieczywo mieszane ,masło
                                                        własna pasta Curry z warzywami i prażonym słonecznikiem
                                                          sałata masłowa
                                                        herbata miętowa
                                                     



 Środa



Śniadanie:                                 
                                                      pieczywo mieszane ,masło
                                                      kiełbasa krakowska sucha
                                                    ogórek kiszony z własnych przetworów
                                                      herbata melisowa
                                                       
OBIAD:                 Zupa ze świeżymi pomidorami i natką pietruszki
                                Kasza jaglana , paluszki rybne
                                         marchew gotowana
                                            Kompot jabłkowy
                                                
                                                    
Podwieczorek:     wafle ryżowe

Kolacja:                          pieczywo mieszane , masło
                                        Własna pasta z pomidorów suszonych z oliwą z oliwek
                                       sałata lodowa
                                          herbata miętowa                                                                                                                                                               

 



   Czwartek                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Śniadanie:                                   pieczywo mieszane /masło
                                                      Kiełbasa Krakowska podsuszana , ogórek zielony
                                                       herbata koperkowa
   
OBIAD:                                        Zupa Kapuśniak z młodą kapustą
                                                    Placki z cukinii ( z mąką kukurydzianą ) , jogurt naturalny 
                                                    Kompot ze śliwek                                      
                                                   
Podwieczorek:                     Śliwki

Kolacja:                                        sałatka z ananasem ,kukurydzą , sezamem
                                                        i gotowanym filetem z kurczaka  i olejem lnianym
                                                     chleb żytni , herbata zielona
                                                  
            



Piątek  



   Śniadanie :         Mleko sojowe waniliowe
                              pieczywo mieszane ,masło , ogórek kiszony z własnej spiżarni
                            kiełbasa żywiecka podsuszana
                                   herbata rumiankowa

OBIAD:                   Zupa  z groszkiem zielonym
                              Makaron świderki ( bezglutenowy ) z białym , wiejskim twarożkiem
                                     i malinami
                                    Kompot gruszkowy

Podwieczorek:     Gruszki

   Kolacja :                    Pieczywo mieszane , masło
                                      Własna pasta z dyni z czosnkiem i olejem lnianym
                                          sałata masłowa , ogórek zielony
                                   herbata miętowa


Pasty do pieczywa – niezwykle zdrowe i… proste. Możecie przyrządzić je z przygotowanych specjalnie składników lub wykorzystać warzywa np. z obiadu. Polecamy je, jako zdrowszą i tańszą alternatywę dla gotowych past do chleba.
W naszym przedszkolu w tym tygodniu pasta  curry ze słonecznikiem i kaszą jaglaną, pasta z suszonych pomidorów, pasta z dyni z czosnkiem  :) Warzywne pasty stanowią żródło wielu cennych składników odżywczych i nie ma w nich sztucznych dodatków ani konserwantów :) Można w nich przemycić listki pietruszki, kminek, ziarno ostropestu i zdrowe oleje na przykład.
Smacznego!



                                       
                                                    

                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz