II dekada, II
tydzień
Poniedziałek
Śniadanie:
Pieczywo mieszane ,masło
ser kozi
pomidor, sałata
herbata ze świeżej mięty
OBIAD: Zupa
rosół z własnym makaronem i natką
pietruszki ( z ogródka )
Potrawka z kurczaka z groszkiem
zielonym i marchewką , ryż brązowy
Kompot
ze śliwek
Podwieczorek: Śliwki
Kolacja: pieczywo mieszane , masło
jajko z własnym majonezem , sałatą ,
pomidorem , szczypiorek
herbata miętowa
Wtorek
Śniadanie:
Bułka maślana
/ chleb żytni
Domowe powidła ze śliwek
herbata owocowa
OBIAD: Zupa Jarzynowa zabielana jogurtem
naturalnym
Kotlety mielone z młodą kapustą i
sosem koperkowym
Ziemniaki
Kompot z jabłek
Podwieczorek: Jabłka
Kolacja: Pieczywo
mieszane ,masło
własna pasta Curry z warzywami i prażonym
słonecznikiem
sałata masłowa
herbata miętowa
Środa
Śniadanie:
pieczywo mieszane ,masło
kiełbasa krakowska sucha
ogórek kiszony z własnych przetworów
herbata melisowa
OBIAD: Zupa ze świeżymi pomidorami i natką pietruszki
Kasza jaglana , paluszki rybne
marchew gotowana
Kompot jabłkowy
Podwieczorek: wafle ryżowe
Kolacja: pieczywo mieszane , masło
Własna pasta z
pomidorów suszonych z oliwą z oliwek
sałata lodowa
herbata
miętowa
Czwartek
Śniadanie: pieczywo
mieszane /masło
Kiełbasa
Krakowska podsuszana , ogórek zielony
herbata koperkowa
OBIAD: Zupa Kapuśniak z
młodą kapustą
Placki z cukinii ( z mąką kukurydzianą ) , jogurt naturalny
Kompot ze śliwek
Podwieczorek: Śliwki
Kolacja: sałatka
z ananasem ,kukurydzą , sezamem
i gotowanym filetem z kurczaka i olejem lnianym
chleb żytni , herbata zielona
Piątek
Śniadanie
: Mleko sojowe waniliowe
pieczywo mieszane ,masło , ogórek kiszony z
własnej spiżarni
kiełbasa żywiecka podsuszana
herbata rumiankowa
OBIAD: Zupa
z groszkiem zielonym
Makaron świderki ( bezglutenowy ) z
białym , wiejskim twarożkiem
i malinami
Kompot gruszkowy
Podwieczorek: Gruszki
Kolacja : Pieczywo mieszane , masło
Własna
pasta z dyni z czosnkiem i olejem lnianym
sałata masłowa , ogórek zielony
herbata
miętowa
Pasty do pieczywa – niezwykle zdrowe i… proste. Możecie przyrządzić je z przygotowanych specjalnie składników lub wykorzystać warzywa np. z obiadu. Polecamy je, jako zdrowszą i tańszą alternatywę dla gotowych past do chleba.
W naszym przedszkolu w tym tygodniu pasta curry ze słonecznikiem i kaszą jaglaną, pasta z suszonych pomidorów, pasta z dyni z czosnkiem :) Warzywne pasty stanowią żródło wielu cennych składników odżywczych i nie ma w nich sztucznych dodatków ani konserwantów :) Można w nich przemycić listki pietruszki, kminek, ziarno ostropestu i zdrowe oleje na przykład.
Smacznego!
Pasty do pieczywa – niezwykle zdrowe i… proste. Możecie przyrządzić je z przygotowanych specjalnie składników lub wykorzystać warzywa np. z obiadu. Polecamy je, jako zdrowszą i tańszą alternatywę dla gotowych past do chleba.
W naszym przedszkolu w tym tygodniu pasta curry ze słonecznikiem i kaszą jaglaną, pasta z suszonych pomidorów, pasta z dyni z czosnkiem :) Warzywne pasty stanowią żródło wielu cennych składników odżywczych i nie ma w nich sztucznych dodatków ani konserwantów :) Można w nich przemycić listki pietruszki, kminek, ziarno ostropestu i zdrowe oleje na przykład.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz